Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Andrzej Malinowski - jeden z najlepszych kucharzy na Lubelszczyźnie poleca na noworoczny obiad pierś

Sylwester od kuchni. Potrawy, przepisy

Bez względu na to, czy sylwestra spędzisz w domu, czy pójdziesz do znajomych, coś trzeba przygotować. W tym drugim przypadku sympatyczna przekąska wręczona gospodarzom sylwestrowego przyjęcia będzie mile widziana. Na noworoczny obiad przyda się orzeźwiająca kwaśnica. Albo ostra soljanka, która leczy kaca.

Ks. Tomasz Lewniewski proboszcz kazimierskiej fary, zrobi na wigilię śledzie z cebulą i wiejskim ole

Wigilijny smak Lubelszczyzny: Przepisy na święta

Ryba po żydowsku jest jednym z najciekawszych dań wigilijnych na Lubelszczyźnie. To wspaniały przykład kulinarnego ekumenizmu, który potwierdza wyjątkowość naszego regionu na kulinarnej mapie Polski.

Tomasz Psuj zwycięzca I Festiwalu kuchni wędkarskiej w Lublinie (Maciej Kaczanowski)

Festiwal kuchni wędkarskiej: Koluch po wędkarsku, karp po strażacku

Wędkarze łowią, strażacy gaszą pożary. Jedni i drudzy znają się na przyrządzaniu ryb. Przekonali się o tym goście nowych wydarzeń kulinarnych, które zadebiutowały w Lublinie i Konopnicy. Za rok będą z tego \"dorosłe” festiwale.

 (Archiwum Tadeusza Mysłowskiego)

Tadeusz Mysłowski u Wojciecha Fibaka

Czwartek, 8 grudnia, godzina 19, Fibak Gallery, Warszawa, Krakowskie Przedmieście 5. Dwie sale galerii pękają od ludzi.

Do przyrządzenia Gefilte fish potrzebujemy karpia (sxc.hu)

Gefilte fish, czyli ryba faszerowana z Piask

Ryba faszerowana to popisowe danie kuchni żydowskiej, które do dziś jest przyrządzane w Piaskach.

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.  (sxc.hu)

Charoset, czyli pyszności z jabłek

Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.

Chanukowe placki z Piask (Maciej Kaczanowski)

Chanukowe placki z Piask

W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu.

Na próbie duet tancerzy zachwycał lekkością

Królowa Śniegu w Andersenie. Premiera (wideo, zdjęcia)

Ona jest lekarzem medycyny. On tańczy hip-hop. Spotkali się na scenie teatru lalek. W sobotę, 5 grudnia o godz. 17 zobaczymy spektakl oparty na bajce Andersena \"Królowa śniegu”.

 (Viridiflavus/ http://pl.wikipedia.org)

Flaczki z lina w Piaskach

Lin to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Na liny w śmietanie przyjeżdżała przed wojną do Kazimierza Dolnego Hanka Ordonówna. W Piaskach przetrwała tradycja przyrządzania flaczków z lina.

Jesienne odłowy ryb mają na Lubelszczyźnie kilkuwiekową tradycję tak jak we wsi Momoty (Dorota Awior

Rybacki smak: Cała prawda o karpiu

Kiedy nadchodzą jesienne chłody, rybacy wchodzą na stawy licznie rozsiane na Lubelszczyźnie, spuszczają wodę i zaczynają odłowy. A po skończonej pracy zasiadają do karpia uwędzonego na ognisku.