Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

28 października 2023 r.
10:15

Co jeść i pić, żeby nie chorować? Mamy przepisy na odporność

0 A A

Nastawić zakwas z buraków, ukisić biłgorajskie krężałki, zetrzeć chrzan do słoiczków, jak najczęściej ugotować gorajską zupę cebulową i czosnkową z Kazimierza. To program minimum w kuchni, żeby nie dać się infekcjom i grypie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ale zanim przejdziemy do przepisów, receptura na śniadaniową herbatę reformowaną z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu:

„Półtorej kwarty mleka przystawia się do ognia, gdy się zagotuje, sypie się do niego spora łyżeczka najlepszej herbaty, a przydawszy tłuczonego cynamonu, kwiatu cynamonowego, kardymonii, angielskiego ziela, 3-4 goździków i cukru w miarę, zagotuje się kilka razy, dopóki nie naciągnie dobrze. Potem cedzi się przez włosiane sitko, przystawia się znowu do ognia, zabija się 4-5 żółtkami i wydaje się w imbryku do herbaty. Napój ten nadzwyczajnie jest smaczny”.

Kiszonki i fermentacje

Odkąd Aleksander Baron, charyzmatyczny szef kuchni wydał książkę „Kiszonki i fermentacje” i pokazał, że kisić można prawie wszystko, Polacy zaczęli kisić rzodkiewki, melony i winogrona. W dodatku okazało się, że potrawy przygotowane na bazie kiszonek są naturalne i zdrowe.

Warto przypomnieć, że ojcem fermentacji w polskiej kuchni jest Mikołaj Rej, który pisał: „A co to jest za trudność, już kapusty, rzepy, pasternaki, pietruszki i inne rzeczy dobrze opatrzywszy, kapustki nadobnej, osobno obrawszy, fasę jednę na to obróciwszy, na poły główki przekrawając, nadobnie je ułożyć, ćwikiełką przekładać, koprzyku do niej nakłaść: tedy będzie i smaczna, i czerwona, także i rosołek z niej będzie nadobny i onymi ziółki pięknie pachnący”.

A my zaczynamy od zrobienia zakwasu z buraków.

Buraki do słoika

Składniki: 3 kg buraków, 6 litrów ciepłej wody, 1 główka czosnku, 3 kromki chleba razowego, 15 ziaren ziela angielskiego, kilka goździków, kawałek imbiru na smak.

Wykonanie: buraki obrać, pokroić w ósemki, włożyć do wyparzonego garnka. Dodać przyprawy, chleb, zalać przegotowaną wodą. Nakryć gazą. Odstawić na kilka dni, od czasu do czasu zbierając pianę. Rozlać do wyparzonych butelek, zakręcić i schować do lodówki. Do buraków można dodać garść kwiatu hibiskusa. Nasze babcie dodawały do zakwasu wiśnie z soku, które nadawały mu rubinowy kolor.

Biłgorajskie krężałki

Na początek pochwała kiszonej kapusty narodowej z 1838 roku, z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego: „Kapusta kiszona po polsku nie ustępuje żadnej obcej. Weź kapusty głowiastej, zaszatkuj i układaj w beczce warstwami np. warstwę kapusty na 2 cale grubości, posyp solą, a co dwie warstwy posyp jałowcu lub kopru, zamiast soli, natomiast na następującą warstwę dwa razy tyle soli. Można dodać jeśli chcesz 2 butelki wina białego; pokryj to wszystko dużemi liśćmi kapuścianemi które gdy się psuć zaczną, odmień, przykryj deszczułką i przyciśnij kamieniami. W 15 dni zbierz pianę z wierzchu, obmyj deszczki; już jest gotowa, bierz według potrzeby, płucz wodzie ciepłej przed użyciem”.

Ale my zamiast kiszonej kapusty ukisimy krężałki. Oto przepis od Krystyny Makuch z KGW w Bukowinie, gmina Biszcza.

– Na krężałki wybieram raczej nieduże główki kapusty, kapusta najlepiej żeby nie była za twarda. Należy przekroić je na pół (jeśli większe główki to na ćwiartki) i ugotować w osolonej wodzie tak, żeby nie była za miękka ani za twarda. Następnie należy ją odcedzić i zalać zimną wodą. Odcisnąć, układać w naczyniu kamionkowym lub szklanym rozkrojoną częścią do góry, przekładać warstwy kapusty nasionami kopru (można też koprem zielonym) i czosnkiem, ja jeszcze dodaję marchewkę. Zalać to wszystko przestudzoną zalewą. Zalewa: na 1 litr przegotowanej wody 1i ½ łyżki soli i 1 łyżka cukru. Kapusta kisi się 2-3 dni. Ja krężałki podaję z posiekaną i posoloną cebulką polaną olejem, najlepiej lnianym – tłumaczy Krystyna Makuch.

Dwie przystawki gotowe. Przejdźmy do rozgrzewających zup.

– Zupa jest dla miłośników stołu tym, czym przedsionek dla domu – stwierdził Grimond de la Reynière, jeden z pierwszych znawców rozkoszy stołu. Jedną z najsławniejszych zup francuskich jest cebulowa. Ale gorajska cebulowa wcale nie jest gorsza. W oryginale gotowanej na gęsinie, we współczesnym przepisie regionalnym na kościach wieprzowych.

Cebulowa z Goraja

Składniki: 1 kg kości wieprzowych (mogą być wędzone), 3 kg cebuli, 1 kg ziemniaków, 1 kg marchwi, 50 dag pietruszki, 50 dag selera, ziele angielskie, pieprz ziołowy, czarny pieprz ziarnisty, listek laurowy, sól. Na grzanki: chleb żytni, masło.

Wykonanie: nastawiamy kości wieprzowe, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i gotujemy 3-4 godziny. Przecedzamy przez gęste sito i dodajemy obrane i rozdrobnione warzywa (cebulę, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler). Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie, rozdrabniamy blendując na jednolity, aksamitny krem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Z chleba kroimy grzanki w kształcie małej kostki, smażymy na maśle. Zupę serwujemy z grzankami na wierzchu zupy kremu.

(Stowarzyszenie Kobiet Goraja - Kobieta Aktywna)

Chrzanowa na maślance

Składniki: litr maślanki, 5 łyżek świeżo startego chrzanu, 15 dag wędzonego żeberka, 20 dag kiełbasy myśliwskiej, 3 jajka na twardo, śmietana, łyżka mąki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: maślankę podgrzać, dodać podsmażone wędliny. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i śmietaną, roztrzepaną z mąką. Dodać pokrojone jajka na twardo. Podawać z ziemniakami podanymi na talerzyku, polanymi omastą z cebuli. A teraz zupa czosnkowa ze szpinakiem.

Czosnkowa ze szpinakiem z Kazimierza

Składniki: 25 dag liści szpinaku (może być mrożony), 2 cebule, 1 główka czosnku, słodka śmietana, 1 litr bulionu warzywnego, sól, pieprz.

Wykonanie: w dużym garnku podsmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i czosnek. Zalać bulionem. Gotować 10 minut, Dodać szpinak. Zagotować. Można zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Podawać z grzankami.

Tyle zup na dziś. Co na deser?

Kazimierskie kulebiaczki z kiszonej kapusty

Składniki: 2 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 1 litr mleka, 10 dag drożdży, 5-6 jajek, 3 szklanki oleju, 4 kg kapusty kiszonej, grzyby, cebula.

Wykonanie: drożdże rozczynić ciepłym mlekiem. Jak rozczyn wyrośnie, dodać 5-6 jajek, 2 szklanki oleju i ok. 1 litra mleka, zagnieść i pozostawić do wyrośnięcia. Ugotować kapustę kiszoną i grzyby. Usmażyć 3 cebule na 1 szklankę oleju, dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem w kosteczkach. Robić pierożki, smarować rozbitym (rozmąconym) jajkiem i piec najlepiej w piecu chlebowym.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Schronisko otwiera drzwi. Dowiedz się więcej o gadach
26 maja 2024, 11:00

Schronisko otwiera drzwi. Dowiedz się więcej o gadach

Przed nami kolejny dzień otwarty w lubelskim schronisku dla bezdomnych zwierząt. W programie spotkania, prelekcje dla miłośników gadów. Ale fanów psów i kotów też coś się znajdzie.

Piątek, piąteczek, piątolongo z 30-stką
foto
galeria

Piątek, piąteczek, piątolongo z 30-stką

Nie ma to jak rozpocząć weekend z przytupem, w dobrym towarzystwie i przy grubej nucie. Lublinianie kochają imprezować. To nie podlega dyskusji. Zobaczmy, jak się bawił Lublin w popularnym lubelskim Klubie 30.

Krytyczna sytuacja w banku krwi. Jedna grupa na wyczerpaniu

Krytyczna sytuacja w banku krwi. Jedna grupa na wyczerpaniu

Lubelski bank krwi znów świeci pustkami. Najbardziej potrzebna jest grupa A RhD -.

Rozśpiewane i roztańczone Bronowice. Gwiazdy disco polo porwały publiczność do zabawy
Zdjęcia/Wideo
galeria

Rozśpiewane i roztańczone Bronowice. Gwiazdy disco polo porwały publiczność do zabawy

Społeczny Komitet Mieszkańców Lublina – Bronowice, jedna najstarszych i najprężniej działających organizacji społecznych w mieście obchodził dzisiaj swoje 25. urodziny. Z tej okazji zaprosił lublinian na koncert z udziałem gwiazd muzyki disco polo.

Precyzyjna radioterapia. Centrum onkologii doposażone
galeria

Precyzyjna radioterapia. Centrum onkologii doposażone

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej zakupiło nowoczesne moduły do posiadanego już akceleratora do radioterapii. Napromienianie ma być krótsze i bardziej precyzyjne.

Orlen Oil Motor musiał się nieco natrudzić by wygrać w piątek w Lesznie

Orlen Oil Motor Lublin musiał się nieco natrudzić, ale wygrał w Lesznie i wciąż jest niepokonany!

Osłabiona Fogo Unia Leszno mocno postawiła się Orlen Oil Motorowi Lublin, ale nie dała rady mistrzom Polski. Podopieczni trenera Macieja Kuciapy choć wygrali „tylko” różnicą 10 punktów w pełni kontrolowali przebieg meczu w Lesznie, który ze względu na ryzyko ulewy odbył się w ekspresowym tempie

Odnowiony kościół pw. Świętego Mikołaja w Lublinie.
LUBLIN

Najzdolniejsi konserwatorzy zabytków wyróżnieni

W piątek odbyła się gala wręczenia nagród zwycięzcom XXV edycji Wojewódzkiego Otwartego Konkursu ,, Laur Konserwatorski”.

Psychiatria i jej wyzwania. Trwa naukowa konferencja

Psychiatria i jej wyzwania. Trwa naukowa konferencja

Trwa XXIV edycja Lubelskich Spotkań Naukowych. Specjaliści z całej Polski przyjechali do Lublina, aby podyskutować na temat współczesnych wyzwań w psychiatrii.

Tutaj młodzi uczą się życia. Dziś wspólnie świętowali
galeria

Tutaj młodzi uczą się życia. Dziś wspólnie świętowali

W Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 1 w Lublinie odbył się piknik rodzinny. To okazja do integracji, ale też pokazania własnych talentów.

Do Wozu - Strefa Tuningu
WIDEO
film

Do Wozu - Strefa Tuningu

"Do Wozu" to program motoryzacyjny, który nie tylko zabiera widzów w emocjonującą podróż po świecie samochodów, ale także otwiera drzwi do niezwykłych historii ludzi związanych z tą pasją.

Fogo Unia Leszno - Orlen Oil Motor Lublin [zapis relacji na żywo]

Fogo Unia Leszno - Orlen Oil Motor Lublin [zapis relacji na żywo]

Z lekkim opóźnieniem, bo o godzinie 18.15 ma rozpocząć się mecz pomiędzy Fogo Unią Leszno, a Orlen Oil Motorem Lublin. Czy osłabieni gospodarze będą w stanie nawiązać walkę z będącymi w koncertowej formie "Koziołkami"?

Rolkarze opanują Park Ludowy
25 maja 2024, 11:00

Rolkarze opanują Park Ludowy

Wspólny przejazd alejkami Parku Ludowego, nauka jazdy z instruktorem, pokazy oraz konkursy z nagrodami, to tylko niektóre z przygotowanych na sobotę (25 maj) atrakcji w ramach wydarzenia – Pierwszy Freeride – Lublin na rolkach.

Spośród 34 rywalizujących zespołów, tylko jeden najlepiej ratuje życie
foto/wideo
galeria
film

Rywalizowały 34 zespoły, ale tylko jeden najlepiej ratuje życie

Za nami X Regionalne Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym. Udział wzięły drużyny z całej Polski, ale tylko jedna może poszczycić się tym, że najlepiej ratuje ludzkie życie.

Na lekarza: Nowa metoda oszustów

Na lekarza: Nowa metoda oszustów

W ostatnim czasie złodzieje znów wyłudzili duże sumy pieniędzy od starszych osób. Dwie seniorki straciły wszystkie oszczędności. Jedna przez strach o syna, druga przez… zakochanie

Lekarz pogotowia stwierdził zgon

Nieszczęście na przystanku

85-letnia kobieta zasłabła na przystanku MPK przy ulicy Diamentowej. Niestety nie udało się jej uratować.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium