Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Iwona Baruk, właścicielka restauracji Atrium

Przepisy na Wielkanoc. Pastiera Napoletana, czyli włoski sernik

Chciałabym zaproponować Czytelnikom włoski wielkanocny sernik (z Neapolu) z gotowaną pszenicą i ricottą – mówi Iwona Baruk. Warto dodać, że włoskie gospodynie pieką ten placek w Wielki Piątek, a po upieczeniu ciasto musi mieć co najmniej dwa dni na to, by smaki się zharmonizowały.

Marzenia? Dość skromne. Przeżyć jeszcze kilka lat w jako takim zdrowiu, coś napisać, coś wydać... Jeśli się uda, umrę sobie kiedyś syt życia. Z przekonaniem, że tak miało być. Oraz z uczuciem, że było nie najgorzej a chwilami też pięknie – mówi Bernard Nowak - Żebyśmy nie ulegali manipulacjom polityków. Żeby sprzątano nie tylko śródmieście i okolice Ratusza. Żeby otworzono restauracje i kawiarnie, byśmy się mogli w nich zobaczyć. I policzyć, ilu nas zostało.
Magazyn

Robię to, co lubię, piszę, co chcę i mówię, co uważam za konieczne

Rozmowa z Bernardem Nowakiem, pisarzem, redaktorem i wydawcą, właścicielem Wydawnictwa Test, w którym właśnie ukazały się „Wiersze i przekłady” Józefa Łobodowskiego.

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: wędzone, pieczone i z chrzanem

Sprawdzone przepisy na Wielkanoc: wędzone, pieczone i z chrzanem

Bez wielkanocnego żurku nie ma świąt. A do żurku potrzebny jest zakwas. Jak go zrobić? A dobrą, domową kiełbasę? Albo chrzan?

Post może być smaczny. Mamy wyjątkowe przepisy na niedzielę
Magazyn

Post może być smaczny. Mamy wyjątkowe przepisy na niedzielę

Od pysznych babeczek, przez flaczki z lina po kiełbasę z kaszy gryczanej, w której nie ma grama mięsa.

Julita Fajks
Magazyn

Włodawska swojskość i gościnność. "Moje pierwsze miejsce na ziemi"

W pewnym momencie zaczęło mi brakować rodzinnych stron, ludzi, kontaktu z naturą, moich korzeni. Włodawskiej swojskości, gościnności, przyjęcia z otwartymi ramionami. Zaczęłam tęsknić za Włodawą. I to był poważny dylemat: czy Lublin, czy Włodawa? Wyszło, że moje miejsce na ziemi jest tutaj, we Włodawie. Wśród tych ludzi, wśród tej kultury, wśród tej tradycji – Rozmowa z Julitą Fajks, muzykologiem i fotografem z Muzeum – Zespołu Synagogalnego we Włodawie

Wszystkie rodzaje makaronu. Pomysły na niedzielny obiad
Magazyn

Wszystkie rodzaje makaronu. Pomysły na niedzielny obiad

Za makaronem z owocami morza przepadali bohaterowie „Dekamerona” Boccaccia. Czarny makaron był przysmakiem Casanovy. Włoska księżniczka Bona wprowadziła do polskiej kuchni makarony podawane z sosami na bazie orzeszków piniowych.

Lwów, Lublin, Paryż i miłość z sąsiedztwa
Magazyn

Lwów, Lublin, Paryż i miłość z sąsiedztwa

– Siostra mojego taty, Kazimiera, młodziutka farmaceutka, odprowadzała swojego narzeczonego Stefana Burnatowicza na dworzec kolejowy we Lwowie. Stefan był w AK, musiał uciekać z miasta zimą 1940. Wsiadł do pociągu popatrzył, w oczy dziewczynie i powiedział: wsiadaj. Ciocia wpatrzona w błękitne pełne miłości oczy wskoczyła do pociągu. Wtedy widziała Lwów po raz ostatni – rozmowa z Elżbietą Łazowską-Cwalinową, romanistką, aktywistką kultury z Lublina.

Pomysł na niedzielny obiad: Kołduny pułankowickie, łupcie potockie
Magazyn

Pomysł na niedzielny obiad: Kołduny pułankowickie, łupcie potockie

Świat jest pełen świateł i tajemnic, a człowiek zasłania się przed nimi swoją dłonią. To zdanie jednego z lubelskich cadyków idealnie pasuje do regionalnej kuchni lubelskiej. Można w niej znaleźć prawdziwe cymesy, o jakich nie śniło się mieszkańcom Małopolski, śląska czy Wielkopolski. Oto kilka prawdziwych skarbów naszej kuchni.

Pomysł na smaczny weekend: Chlebowe przysmaki
Magazyn

Pomysł na smaczny weekend: Chlebowe przysmaki

Na kanapkę, do zupy, na kotlety i do pieczenia szynki. Obojętnie czy z piekarni czy z piekarnika, chleb musi być dobry. Jak poznać dobry chleb. - Ukroić sobie na trzeci dzień trzy kromki i zjeść powoli popijając wodą - mówi Tadeusz Pęzioł, który od 10 lat żywi się w piątki tylko chlebem i wodą.

Bóg przez swoją miłość do nas wzywa nas do pokuty. Raz w roku wezwanie to przybiera formę popiołu na naszych głowach. To ciekawy i mocny znak, obecny już w liturgii pierwotnego Kościoła – mówi ks. Józef Maciąg
Magazyn

Ks. Józef Maciąg: Wielki Post dobrze przeżyty to wbrew pozorom czas radosny

Dar pieniężny na rzecz ubogich jest zawsze ważny i bardzo potrzebny, ale w tym dziwnym czasie, który teraz przeżywamy, równie konieczną formą jałmużny będzie zainteresowanie drugim człowiekiem, narażonym na samotność i bezradność, zwłaszcza starszym i chorym. Rozmowa z ks. Józefem Maciągiem, rektorem kościoła Najświętszego Zbawiciela w Lublinie