Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Sensacyjnie zapowiada się lubelska premiera dramatu \"Zamknęły się oczy ziemi” opartego na wydarzeniach, które rozegrały się w domu sióstr betanek w Kazimierzu.
Kapela ze Wsi Warszawa zajadała się pierogami z kaszą. Serbowie z filmów Kusturicy zjedli szynkę w cieście. Piotr Bikont zajadał karaimskie kybyny z Trok na Litwie.
Kiedy Robert Makłowicz spróbował biłgorajskiej żurawinówki, napisał, że jeden turniej nalewek organizowany przez Kresową Akademię Smaku z Lublina jest więcej wart niż cały dorobek polityczny Jaskierni i kompletna dyskografia \"Piaska” Piasecznego.
Z węgierskiej kuchni trafiły na lubelską kuchnię ogniste zupy gulaszowe, zupy rybne i potrawy, gotowane w kociołkach rozstawianych pod gołym niebem. Wielkim fanem gulaszu jest Jerzy Rogalski, pan Tosiek z serialu \"Plebania”. Węgierski smak słychać także w kuchni myśliwskiej, z której według Roberta Makłowicza słynie dziś Lubelszczyzna.
Choć terminy koncertów mają zajęte na dwa lata, jutro o godz. 20 wystąpią na lubelskim placu Po Farze. Co ich skusiło? Z jednej strony, legenda o Archaniele Michale, z drugiej…regionalna kuchnia.
W czwartek show z No Potatoes, w piątek dramat Franza Kafki, w sobotę skandalizujący spektakl Witolda Mazurkiewicza. Takiej kumulacji teatru dawno w Lublinie nie było.
Z jednej strony: Zamość, miasto idealne. Z drugiej: dziesiątki kapliczek i krzyży. I wreszcie szumy nad Tanwią. Roztocze fascynuje i przyciąga turystów. Jak magnes.
W ciągu trzech dni będzie można na Starym Mieście w Lublinie spróbować kuchni z Lubelszczyzny, Polski, Litwy, Łotwy, Grecji, Cypru i Belgii. Podpowiadamy, co będzie można degustować na Scenie Smaku, próbować i kupować na Jarmarku Św. Jacka.
Polesie jest ostatnią, egzotyczną krainą na Lubelszczyźnie. W kuchni poleskiej mieszają się dawne smaki kuchni Rusinów, Litwinów i Polaków. Te potrawy mają duszę. I czekają na odkrycie.
W filmach \"Underground” i \"Arizona Dream” stworzyli surrealistyczną atmosferę. 11 września serbskich muzyków zobaczymy i usłyszymy na placu Po Farze w Lublinie.