Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Fotografująca ziemianka - Zofia Malczewska z Sitna

Fotografująca ziemianka - Zofia Malczewska z Sitna

Nieznane fotografie Zofii Malczewskiej z Sitna, które możecie zobaczyć na wielkiej wystawie w Muzeum Zamojskim, fascynują i wzruszają. Z jednego ze zdjęć spogląda na nas piękna dziewczyna ze sznurem pereł na szyi. Aż się wierzyć nie chce, że autorka wspaniałych fotografii, która sportretowała życie ziemiańskiego dworu, nie ma nawet grobu. Zostały klisze z aparatu, zegarek bez wskazówek i naparstek

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

Świąteczne przysmaki: Przepisy lubelskich restauratorów

Na świąteczny obiad chcemy polecić wam marynowaną pierś z kaczki. To bardzo smaczne mięso, w przedświątecznych promocjach można kupić piersi z kaczki w dobrej cenie.

Czas na wigilijny smak (przepisy)

Czas na wigilijny smak (przepisy)

Musi być barszcz z uszkami, śledzie i karp. Do tego pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i kompot z suszu

Ivo Violante

Ivo Violante o nauce gotowania i polskiej kuchni

Jaka jest polska kuchnia? – Smaczna, tłusta zimą i bardzo trudna. Dlaczego? – Uwielbiam gołąbki, ale jak próbuję je zrobić, to wychodzi mi risotto. Bardzo smakuje mi bigos, ale to już wyższa szkoła jazdy. Może kiedyś się nauczę. A ponieważ idą święta, chciałem podzielić się kilkoma moimi włoskimi przepisami.

Dożynki Rybackie w Dworze Anna

Dożynki Rybackie w Dworze Anna

Już po raz dziesiąty w niedzielę w Dworze Anna rozpocznie się święto smakoszy ryb.

Małgorzata Kaczorowska, przewodnicząca Kapituły II Turnieju Nalewek Domowych w Konopnicy, robi je we

Nastawiamy nalewkę świąteczną

Kieliszek dobrej cytrynówki, chrzanówki czy miętówki to najlepszy sposób, żeby dać sobie radę z suto zastawionym stołem. Specjalny patent ma na to Daniel Olbrychski, który w Męćmierzu nastawia aromatyczną nalewkę ziołową. A więc zanim zaczniecie szykować święta, nastawcie nalewkę.

Książę i żebrak. Premiera w Teatrze Osterwy

Książę i żebrak. Premiera w Teatrze Osterwy

Fantastyczne kostiumy Zofii de Ines, odlotowa scenografia, którą zrobił Pavel Hubička. I sensacyjne zwroty akcji ze słynnej powieści \"Książę i żebrak” Marka Twaina. Nową premierą dramatyczny teatr chce zdobyć widzów teatru lalkowego.

"PRZYGASZENI – PRZEŻYJ TO SAM”  (Agnieszka Mazuś)

Festiwal Kontestacje: Inteligentnie i zjadliwie

W Lublinie trwają \"Kontestacje”. W sobotę i niedzielę 29-30 listopada możecie zobaczyć najciekawsze spektakle młodej, teatralnej awangardy z całej Polski. Polecamy!

 ( Wiktor Zdrojewski)

Rozmowa z aktorką i piosenkarką Krystyną Tkacz

Krystyna Tkacz, aktorka o charakterystycznym, zachrypniętym, mocnym głosie. Możecie zobaczyć ją w Lublinie w spektaklu Jerzego Satanowskiego „Widzę i opisuję”, którego premiera w Lubelskim Salonie Artystycznym odbyła się 24 listopada. Jej interpretacja piosenki „Księga się pisze” sprawi, że na skórze poczujecie ciarki. Kolejny spektakl już w styczniu

Zna przepis na to, by restauracja się udała

Zna przepis na to, by restauracja się udała

Nawet nie marzył, że będzie właścicielem dobrej restauracji na Starym Mieście w Lublinie. Marzył o tym, żeby gotować tak, by zachować świeżość, naturalność i niezapomniany smak potraw. Właśnie mija rok, odkąd Piotr Kwiatosz postawił wszystko na jedną kartę