Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

7 kwietnia 2024 r.
11:00

Marchewka na talerzu. Można ją jeść na różne sposoby

0 A A

Ja jestem nadzwyczajna, w smaku niebywała – pisał o marchewce Jan Brzechwa. Z okazji Dnia Marchewki, który przypadał 4 kwietnia mamy dla was niebywałe przepisy na pyszne dania z marchewki

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pierwsze obchody International Carrot Day odbyły się w 2003 roku, święto ma zachęcać do jedzenia marchewki, która w polskiej kuchni jest traktowana trochę po macoszemu.

„Marchewki mogą być spożywane surowe jako przekąska lub dodatek do sałatek, gotowane jako składnik zup i gulaszów, pieczone jako dodatek do dań głównych lub używane w wypiekach, takich jak ciasto. Można robić z nich placki, suflety, zapiekanki, pasztety, frytki, czipsy, a nawet chałwę” – pisze na swoim profllu społecznościowym Andrzej Szylar, szef kuchni, smakosz, śledziożerca. Krótkie odcinki jego kulinarnej encyklopedii są kopalnią wiedzy o gastronomii.

„Marchew jest zaliczana do antynowotworowych wojowników. Wystarczy 5 sztuk na tydzień” – twierdzi dr Bartek Kulczyński, twórca kanału Dr Bartek krócej.

Skromna marchewka to źródło błonnika, potasu, beta-karotenu (pro-witamina A). Zwiera tak silne związki jak falkarinol i fenylopropanoidy, które mogą chronić przed wspomnianymi nowotworami. Marchewka wzmacnia układ kostny, układ krążenia, ma wpływ na zdrowsze oczy i piękną skórę. Warto raz w tygodniu wypić sok z marchewki z dodatkiem jabłka, selera czy pomidora oraz zjeść surówkę z marchwi do drugiego dania.

Bardzo kolorowa sprawa

W sklepach kupimy marchewkę pomarańczową na chrupanie, frytki i zupę. Marchewka fioletowa nada się na grilla i na fioletową zupę, biała marchew też w zupie się sprawdzi, a żółta najlepsza będzie z patelni.

Marchewka lubi przyprawy. Do dań z marchewki przyda się cytrynowy pieprz, czarnuszka i kolendra, dużo imbiru, kardamonu, wędzonej papryki. Jak kto lubi: suszone pomidory i szafran.

Na dobry początek warto przyrządzić sobie marchewkę glazurowaną. Należy ją ugotować al dente w osolonej wodzie. Przełożyć do żarodopornego naczynia, zalać roztopionym masłem wymieszanym z miodem i odrobiną kardamonu. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstawić marchewki na 7 minut. A teraz słynny cymes z żydowskiej kuchni.

Cymes

Składniki: 60 dag marchwi, 15 dag rodzynek, 10 dag cukru, 10 dag miodu, cynamon na smak.

Wykonanie: marchew oczyścić, umyć, obrać i pokroić w kostkę. Ugotować w wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy marchew będzie „al dente” dodać rodzynki i miód. Ugotować do miękkości, odparować, aż potrawa będzie gęsta. Doprawić cynamonem.

Marchewkowe zupy

Na początek ormiańska zupa marchewkowa: 4 duże marchewki należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Poddusić na maśle. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać 4 średnie ziemniaki pokrojone w plastry. Po kilku minutach dodać 3 serki topione, wymieszać do rozpuszczenia. Jak ziemniaki będą mięli, dodać śmietanę i dużo koperku.

Marchewka w cebulowej? Jak najbardziej. – Na domową porcję potrzebujemy 5 cebul, mały por, 2 ząbki czosnku, 1 marchewkę, mały przecier pomidorowy. W garnku na maśle i oliwie duszę pokrojoną w krążki cebulę wraz z porem i wyciśniętym czosnkiem, dodaję odrobinę soli i zmieloną kolenedr. Kiedy składniki się uduszą i delikatnie nawet przypieką, dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewam wodą. Proporcje są mniej więcej takie: połowa uduszonej cebuli z porem i połowa wody (albo wywaru rosołowego, jeśli mamy). Gotuję aż zmięknie marchewka i dodaję w międzyczasie przyprawy wg 5-ciu przemian: cynamon, kumin, kardamon, troszkę curry, pieprz, a później wędzoną paprykę, na koniec dodaję przecierek pomidorowy i troszkę piwa oraz - po odstawieniu z ognia - zieloną pietruszkę i zieloną kolendrę. Sól, pieprz do smaku oraz ewentualnie szczypta ostrej papryki. Zupę podaję z grzankami, startym żółtym serem i czarnuszką – mówi Dominika Zaręba, która w Lanckoronie prowadzi Całe Pensjonat z daniami wege.

Z kalarepką

Młoda marchewka z masłem i bułką tartą smakuje wyśmienicie. Podobnie jak duszona marchewka, opruszona mąką. Pyszna jest marchewka duszona z młodą kalarepką. Doskonale smakują placki z cukinią i marchewką, marchewkowe kopyta a nawet chrupiące frytki z marchewki.

Na Podlasiu przyrządza się smaczne karotenki. Trzeba zmiksować mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkami. Dodać marchew startą na drobnych oczkach i odciśniętą z soku. Wyrobić ciasto, na oleju smażyć placuszki. Podlaskie karotenki dobrze smakują z cukrem pudrem, jeszcze lepiej z miodem lipowym, słodkim jogurtem lub śmietaną z miodem.

Pierogi z marchewką

Składniki: na ciasto 40 dag mąki, szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 łyżka oleju, sól. Na farsz: 3 duże marchewki, 2 małe cebule, masło, cynamon, sól, pieprz.

Wykonanie: marchewki ugotować al dente. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni podsmażyć na maśle cebulę, dodać marchewkę, dusić kilka minut, doprawić cynamonem, solą i pieprzem. W międzyczasie wyrobić elastyczne ciasto, rozwałkować, wykroić kółka, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzi do wypłynięcia. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.

Sznycel ministerski. Bez marchewki ani rusz

Składniki: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

Wykonanie: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, marchewką z groszkiem, gotowanymi marchewkami z masłem lub pieczonymi marchewkami.

Wołowina po burgundzku

Według Piotra Kwiatosza

Składniki: 90 dag wołowiny bez kości, 0, 5 litra bulionu mięsnego, 350 ml czerwonego wina wytrawnego, 30 dag wędzonego boczku, 6 małych cebulek, 8 pieczarek, 2 marchewki, 1 por, świeży tymianek, rozmaryn, natka i koperek, 20 g koncentratu pomidorowego, łyżka mąki,, listek laurowy, masło, olej, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: umyć mięso i warzywa. Obrać cebulę. Pokroić mięso w spore kawałki. Na żeliwnej patelni rozpuścić masło, dodać olej i obsmażyć mięso. Przełożyć mięso do żeliwnego garnka. Na patelni blanszować boczek, dorzucić marchewkę, pokrojonego pora, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 1 posiekaną cebulę. Dodać koncentrat, oprószyć mąką, przesmażyć i zalać winem. Po odparowaniu wina dodać wszystko do mięsa. Na maśle obsmażyć pieczarki z cebulką, podlać winem, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do garnka. Na koniec związać tymianek, rozmaryn, natkę i koperek w bukiet i włożyć do garnka. Dusić wołowinę na bardzo wolnym ogniu 3 godziny.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!