Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Laureaci czwartej, ubiegłorocznej edycji konkursu Nasze Dobre Lubelskie. (Maciej Kaczanowski)

Nasze Dobre Lubelskie. Ruszamy po raz piąty

W tegorocznej edycji prestiżowego konkursu chcemy pokazać, że nasz region jest zagłębiem zdrowej, ekologicznej, lokalnej żywności, której smak nawiązuje do wielokulturowej, tradycyjnej kuchni.

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

Podaj przepis, wygraj zapas Makaronu Międzybrodzkiego

W nowym konkursie mamy do wygrania 3 zestawy Makaronów Międzybrodzkich. Do każdego zestawu dokładamy także profesjonalny minutnik, który pozwoli ugotować wam idealny makaron al dente.

Konkurs z KOTÁNYI rozstrzygnięty

Konkurs z KOTÁNYI rozstrzygnięty

Czarujący Czarek, śledzie, roszponka z boczkiem i piwem. Oto zwycięskie przepisy na sałatki z KOTÁNYI .

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Ser(c)owy smak

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Ser(c)owy smak

Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy wołoskich pasterzy, żeby wyrabiali mu oscypki. Od tamtego momentu zaczął się dla Lublina czas dobrego sera. Dziś w Radzyniu Podlaskim powstają sery z sercem.

Restauracja Hades-Szeroka w Lublinie (recenzja)

Restauracja Hades-Szeroka w Lublinie (recenzja)

To jedna z najbardziej znanych restauracji lubelskich w Polsce. Odkąd przeniosła się z podziemi remontowanego Centrum Kultury na Stare Miasto – jakby straciła rozpęd. A kucharze gotują – jakby z mniejszym entuzjazmem. Ale to na dziś jedyne miejsce w mieście, gdzie zjesz za połowę ceny. Wystarczy dzień wcześniej zamówić specjalny kupon.

Kamil Piwowarczyk i bocian Stefan (Maciej Kaczanowski)

Powiedz Stefan, gdzieś ty był?

Stefan mieszka w Kozubszczyźnie. Został w Polsce, zamiast lecieć do Afryki. Znaleziono go 30 października w Tomaszowicach. Właściciele domu, w którym zacumował Stefan, zadzwonili do Kamila Piwowarczyka, najmłodszego bocianologa w Polsce. Kamil pojechał z ojcem, przywiózł Stefana do swojego domu. Bocian zamieszkał w domku z wolierą. 27 grudnia Stefan otworzył drzwiczki woliery i zaczął kołować nad domem. Następnie odleciał w nieznanym kierunku…

Kazimierz Grześkowiak (Maciej Kaczanowski)

Kulinarna Mapa Lubelszczyzny: Chłop golonce nie przepuści!

Kazimierz Grześkowiak, filozof po KUL, autor „Panien z Cicibora”, „Odmieńca” i „Chłop żywemu nie przepuści” był wielkim smakoszem. W Hadesie przygotowywał autorskie kolacje, wprowadził do naszej regionalnej kuchni kilka potraw: chleb z czarnuszką, solankę, kiszony czosnek i słynną golonkę.

Restauracja "Patataj” w Kolonii Bochotnica (recenzja)

Restauracja "Patataj” w Kolonii Bochotnica (recenzja)

Długo szukaliśmy miejsca na noworoczny obiad. Chcieliśmy miło spędzić czas w przytulnej, rodzinnej restauracji, gdzie potrawy przyrządza się ze świeżych, naturalnych składników, obsługa jest miła i nie trzeba się spieszyć. Nasz wybór padł na restaurację \"Patataj”, położną na drodze z Lublina do Nałęczowa.

 (MATERIAŁY TEATRU ANDERSENA)

Zacznij rok z Czerwonym Kapturkiem

W niedzielę 6 stycznia pierwsze w tym roku przedstawienie w Teatrze Andersena

 (sxc.hu)

Przepisy na sylwestrowe przekąski i noworoczny obiad

Coraz więcej osób spędza sylwestra w domu, z przyjaciółmi. Każdy przynosi coś dobrego. Od zakąsek, przez forszmak, po bigos. Na noworoczny obiad przyda się coś na ostro. Na przykład pikantna soljanka, która będzie balsamem na całe zło.