Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR SULISZ

Lista artykułów:

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tajemnica Olenderskiego smaku

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tajemnica Olenderskiego smaku

Znali się na fruktowych drzewach, wyrabiali dojrzewające sery, a gości częstowali smażenikami z owocowym nadzieniem. Po 1945 roku kazano im opuścić domy nad Bugiem. Zabierali tyle, co zmieściło się na furmance czy małej łódce. Dziś potomkowie Olendrów z Mościc Dolnych z dumą odkrywają swoje kulinarne dziedzictwo.

Jan Łopata

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Matczyny smak

Wkrótce Dziennik Wschodni wyda drugą część Kulinarnej mapy Lubelszczyzny. Znajdą się w niej relacje mówione. Oto wspomnienia Jana Łopaty z Motycza.

Fragment plakatu ze spektaklu "Żar. Ines i Pedro" (Materiały organizatora)

Konfrontacje Teatralne w Lublinie: Na początek Leszek Mądzik

W piątek 14.10 rozpoczynają się w Lublinie 16 Konfrontacje Teatralne. Na dobry początek Leszek Mądzik pokazuje swój portugalski spektakl o królu, który kazał ekshumować ciało ukochanej, posadził je na tronie i kazał zabójcom całować dłoń Ines.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny to wspaniały przewodnik (Lubelska Szkoła Fotografii)

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Druga część coraz bliżej

Kulinarna mapa Lubelszczyzny to wspaniały przewodnik po niezwykłej krainie nieznanych gdzie indziej smaków. Wśród zalewu pośpiesznie kleconych i nawzajem od siebie przepisywanych książek kucharskich to prawdziwy rarytas – pisze prof. Jarosław Dumanowski. Dziś pokazujemy zapomniany szwedzki smak.



 (MATERIAŁY ORGANIZATORA)

Makbet w Teatrze Osterwy

5i 6 października można zobaczyć świetny spektakl Leszka Mądzika z kostiumami Zofii de Ines. To jedna z najciekawszych realizacji Szekspira w Polsce.

Kevin Armstrong jeden z najlepszych gitarzystów europejskich”. Jak polska kuchnia to tylko na Lubels

Powstanie druga część Kulinarnej Mapy Lubelszczyzny

Grał z Davidem Bowie, Massive Attack, Sinéad O\'Connor i Moya Brennan z Clannad. W Lublinie Kevin Armstrong zagrał z Franką de Mille. I spróbował naszej regionalnej kuchni. Teraz wie, że tu, na Lubelszczyźnie Polska smakuje najlepiej.

 (Jacek Świerczyński)

III Europejski Festiwalu Smaku: Stoły uginały się od potraw

Pstrągi z rusztu dla Franki de Mille. Pierożki z gąskami dla Stana Borysa. Gęś z \"Siwego Dymu” dla Pawła Lorocha. Królewski arkas dla Małgorzaty Kalicińskiej.

Europejski Festiwal Smaku 2010 (Karol Zienkieiwcz)

Stan Borys w Lublinie

Program tegorocznego Europejskiego Festiwalu Smaku aż kipi od koncertów, wystaw, teatru, dobrej literatury i poezji. Na urodziny Stana Borysa w Lublinie wybierają się fani artysty z całego świata. Sensacją jest występ aktorów kultowego teatru STS i koncert Franki de Mille pod patronatem radiowej \"Trójki”.

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Szwedzki smak Motycza

Szwedzkie pierogi z Motycza, holenderskie smażeniki z Mościc i huculski banusz z Celejowa to największe hity drugiej części Kulinarnej mapy Lubelszczyzny, którą wydamy w tym roku.

Hieronim Błażejak (w środku) poprowadzi w dniu 11 września w restauracji Hades-Szeroka w Lublinie wa

Noc nalewek w Lublinie już 11 września

Międzynarodowy turniej nalewek sąsiedzkich, warsztaty nalewek, wykłady, pokaz zatapiania gruszki. Do tego wjazd króla Jana III Sobieskiego z Marysieńką na Stare Miasto w Lublinie i wspólna degustacja nalewek. Niespodzianek będzie więcej.