Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Rozmowa z Mariuszem Jakubcem, sokolnikiem z Janowa Lubelskiego, który ochrania lotnisko w Dęblinie.
Najpierw drewniana balia pełna naparu z rumianku, potem masaż i nowoczesne jacuzzi. Jeszcze taniec, przejażdżka drabiniastym wozem i syberyjska sauna. Na deser noc w stodole na sianie. W Hołownie wszystko pachnie rumiankiem. A turyści walą do wiejskiego Spa drzwiami i oknami.
Barszcz ukraiński, soljanka, hreczniaki, wareniki, bliny i kartacze to największe przysmaki kuchni nadbużańskiej, którą dziś pokazujemy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny.
Nie ma już żydowskich kramów w Lublinie, kantor nie śpiewa w kazimierskiej synagodze. Nie ma domu dziadka Isaaca Singera w Biłgoraju ani karczmy w Piaskach, gdzie zatrzymywał się Jasza Mazur, zwany sztukmistrzem z Lublina. Ale w wielu miejscach można zjeść macę, cymes i czulent czyli najsłynniejsze potrawy żydowskiej kuchni.
Letnia Akademia Filmowa w Zwierzyńcu, Szlak Żelaza i Kowalskich Tradycji oraz Jarmark Hetmański w Zamościu to najbardziej atrakcyjne propozycje dla turystów z Polski i zagranicy. Nagrodzone produkty wezmą udział w ogólnopolskim konkursie.
Fantastyczne sery zagrodowe, karp z kopciuchy, wysoki poziom konkursu o tytuł \"Gryczak 2010”, tłumy na pokazie kulinarnym Ewy Wachowicz. Zakończony wczoraj Festiwal Kaszy w Janowie Lubelskim odwiedziło tysiące turystów.
Ojciec Mateusza był skrzypkiem w orkiestrze carskiej. Mateusz też na nich gra. I smakuje życie w Kocudzy. Po pracy lubi czasem przysiąść pod drzewem przy kościele. Z tyłu ma krzyż z księżycem i kogutem. Kogut to tatarski symbol przemijania
Pieremiacze, czeburieki, bielusz i pierekaczewnik – to największe przysmaki tatarskiej kuchni, którymi zachwycił się książę Karol na Podlasiu. Tatarski smak to także najbardziej egzotyczny wymiar wielokulturowej kuchni, który właśnie odkrywamy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny.
Pierekaczewnik to tatarski przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu lub prodiżu. Choć jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, to trud opłaca się sowicie.
Meczet był niewielki, posiadał wysoki, czterospadowy dach pokryty gontem.