Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Bez względu na to, czy sylwestra spędzisz w domu, czy pójdziesz do znajomych, coś trzeba przygotować. W tym drugim przypadku sympatyczna przekąska wręczona gospodarzom sylwestrowego przyjęcia będzie mile widziana. Na noworoczny obiad przyda się orzeźwiająca kwaśnica. Albo ostra soljanka, która leczy kaca.
Ryba po żydowsku jest jednym z najciekawszych dań wigilijnych na Lubelszczyźnie. To wspaniały przykład kulinarnego ekumenizmu, który potwierdza wyjątkowość naszego regionu na kulinarnej mapie Polski.
Wędkarze łowią, strażacy gaszą pożary. Jedni i drudzy znają się na przyrządzaniu ryb. Przekonali się o tym goście nowych wydarzeń kulinarnych, które zadebiutowały w Lublinie i Konopnicy. Za rok będą z tego \"dorosłe” festiwale.
Czwartek, 8 grudnia, godzina 19, Fibak Gallery, Warszawa, Krakowskie Przedmieście 5. Dwie sale galerii pękają od ludzi.
Ryba faszerowana to popisowe danie kuchni żydowskiej, które do dziś jest przyrządzane w Piaskach.
Charoset, czyli to słodka, brązowa pasta przyrządzana z owoców i orzechów.
W święto Chanuka w żydowskich domach pachniało smażonymi plackami, które nazywały się lateks. Żydzi smażyli je na gęsim smalcu.
Ona jest lekarzem medycyny. On tańczy hip-hop. Spotkali się na scenie teatru lalek. W sobotę, 5 grudnia o godz. 17 zobaczymy spektakl oparty na bajce Andersena \"Królowa śniegu”.
Lin to jedna z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Na liny w śmietanie przyjeżdżała przed wojną do Kazimierza Dolnego Hanka Ordonówna. W Piaskach przetrwała tradycja przyrządzania flaczków z lina.
Kiedy nadchodzą jesienne chłody, rybacy wchodzą na stawy licznie rozsiane na Lubelszczyźnie, spuszczają wodę i zaczynają odłowy. A po skończonej pracy zasiadają do karpia uwędzonego na ognisku.