Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

 (Materiał Organizatora)

"Tymoteusz i Psiuńcio" w Andersenie

To najbardziej oblężony spektakl w lubelskim Teatrze Andersena w ciągu ostatnich lat. Bilety na sztukę Jana Wilkowskiego o misiu innym niż wszystkie pod tytułem „Tymoteusz i Psiuńcio” idą jak ciepłe bułeczki.

Krystyna Tkacz

Czyżykiewicz, Satanowski, Tkacz

W niedzielę, 24 listopada, o 19 w Sali Widowiskowej Centrum Kultury w Lublinie możecie zobaczyć premierę spektaklu „Widzę i opisuję” w reżyserii wybitnego kompozytora i reżysera Jerzego Satanowskiego.

Premiera w Andersenie: Pyza na polskich dróżkach

Premiera w Andersenie: Pyza na polskich dróżkach

Premiera w sobotę 23 listopada o 17, pierwsze spektakle w niedzielę, 24 listopada, o godz. 10 i 16.

Juliusz Machulski (Wojciech Nieśpiałowski)

Juliusz Machulski o Machiavellim z Lublina

Juliusz Machulski, twórca \"Vabanku” i \"Seksmisji” przyjechał do Lublina, żeby osobiście zapowiedzieć premierę swojej sztuki o Machiavellim. Nie dość, że napisał scenariusz, to jeszcze wyreżyseruje spektakl. Znając dobrą rękę reżysera do kasowych filmów możemy spodziewać się, że bilety na spektakl \"Machia” w Teatrze Starym sprzedadzą się na pniu, choć premiera dopiero w maju 2014. Na konferencji prasowej reżyser nie ukrywał, że do Lublina ma wielki sentyment.

Nie ma lepszej rzeczy na jesienny chłód niż porcja gorących placków ziemniaczanych podlanych wiejską

Przepisy na placki ziemniaczane. Po węgiersku czy lubelsku?

Dziś placki ziemniaczane mają w Polsce swoje dni, festiwale i inne święta. Liczba zwolenników tego prostego dnia wciąż rośnie. Kulminacja zwykle przypada na jesień, kiedy opady deszczu zaczynają niepostrzeżenie przechodzić w śnieg.

Restauracja Villa Aurelia w Nałęczowie (recenzja)

Restauracja Villa Aurelia w Nałęczowie (recenzja)

Do wizyty w restauracji Villa Aurelia Hotel & SPA skusiło nas menu akcji \"Gęsina na św. Marcina”. Jechaliśmy z obawą, bo recenzje na popularnym portalu, na którym goście oceniają restauracje, nie były przychylne.

 (www.teatry.teatrnn.pl)

4 teatry i brama

106 godzin nagrań, 198 relacji mówionych, 110 fotografii archiwalnych. Dwie nowe strony internetowe poświęcone historii życia teatralnego i Bramie Grodzkiej oraz specjalny numer Scriptores \"Chatka Żaka. 4 teatry”.

Oceniamy lubelskie restauracje. "Valentino. Chleb i wino” w Konopnicy

Oceniamy lubelskie restauracje. "Valentino. Chleb i wino” w Konopnicy

Na kulinarnej mapie Lublina i okolic pojawił się mocny gracz. W nowej restauracji, położonej przy kraśnickiej szosie, gotuje Janusz Ozga, człowiek, który uczył się zawodu od wielkich mistrzów (Józef Łanczont, Kazimierz Mirosław), potem stworzył kuchnię w \"Dworze Anna”, wprowadzając do karty zupę kniazia Boberka i mostek cielęcy. Przez kilka lat gotował w Wiedniu – teraz opracował kartę i gotuje w \"Valentino”.

Gdzie w Lublinie i okolicy można wybrać się na danie z gęsi?

Gęsina na św. Marcina. Gdzie zjeść?

W neogotyckim kościele w Zemborzycach możecie podziwiać obraz świętego Marcina z Tours, patrona parafii. To za jego przyczyną w Polsce trwa akcja \"Gęsina na św. Marcina”. A my podpowiadamy, gdzie w Lublinie i okolicy można wybrać się na danie z gęsi.

Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody (Maciej Kaczanowski)

Przez zupę do serca. Kapuśniak, żurek, zalewajka, dyniowa

Aż się wierzyć nie chce, że Europejczycy najbardziej zazdroszczą nam fantastycznych zup. A jeśli mamy ich w kuchni polskiej ponad 400, to jest się czym chwalić. Zupy najbardziej przydają się na ostre, jesienne chłody. Żurek na wędzonce, kapuśniak na żeberku czy zupa dyniowa z imbirem sprawią, że zrobi się gorąco.