Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Od lewej na górze: cesarz Franciszek Józef, sznycelki cielęce
Od lewej na dole: omlet cesarski z czereśniami, sztućce bywały dziełami sztuki
Magazyn

Austria na talerzu. Sznycel wiedeński, knedle serwetkowe, tort Sacher. Przepisy

Sznycel wiedeński, sztuka mięsa i torcick Sachera. Trzy największe przysmaki austriackiej kuchni stały się przebojami w najlepszych przedwojennych restauracjach Lublina, Zamościa, a nawet Kazimierza Dolnego

Jezioro Białe
Magazyn

Ilu turystów zostawi pieniądze w woj. lubelskim?

Wśród regionów odkrywanych przez turystów, Lublin i województwo lubelskie jest miejscem znaczącym. Mało tego, modnym i taki trend można zauważyć. Rozmowa z dr Wacławem Idziakiem, członkiem Międzynarodowego Stowarzyszenia Innowatorów Społecznych „Ashoka”, zajmującym się tworzeniem wsi tematycznych.

Szwajcaria na talerzu. Wiele smaków zaczęło się w podlubelskich Piaskach

Szwajcaria na talerzu. Wiele smaków zaczęło się w podlubelskich Piaskach

Szwajcarskie związki z regionem lubelskim zaczynają się w Piaskach, gdzie urodził się Antoni Patek, który założył w Genewie fabrykę zegarków precyzyjnych.

Na granicy dwóch światów. Trzy dekady Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN
Magazyn

Na granicy dwóch światów. Trzy dekady Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN

Z jednej strony bramy przez wieki mieszkali chrześcijanie, a po drugiej stronie Żydzi. Brama jest symbolem tego miasta - Rozmowa z Tomaszem Pietrasiewiczem, dyrektorem Ośrodka Brama Grodzka Teatr NN, który obchodzi 30-lecie działalności

W Hiszpanii nawet pszenny chleb, opieczony na oliwie i posmarowany czosnkiem bywa wielkim przysmakiem. A jeśli nałożymy na niego miąższ dojrzałych pomidorów i listek świeżej bazylii, to robi się z tego prawdziwy rarytas
Magazyn

Smaki Hiszpanii i Portugalii. Gazpacho i Caldo verde

Oliwa z oliwek, mięso, ryby i owoce morza, dużo warzyw – to w największym skrócie obraz hiszpańskiej kuchni. Jednym z najsłynniejszych dań jest tortilla, rodzaj omletu z ziemniakami, cebulą i rozmaitymi dodatkami. A kuchnia portugalska należy do bardziej atrakcyjnych w Europie.

Od lewej na górze: bliny z łososiem, soljanka z wołowiną
Od lewej na dole: włodawskie pirogi z pieca, pielmieni z Hades Szeroka
Magazyn

Smaki Rosji. Bliny, soljanka i ucha polecają się na lubelski stół

Śledź na zakuskę, kapuśniak i soljanka, bliny, pielmieni, strogonow - to rosyjskie potrawy, które przeniknęły do polskiej kuchni. W czasach carskich rosyjscy kucharze zadziwiali Europejczyków wyszukanymi daniami. Dziś rosyjskie dania znajdziemy w menu polskich restauracji

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

Naleśniki à la Gundel i gulasz. Wszystko co na Węgrzech najsmaczniejsze

Najsłynniejszą węgierską potrawą jest gulasz, który często gotuje się w żeliwnym kociołku, zawieszonym nad ogniem. Do słynnych specjałów zalicza się także salami, sandacza z Balatonu i palinkę.

Dorota Nowakowska. Z Lublina wyruszyła z kamerą w świat

Dorota Nowakowska. Z Lublina wyruszyła z kamerą w świat

Lubiłam poznawać ludzi, lubiłam poznawać różne miejsca, kamera zbliża mnie do innych ludzi i do ciekawych miejsc. Rozmowa z Dorotą Nowakowską.

Z lewej: Agnieszka Filiks w restauracji Filiks w Kazimierzu Dolnym w sezonie podaje carpaccio ze świeżym truskawkami.
Z prawej: Czarne spaghetti z owocami morza.
Magazyn

Włoski smak Lublina. Przepisy, które zawdzięczamy królowej Bonie

W 1533 r. Stanisław Orzechowski zapisał, że Bona „przywiodła nas z owej dzikości sarmackiej do obecnej kultury życia i sprawiła, że ogładą dorównujemy Włochom, a nauką Grekom”. A co z kuchnią? Za sprawą królowej, która bywała w Lublinie i w Janowcu nad Wisłą nauczyliśmy się jeść cytrusy i ser „parmezański”

Zajmujemy się twórczością muzyczną, ale nie tylko. Chcemy pokazywać, jak wygląda autentyczna kultura ludowa i jak we współczesnym świecie ludzie się nią inspirują - mówi dr Agata Kusto, redaktor naczelna „Pisma Folkowego”
Magazyn

Agata Kusto. Z domu w Motyczu inspiruje folkiem cały kraj

Rozmowa z dr Agatą Kusto, redaktor naczelną „Pisma Folkowego” nagrodzonego właśnie prestiżową nagrodą imienia Oskara Kolberga