Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 kwietnia 2014 r.
12:00
Edytuj ten wpis

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Smak Borzechowa (przepisy)

0 1 A A

Pazibroda, borzechowski bigos i na deser puszyste racuchy. Do tego smaczna lemieszka, zapiekane kotlety i szewcoki. Ale smak Borzechowa to znacznie więcej. To smak historii i tradycji.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
W ramach projektu "Zasmakuj w tradycji” zjawiliśmy się w Borzechowie. Projekt to wspólny pomysł trzech lokalnych grup działania: LGD Kraina Wokół Lublina, LGD Ziemi Kraśnickiej i LGD Ziemia Biłgorajska. Chodzi w nim o zwrócenie uwagi na tradycyjne i lokalne produkty, odkrywanie zapomnianych smaków i pokazywanie ciekawych miejsc. - Od lat z mieszkańcami inicjujemy wydarzenia odkrywające historię i kulturę. Okazuje się, że tradycje kulinarne są niedocenione. Nie patrzymy na nie oczami odkrywców, chcemy pokazać, że warto zapomniane potrawy docenić po to, żeby stały się zaczątkiem przedsiębiorczości - mówi Małgorzata Olechowska, szefowa LGD Kraina Wokół Lublina. Nad Chodelką Wiosna to najlepszy moment, żeby zajrzeć do Borzechowa. Jedziemy na Rzeszów, w Niedrzwicy Kościelnej skręcamy w prawo i za chwilę jesteśmy na miejscu. Skręcając z szosy kraśnickiej nie spodziewamy się, że kryją się tu zaczarowane miejsca, niezwykła przyroda i źródliska Chodelki. Malownicza Chodelka bierze swój bieg w Ryczydole. Na jej brzegach właśnie zaczynają kwitnąć kaczeńce, stokrotki i niezapominajki. W maju nad Chodelką kwitną całe łany konwalii. Jakieś trzy kilometry dalej rzeka przepływa przez teren dawnego parku przydworskiego w Kłodnicy Dolnej, zasilając stawy i sadzawki. To raj dla wędkarzy, tym bardziej, że w Chodelce można trafić na dzikie pstrągi. Co było a nie ma Dwór w Kłodnicy Dolnej to jedna z najświetniejszych XIX wiecznych rezydencji w naszym regionie. Zachwycał gości pięknymi alejami oraz unikalną w skali Europy roślinnością. Dziś straszy tu zerwany dach, a śladów wspaniałego parku trzeba długo szukać. Zobaczcie także zabytkowy kościół drewniany na planie krzyża. Dziś ten malowniczy zabytek stoi pusty, wyposażenie znajduje się w nowym kościele. Oby ten stary nie podzielił losu dworu. Ale są też dobre przykłady. Dwór w Łopienniku, którego ostatnim właścicielem był Jerzy Kochanowski, został wyremontowany i odbudowany przez obecnych właścicieli. Tradycja W miejscowej bibliotece, gdzie odbywały się warsztaty Zasmakuj w tradycji, możecie zobaczyć niezwykłą wystawę ze wzruszającymi fotografiami przedstawiającymi życie Borzechowa i okolicy. - Wszystkie fotografie możecie zobaczyć na naszej stronie: www.borzechow.archiwa.org - mówi Agnieszka Zagajewska, dyrektor biblioteki. Same warsztaty, podczas których mieszkańcy przyrządzili żur na zakwasie i kartacze mazurskie, brawurowo poprowadził Marcin Majcher z fundacji Qulturalne Qulinaria, na co dzień szef kuchni w lubelskiej restauracji La Traviata. A mieszkańcy chwalili się przepyszną pazibrodą, borzechowskim bigosem, szewcokami (placki pieczone na blasze), lemieszką, pysznymi kotletami z kurczaka i genialnymi racuchami. Zasmakuj w tradycji Projekt "Zasmakuj w tradycji” promuje walory kulturowe, w tym tradycje kulinarne lokalnych grup działania trzech ziem: kraśnickiej, lubelskiej oraz biłgorajskiej. Ma na celu pokazanie potencjału produktów tradycyjnych i zachęcenie do wspólnej rejestracji kolejnych. Projekt pozwoli na integrację różnych środowisk, którym bliskie są tematy kuchni, kultury i historii. To także pomysł na wykorzystanie lokalnych produktów w celu wykreowania turystycznej marki naszego regionu przez kulinaria. W TVP Lublin zobaczycie reportaże z tego, co działo się w poszczególnych miejscowościach. Emisja pierwszego odcinka "Zasmakuj w tradycji” 6 kwietnia (niedziela) o godzinie 17.45. Powtórka

Helena Szantyka: Bigos borzechowski

Składniki: 2,5 kg kapusty kiszonej, 2 marchewki, 15 dag śliwek suszonych (nie wędzonych), garść grzybów suszonych, 3 ząbki czosnku, 30 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 kg kiełbasy wędzonej, olej rzepakowy, przyprawy do smaku (3 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzy, sól, kminek). Wykonanie: kapustę kiszoną wypłukać, odcisnąć, zalać zimną wodą, dodać listek, ziele, pieprz, marchewki starte na tarce jarzynowej, śliwki i grzybki Gotować, aż wyparuje woda. Na patelnię wlać olej, dodać kilka całych śliwek. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na chrupiące skwareczki. Kiełbasę obrać ze skórki, obsmażyć, nie odlewać tłuszczu. Gdy kapusta jest miękka, dodać boczek i kiełbasę razem z tłuszczem, czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażony na oleju z drobno pokrojoną cebulą, przyprawy, wymieszać. Polać olejem (podgrzanym, aż utworzy się pianka). Zapiec w piekarniku.

Ewa Jachuła: Pazibroda

Składniki: 10 ziemniaków (średnich), 1 główka kapusty, 3 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki, 40 dag boczku (skwarki), 1 cebula,pół litra śmietany wiejskiej lub 22%, ulubione przyprawy do smaku Wykonanie: ziemniaki z kapustą podzieloną na części gotować do miękkości, lekko posolić. Odlać wodę, dodać zasmażkę przygotowaną ze smalcu i mąki, utłuc na ogniu. Na patelni podsmażyć 3 łyżki śmietany z drobno pokrojoną cebulą, dodać do ziemniaków z kapustą. Dodać resztę śmietany i skwarki usmażone z boczku, wszystko wymieszać. Dodać soli i przypraw do smaku. Należy pilnować, aby potrawa się nie przypaliła. Podawać bardzo gorącą.

Marianna Samolej: Racuchy

Składniki: 2 jajka, 2 łyżki cukru kryształu, serek waniliowy, 150 ml. jogurtu naturalnego gęstego, 1 łyżka śmietany, ok. 3 szklanki mąki, ½ małego proszku do pieczenia (ok. 3 łyżeczek). Wykonanie: jajka rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać jajka z jogurtem. Mąki dodać ile się wgniecie, aby ciasto było miękkie, nie klejące się do ręki. Rozwałkować, wycinać cienkie prostokąty (można na środku naciąć i przewinąć tak jak faworki), zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 10 min., piec na oleju lub tłuszczu na złoty kolor. Gorące odsączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują ciepłe.

Pozostałe informacje

Zimowe liczenie ptaków. Spacery, wycieczki i prelekcje

Zimowe liczenie ptaków. Spacery, wycieczki i prelekcje

Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków zaprasza na weekendowe spacery ornitologiczne. Mieszkańcy Lubelszczyzny mogą wybierać spośród 4 darmowych wycieczek.

Skrzydłowy Azotów Puławy Marek Marciniak zdobył w meczu z Kuwejtem trzy bramki

Z Kuwejtem Polacy rzucili 12 bramek z rzędu. Wygrali 42:32

W drugim spotkaniu o miejsca 25-32 podczas mistrzostw świata reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych pokonała Kuwejt 42:32

Stokrotka w sporze zbiorowym

Stokrotka w sporze zbiorowym

Pracownicy sieci sklepów Stokrotka zaapelowali do zarządu firmy o poprawę warunków pracy i płacy, nie wykluczają referendum i strajku. Spółka poinformowała, że w styczniu wynagrodzenie pracowników wrosło o ok. 8 proc. a w planach jest zwiększenie środków na fundusz socjalny.

Lubelskie szkoły w walce z plastikiem. Miasto ogłosiło konkurs z ekologiczną nagrodą

Lubelskie szkoły w walce z plastikiem. Miasto ogłosiło konkurs z ekologiczną nagrodą

Dzień Bez Opakowań Foliowych stał się w Lublinie okazją do rozpoczęcia nowej inicjatywy edukacyjnej dla szkół podstawowych. Konkurs „Dzień bez plastiku w mojej szkole” ma na celu ograniczenie zużycia plastiku i promowanie ekologicznych postaw wśród dzieci i młodzieży. Zwycięska szkoła otrzyma stację do segregacji odpadów.

mł. asp. Piotr Czernik oraz st. sierż. Sławomira Ostapczuk

Wdzięczny za reanimację

Do bialskiej komendy wpłynęły podziękowania dla funkcjonariuszy komisariatu w Terespolu, którzy w miniony poniedziałek skutecznie  reanimowali 63-latka. Członek rodziny uratowanego mężczyzny docenił profesjonalną postawę i ogromne zaangażowanie w trakcie wykonywanych obowiązków.

Fiknął salto na rondzie 100-lecia KUL w Lublinie
WIDEO
film

Fiknął salto na rondzie 100-lecia KUL w Lublinie

Do groźnie wyglądającego wypadku doszło na Rondzie 100-lecia KUL. 35-letni kierujący busem marki Peugeot nie ustąpił pierwszeństwa na skrzyżowaniu i zderzył się z mercedesem. Auto efektownie dachowało. Dwie osoby trafiły do szpitala.

Lubelski akcent wśród oscarowych nominacji
film

Lubelski akcent wśród oscarowych nominacji

"Prawdziwy ból", czyli film kręcony w większości na Lubelszczyźnie otrzymał nominację do Oscara. Rozdanie nagród już w nocy z 2 na 3 marca.

Kto nada nazwę Arenie Lublin? MOSiR chce znaleźć sponsora tytularnego

Kto nada nazwę Arenie Lublin? MOSiR chce znaleźć sponsora tytularnego

Arena Lublin, największy stadion w regionie, może zmienić swoją nazwę. MOSiR „Bystrzyca” szuka firmy, która stanie się sponsorem tytularnym obiektu.

Solidarność PZL - zwycięzca w kategorii open podczas Turnieju o Puchar Burmistrza Świdnika

Po pięciu latch przerwy w Świdniku ponownie rozegrany został Turniej o Puchar Burmistrza

Solidarność PZL, Neptun i Dywany triumfatorami Turnieju o Puchar Burmistrza Świdnika. Turniej futsalu został reaktywowany za sprawą stowarzyszenia Manufaktura Futbolu. W hali sportowej przy Szkole Podstawowej nr 3 w Świdniku, która była oficjalnym partnerem turnieju, w trzech kategoriach rywalizowało 17 drużyn.

Antonio Sefer to piąty zawodnik, który dołączył w ostatnich tygodniach do Motoru Lublin

Piąty transfer Motoru Lublin potwierdzony

Zgodnie z planem Motor Lublin ogłosił w czwartek piąty transfer podczas zimowego okienka. Do drużyny beniaminka PKO BP Ekstraklasy dołączył Antonio Sefer. Niespełna 25-letni zawodnik przenosi się do Polski na zasadzie półrocznego wypożyczenia z Hapoelu Beer Sheva, ale w umowie znalazła się opcja wykupu.

Auto w wodzie, kierowca na brzegu

Auto w wodzie, kierowca na brzegu

 Strażacy z Krasnegostawu mieli mokry czwartek. Musieli wyciągać auto z rzeki Wieprz. Do zdarzenia doszło w Stężycy Nadwieprzańskiej.

Będzie nowy parking przy stacji Lublin Główny

Będzie nowy parking przy stacji Lublin Główny

Kolej podpisała umowę na budowę parkingu przy stacji Lublin Główny. Do końca roku, za 1,5 mln zł, powstaną nowe miejsca postojowe, które ułatwią przesiadkę z samochodów do pociągów. Z tych miejsc będzie można korzystać bezpłatnie.

W zbiórkach na rzecz WOŚP co roku biorą udział m.in. puławskie harcerki i harcerze

Przed nami niedziela z WOŚP. Puławskie sztaby gotowe do zbiórki

Koncerty, biegi, licytacje, wspólne śpiewanie przy ognisku, morsowanie, gwiezdne obserwacje, zbiórki krwi, pokazy strażackie, kulinarne i wiele, wiele więcej - to wszystko w ten weekend czeka na mieszkańców powiatu puławskiego, gdzie już po raz 33. zagra Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy.

Australian Open. Kosmiczna walka o finał bez szczęśliwego zakończania dla Igi Świątek

Australian Open. Kosmiczna walka o finał bez szczęśliwego zakończania dla Igi Świątek

Ponad dwuipółgodzinna, kosmiczna batalia o finał Australian Open kobiet bez happy-endu dla Igi Świątek. W czwartek nasza rodaczka uległa po trzech setach Madison Keys ze Stanów Zjednoczonych, ale i tak osiągnęła swój najlepszy wynik na australijskiej ziemi

Groźny przestępca był twarzą kampanii. To pomogło w jego zatrzymaniu

Groźny przestępca był twarzą kampanii. To pomogło w jego zatrzymaniu

Lubelska policja poszukiwała Krystiana K. od 2020 roku. Został zatrzymany w Holandii. Odpowie m.in. za zabójstwo.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium