Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Carpaccio, śliwki w boczku i tatar ze śledzia na przystawkę. Posilny forszmak lub smaczna fasolka po bretońsku. Pyszny barszcz czerwony z kołdunami, orzeźwiająca zupa cytrynowa lub paprykowa oraz wytworne francuskie naleśniki gryczane. Oto nasze propozycje na noworoczną kuchnię.
Jedna bała się kotów, druga była mistrzynią pióra i kaligrafii, a siostra Beata jest bardzo poziomkowa – Rozmowa z Moniką Spuz-Szpos, ikonopisem, której wystawę „Karmelitanki lubelskie/prawizerunki” można zobaczyć w DDK „Węglin’ w Lublinie.
22 grudnia umarł Leszek Cwalina. Wraz z nim umarła część lubelskiej kultury. Tej prawdziwej, szczerej kultury Miasta Inspiracji. Leszka nie ma. Została jego miłość do Eli. Mocna, prawdziwa. Zawsze widzieliśmy ich razem i choć Leszka nie ma po tej stronie, to jestem pewien, że zawsze będzie przy swojej kochanej żonie. Jak dobry anioł .
Wypieka prawdziwe cuda. Jej pierniki trafiły do pałacu prezydenckiego, gdy zajęła drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sposób na sukces”. W ciągu jednej nocy potrafi z piernikowego ciasta wyczarować bożonarodzeniową szopkę, kilka aniołów, a nawet wiejski pejzaż z podświetlanym stawem.
Tradycja postnego, ale świątecznego jedzenia przed świętem Bożego Narodzenia była w czasach Pociejów bardzo rozpowszechniona i pełna inwencji kulinarnej. Była także próbą pogodzenia dwóch żywiołów: postu, będącego wyrzeczeniem i wspaniałego, uroczystego smaku powiązanego ze spotkaniem, rytuałem, religią, czymś. co ludzi jednoczy – Rozmowa z prof. Jarosławem Dumanowskim, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK.
Jedna z najlepszych szefowych kuchni na Lubelszczyźnie. Właścicielka dwóch autorskich restauracji w Nałęczowie i Kazimierzu Dolnym. Doskonale zna się na kuchni regionalnej, zgłębia tajniki historii polskiej kuchni. Ma sentyment do kuchni międzywojennej, dlatego w jedną z sal Restauracji Filiks w Kazimierzu Dolnym zadedykowała Edwardowi Berensowi, który przed wojną prowadził w miasteczku Hotel Polski z wyśmienitą restauracją.
Jean Bos, Piotr Huszcz, Kuba Piętowski zdradzają swoje świąteczne tajemnice w kuchni.
Ta skromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów. Może być z cebulą i olejem, może być z korzennymi przyprawami, może być tata. Może być na zimno i na gorąco.
22 grudnia umarł Lech Cwalina. Ciężko żegnać przyjaciela. Kochana Elu, trzymaj się w tych trudnych chwilach. Leszek był romantykiem. Dla żony szył kolorowe dzwony i zabierał ją do Paryża. Zresztą ten Paryż ich połączył. Ela z Lechem zjedli beczkę soli.
Najpierw grał w młodzieżowej reprezentacji Polski w rugby. Dwukrotnie walczył w mistrzostwach świata. Teraz robi mistrzowskie wędliny. W kwestii wędzenia jest prawdziwym wirtuozem. Sławomir Wołoszyn zdradza nam autorskie receptury na domowe wędliny z piekarnika.