Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Propozycje na świąteczny obiad. Jest jeszcze czas żeby przygotować coś pysznego
Magazyn
galeria

Propozycje na świąteczny obiad. Jest jeszcze czas żeby przygotować coś pysznego

Podpowiadamy, co można przygotować na świąteczny obiad.

Zdjęcie ilustracyjne
Magazyn

11 sposobów na wielkanocne jajko. Z kaparami, anchois lub mango

Podpowiadamy, jak można przyrządzić jajka na Wielkanoc.

Pociąg do cebulowej. Warto się wzmacniać odpowiednią dietą

Pociąg do cebulowej. Warto się wzmacniać odpowiednią dietą

Boczniak, cebula, czosnek i shitake. Warto postawić na zdrową, zbilansowaną dietę, składającą się z warzyw i owoców, które wspierają naturalną odporność.

Prowadzę dwa projekty fotograficzne: „Rok w Lanckoronie„ i „Rok na Żuławach”. Współpraca z wieloma ciekawymi osobami i spoglądanie przez obiektyw aparatu  to coś, co lubię najbardziej - mówi Małgorzata Gajos-Barcikowska
Magazyn
galeria

Z zawodu jest architektem, a z zamiłowania fotografem, który zakochał się w Lublinie

Projektowała wnętrza bojowych pojazdów dla polskiej misji w Afganistanie, tron dla Dalajlamy, restauracje, domy, meble ze skrytkami. Projektuje nadal, ale jej największą pasją jest fotografia. Obok projektów „Rok w Lanckoronie” i „Rok na Żuławach” zaczęła fotografować Lublin. - Jest tak magiczny jak Praga, ale widać więcej - mówi Małgorzata Gajos-Barcikowska, architekt i fotograf z Warszawy

Pani na Korczewie. „Nasza hrabina” - jak mówią mieszkańcy
Lubelskie Ekstra

Pani na Korczewie. „Nasza hrabina” - jak mówią mieszkańcy

To nie jest historia z powieści Marii Rodziewiczówny. To jest prawdziwa historia o hrabinie Beacie. „Naszej hrabinie” - jak mówią mieszkańcy Korczewa

Zaczynała w Old Pubie, podstaw francuskiej kuchni uczyła się w Czarciej Łapie. Twórczo interpretowała regionalną kuchnię w Zielonym Talerzyku. Aktualnie gotuje w Perłowej Pijalni Piwa. I marzy o tym, żeby ludzie na świecie otworzyli oczy na swoją planetę
Lubelskie Ekstra

Początki gotowania to „staż” u jednej i drugiej babci. Potem były lubelskie restauracje

Początki gotowania to „staż” u jednej i drugiej babci. - Babcia Ela i babcia Jasia. Pierwsza babcia po ojcu była historykiem sztuki, malarką i szczerze mówiąc średnio gotowała. Udawały jej się ruskie pierogi i torty. Pierogi były dobre, wszystkie dzieci kochają ruskie pierogi. Czasem upierała się na gotowanie cielęciny. Oczywiście trzeba było te suche pieczenie jeść, bo nie można było wybrzydzać. Z tej cielęciny to się wyleczyłam na całe życie: jak nie muszę, to nie ruszę - mówi dziś Marysia Znamierowska.

Dr hab. n. farm. Agnieszka Ludwiczuk
Adiunkt w Samodzielnej Pracowni Chemii Produktów Pochodzenia Naturalnego UM w Lublinie. Absolwentka chemii UMCS w Lublinie. Specjalność: farmakognozja, analiza fitochemiczna. Zajmuje się badaniem składu chemicznego roślin leczniczych, izolacją poszczególnych składników roślinnych oraz badaniem ich aktywności biologicznej. Szczególnie bliskie są jej rośliny aromatyczne, a także wątrobowce, które są jedną z najmniej znanych grup roślin z gromady mszaków

Powrót do natury. Na talerzu i w medycynie

Oprócz badań nad nowymi związkami, obserwuje się tendencję powrotu do już odkrytych substancji leczniczych i poszukiwaniem ich analogów o lepszych i ciekawszych właściwościach leczniczych. Naukowcy nie śpią.

Alfabet smaków i zapachów, które unosiły się nad Lublinem i regionem
Magazyn

Alfabet smaków i zapachów, które unosiły się nad Lublinem i regionem

Wielką rolę w odczuwaniu smaku gra zapach. W winie możemy odnaleźć zapach czekolady, mchu, owoców, powietrza po deszczu, skóry, skoszonej trawy. Jean Bos mówi, że zapachy są jak klocki, z których dobry kucharz może zbudować intrygujące danie. Oto wybór intrygujących zapachów, które unosiły się i unoszą nad miastem, a które są osnową kulinarnej mapy Lublina i regionu.

Paweł Passini
Magazyn

Paweł Passini o Laboratorium teatralnym w Lublinie i nowym spektaklu „Mały las, krótki sen”

Próbujemy w tym spektaklu pokazać, jak to, co się dzieje w naturze wpływa na nasze życie. Opowiadamy o tym, co nam się śni, w co uciekamy, gdzie próbujemy się schronić przed lasem, który płonie wokół nas. Rozmowa z Pawłem Passinim, reżyserem.

Swojskie przysmaki. 10 najciekawszych dań

Swojskie przysmaki. 10 najciekawszych dań

Weźmy taki baleron białoruski, jedną z najlepszych przekąsek na chrzcinach, weselach i w restauracjach. Bez problemu zrobicie go w domu. A fajercaki, swojska kiełbasa czy pierogi ze śmietaną? Swojska kuchnia znów jest na topie. Wybraliśmy 10 najciekawszych dań.