Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Werbkowickie placki z soczewicy są delikatniejsze od placków ziemniaczanych (Jacek Swierczyński)

Zasmakuj Werbkowic

Jeśli lubisz placki z soczewicy, staropolskie słodycze, nalewkę \"kryształówkę” oraz kapele podwórkowe, koniecznie przyjdź w czwartek 10 maja do Centrum Promocji Województwa Lubelskiego przy ul. Krakowskie Przedmieście 41 w Lublinie.

 (W. Sulisz)

Forszmak w Złotych Tarasach

Smaki Lubelszczyzny wyruszyły w kulinarną podróż po Polsce. We wtorek 8 maja forszmak po lubelsku, cebularze, gryczaki i jaglaki prezentowały się w Złotych Tarasach. Piosenki o smakowaniu życia śpiewała Federacja Bardów.

Andrzej Rozhin

Andrzej Rozhin: Bardzo dużo wymagam

Założyciel kultowego teatru "Gong-2”, aktor Teatru Andersena i dyrektor Teatru Osterwy w Lublinie. Reżyser, u którego debiutowali Agnieszka Holland, Michał Bajor, Bogusław Linda i Piotr Rubik. Andrzej Rozhin w Teatrze Starym świętował benefis 50 lat pracy artystycznej.

Mauro Pawlowski (Jacek Świerczyński)

Mauro Pawlowski: Lublin mnie zahipnotyzował

Rozmowa z Mauro Pawlowskim, poetą i gitarzystą z Antwerpii, który przyjechał do naszego miasta w ramach projektu citybooks.

Świeży rabarbar z ogrodu maczany w cukrze, placek z rabarbarem i kompot z rabarbaru to majowe przysm

Ogrodowy smak Lubelszczyzny: Wiosenne smakołyki (przepisy)

Maj to najpiękniejszy miesiąc w roku. W ogrodzie życie rozkwita na dobre, w kuchni króluje już botwinka i rabarbar, rzodkiewka prosto z grządki wędruje do twarożku, coraz więcej ludzi wydaje w ogrodzie rodzinny obiad. Jaki jest ogrodowy smak Lubelszczyzny?

Janusz Opryński odbiera nagrodę od TVP Kultura (TVP Kultura)

Rozmowa z Januszem Opryńskim, laureatem nagrody "Gwarancje Kultury 2012”

W siódme urodziny TVP Kultura rozdano nagrody dla ludzi kultury i wydarzeń kulturalnych. Wśród lauratów znalazła się m.in. Danuta Wałęsa i twórcy \"Projektu Warszawiak”. Janusz Opryński został nagrodzony w kategorii teatr za adaptację \"Braci Karamazow” w Teatrze Provisorium w Lublinie. Wcześniej za to samo przedstawienie otrzymał prestiżową Nagrodę Konrada Swinarskiego.

Poranna kawa z kardamonem często była napojem kochanków. A wszystko za sprawą tajemniczego kafeolu,

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Kawowy smak

Odkąd Jan III Sobieski zajął worki z kawą pod Wiedniem, a Jerzy Franciszek Kulczycki otworzył dom kawowy, wynalazek archanioła Gabriela zrobił w polskiej kuchni karierę. Kawa była napojem kochanków, cenioną przyprawą do mięs i deserów, z których najsłynniejsze jest tiramisu.

Wiosenny smak: Pokrzywa, mniszek, bratki i stokrotki

Wiosenny smak: Pokrzywa, mniszek, bratki i stokrotki

Młode listki mleczu poprawią smak twarożku. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika zaskoczy każdego. Szpinak z młodej pokrzywy z czosnkiem jest pyszny. A makaron z bratkami zachwyca na talerzu. Wiosenna kuchnia na Lubelszczyźnie smakuje jak Prowansja.

Irena Beata Michałkiewicz, autorka projektu "Lubelski Salon Artystyczny” (wcześniej Lamus Artystycz

Rozmowa z Ireną Beatą Michałkiewicz: Teatr jest silniejszy od śmierci

W ciągu pięciu lat pokazała w Lublinie największe gwiazdy polskiego teatru. Od Danuty Szafarskiej i Zbigniewa Zapasiewicza, przez Teresę Budzisz-Krzyżanowską, Janusza Gajosa i Jerzego Radziwiłowicza po Krystynę Jandę i Stanisławę Celińską. Uważnie wybiera spektakle i wartości, których w życiu warto się trzymać. Jakby na przekór światu, który we współczesnym teatrze odbija się z pomocą przekleństw, przemocy i ludzkiego nieszczęścia

Olej rzepakowy Rapso, czysty i ekologiczny, z powodzeniem zastąpi oliwę w kuchni

Olej do zadań specjalnych

Sprawdzi się w sałatce i marynacie do mięsa. Co najważniejsze, podczas smażenia nie wydziela toksycznych związków. Nic dziwnego, że ekologiczny olej rzepakowy Rapso z firmy VOG został nagrodzony laurem konsumenta w kategorii \"odkrycie Roku 2011.