Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
W środę (16.03) o godz. 18.15 zgasną wszystkie światła na terenie dawnej dzielnicy żydowskiej w Lublinie. Z odkrytych studzienek kanalizacyjnych błysną smugi światła.
Rozmowa z Krzysztofem Babickim, reżyserem nowej sztuki Pawła Huelle \"Zamknęły się oczy ziemi”.
Po sukcesie Muzycznej Sceny Andersena, Arkadiusz Klucznik otwiera w teatrze scenę dla dorosłych. Premiera \"Końcówki” Samuela Becketta już w sobotę (12.03).
Miał po kilka kochanek na raz, świetnie gotował, żył na kredyt i pisał świetne wiersze. Kto? Bolesław Leśmian z Hrubieszowa. Postanowiliśmy odtworzyć warkocz z trzech rodzajów mięs. Jego popisowe danie.
O piątej rano na placu Zamkowym w Lublinie jest tak cicho, że aż trudno uwierzyć, że na biegnącej w tym miejscu ulicy Szerokiej handlowano w żydowskich kramach, pod numerem 28 modlił się Widzący z Lublina, a z pobliskiej synagogi dochodził śpiew kantora. Rozmowa z Joanną Zętar z Laboratorium Teatru NN - Nowe Media przy Ośrodku Brama Grodzka - Teatr NN
Hiszpański kucharz Ismael Hernandez dla polskiej żony Marysi nauczył się robić fasolkę po bretońsku.
To było liceum męskie do momentu, kiedy przyszedł Józek Życiński. Wtedy w jego klasie pojawiły się pierwsze dziewczyny. Rozmowa z Jerzym Rogalskim, aktorem Teatru Osterwy, który chodził do jednej szkoły z abp. Józefem Życińskim.
Zupa jak u mamy, bryzol jak w Europie, wystrój jak w PRL. Do tego niezrównany smak potraw, nieprzyzwoicie niskie ceny i kolekcja srebrnych patelni zdobytych w ogólnopolskich konkursach. Legenda \"Świdniczanki” trwa.
Po raz pierwszy w Lublinie zaśpiewa piosenki odeskiego półświatka. Koncert w Studiu Radia Lublin w piątek (11.02).
Ismael Hernandez nauczy was robić popularną tortillę. Można ją jeść na gorąco, na zimno. Można z niej zrobić koreczki i kanapki.