Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Historyja zapowiada się jako jeden z najciekawszych spektakli na deskach Teatru Osterwy
Zdjęcia
galeria

Jezusa nie da się zagrać, diabłów też. Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim Mikołaja z Wilkowiecka w Teatrze Osterwy

W sobotę w Teatrze Osterwy zobaczymy na scenie jeden z najważniejszych dramatów staropolskich: Historyja o chwalebnym Zmartwychwstaniu Pańskim Mikołaja z Wilkowiecka. – To najprawdopodobniej prapremiera lubelska – mówi Jarosław Gajewski, aktor, reżyser, który od lat pasjonuje się teatrem staropolskim. A wszystko zaczęło się od jego spotkania z Kazimierzem Dejmkiem. Bo to właśnie spektakle o Mikołaju z Wilkowiecka, wyreżyserowane przez słynnego reżysera w Łodzi i Warszawie, weszły do kanonu polskiego teatru.

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy
Magazyn

Co na obiad? Lubelskie kaszą stoi. Sprawdzone przepisy

Zaglądamy do książki „Kulinarne skarby Ziemi Janowskiej” z dwóch powodów. Po pierwsze: Janów Lubelski jest kulinarną stolicą potraw z kaszy. Po drugie: rokrocznie towarzyszymy festiwalowi „Gryczaki”, poznając coraz to nowe potrawy z kaszy, które są zdrowe i pyszne. Do janowskich receptur dorzucamy przepisy z całego regionu.

Żeby wrzucić golonkę na grill, trzeba wcześniej ją ugotować z włoszczyzną i przyprawami. Wzorcową golonkę z grilla serwuje Sławomir Wołoszyn z Grill Bar przy Witosa w Lublinie
Magazyn

Pierwszy wiosenny grill. Może boczniaki z grilla albo karkówka w czosnku [przepisy]

Jest ciepło, więc warto zjeść coś dobrego na świeżym powietrzu. Od kiełbasy z musztardą, przez szaszłyki po pyszne żeberko.

Gulasz
Magazyn

Europejskie smaki, wśród nich bułgarska sałatka szopska, gulasz i hiszpańska tortilla [przepisy]

Zapraszamy do wiosennej wyprawy kulinarnej po Europie. Od bułgarskiej sałatki szopskiej, przez hiszpańską tortillę po niemiecką pieczeń w piwie. Jak na tym tle wypada nasz polski schabowy z kapustą? Zagraniczni turyści twierdzą, że znakomicie.

Brała z życia tyle, ile to życie mogło jej dać. Wystawa obrazów Tamary Łempickiej od dziś w Lublinie
Magazyn
galeria

Brała z życia tyle, ile to życie mogło jej dać. Wystawa obrazów Tamary Łempickiej od dziś w Lublinie

Tamara była genialną artystką, natomiast doskonale zdawała sobie sprawę z tego, że musi być popularna, aby utrzymać się z własnego malarstwa. Od początku postawiła sobie cel, że będzie najsłynniejszą malarką – Rozmowa z Łukaszem Wiąckiem, kuratorem wystawy „Tamara Łempicka - kobieta w podróży”, którą od 18 marca można oglądać w Muzeum Narodowym w Lublinie.

W trakcie charakteryzacji aktorzy się otwierają, mówią o swoich problemach, ale ja to wszystko zachowuję dla siebie. Jak spowiednik – mówi Tomasz Matraszek
Magazyn

Człowiek od efektów specjalnych, który pracował z Polańskim i Wajdą. "Miałem zrobić twarz Leonarda da Vinci"

ROZMOWA z Tomaszem Matraszkiem, jednym z najwybitniejszych i rozpoznawalnych charakteryzatorów polskiej kinematografii, który pracował z Agnieszką Holland, Romanem Polańskim, Jerzym Skolimowskim i Andrzejem Wajdą

Od lewej: Pierogi z wędzonym dorszem, stek z łososia na pieczonym kalafiorze i spaghetti z flądrą
Magazyn

Bałtyckie przysmaki. Dania z dorsza, flądry, łososia i śledzi [przepisy]

Postne dania z ryb to doskonały smak. Dziś polecamy ryby z naszego Bałtyku. Polskie dorsze, flądry, łososie i śledzie są bardzo cenione w Europie. W polskiej części Bałtyku żyje nawet tajemniczy zając morski. Jego ikra po zabarwieniu na czarno sprzedawana jest jako tani kawior. Jaką bałtycką rybę warto zjeść? Oto nasze propozycje

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki
Magazyn

Taranka, sało, wareniki i barszcz. Przepisy na najlepsze ukraińskie dania i smakołyki

Nie ma barszczu, nie ma jedzenia – mówi ukraińskie przysłowie. W kuchni ukraińskiej łączą się słowiańskie i muzułmańskie granice. Co ciekawe, samych receptur na barszcz jest ponad sto. W Lublinie są malutkie bary i garmażerki z napisem kuchnia ukraińska. Warto tam zawsze, a dziś w szczególności, kupować pyszne pielmieni, wareniki i inne przysmaki.

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]
Magazyn

Boczek na widelcu. Tagliatelle z wędzonym boczkiem czy zupa serowa z boczkiem [przepisy]

Cóż warta byłaby dobra kanapka bez boczku? Albo karkówka, tagliatelle czy carbonara? Jak zjeść szaszłyki bez aromatycznego boczku? Dziś boczek na przystawkę, boczek w zupie i boczek na drugie.

Wyszedłem z założenia, że książki wcale nie muszą być poukładane kategoriami. Chciałbym, żeby stały obok siebie i ze sobą rozmawiały – opowiada Rafał Rutkowski
Magazyn

"Dosłowna" w Lublinie. "To nie jest sklep z książkami"

Mam takie przeczucie, jak nasza energia jest dobrze ukierunkowana i w życiu ma coś dobrego się wydarzyć, to się wydarzy z automatu. Jak w dobrze skonstruowanej książce – ROZMOWA z Rafałem Rutkowskim, poetą, szefem Księgarnia Dosłowna, która właśnie skończyła trzy lata.