Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Kto pamięta placki na sodzie, pieczone na węglowej kuchni? Po domu roznosił się zapach, jakiego nie zapomni się nigdy. Proziaki, zwane także fajercarzami, można upiec na patelni lub na grillu elektrycznym. Są pyszne
Rozmowa z psychoterapeutą Jackiem Szastem.
– Książka kucharska hrabiów na Włodawie i Różance to najcenniejsze kompendium wiedzy o historii jedzenia w Polsce. Nie tylko w Polsce, także w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Odkrycie osiemnastowiecznego rękopisu, zawierającego ponad 1000 przepisów daje nowe możliwości promocji Włodawy i całego Polesia w Polsce i całej Europie Środkowo-Wschodniej – ROZMOWA z prof. Jarosławem Dumanowskim z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu
Indyka z upodobaniem polecają dietetycy. Mięso ma mało tłuszczu, dużo białka. Dobrze upieczony indyk bije na głowę wieprzowinę, kurczaka, a nawet wołowinę. Jak upiec dobrego indyka?
Jakie to mogło być oburzenie, usłyszałam: Och, jak to, wnuczka Wyspiańskiego będzie sprzątaczką w muzeum. Wykluczone. Dyrektor muzeum się oburzał, a ja nie. Rozmowa z Dorotą Wyspiańską, wnuczką poety Stanisława Wyspiańskiego.
Taką zupę podawano na sylwestrowych balach w hotelu Europa
Najprościej filet z kurczaka lub indyka. Doskonale będzie smakował comber jagnięcy, a sznycel ministerski z cielęciny to poezja smaku. Miłośnikom tradycyjnej kuchni podamy zraz po węgiersku z kluseczkami
Żeby w Nowym Roku się darzyło, po Sylwestrze trzeba jak najszybciej wstać i udać się do kuchni.
Lubimy na boczku jajecznicę, grochówkę, żurek. Ale boczek idealnie nadaje się na przekąskę. Na Sylwestra polecamy carpaccio z boczku, śliwki w boczku, boczek pieczony oraz pyszną pizzę z ziemniakami i boczkiem
W czasach PRL najlepszego tatara w Lublinie serwował Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich szefów kuchni. Tatar królował na zabawach sylwestrowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tatara przyrządzić w domu i podać na koniec roku. Może być z wołowiny, z śledzia, a nawet z awokado