Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Staropolscy kucharze prześcigali się w pomysłach, żeby osłodzić trudny czas Wielkiego Postu. Polskie dania postne były kulinarnymi arcydziełami, w dodatku ten trend zachował się w lubelskiej kuchni regionalnej. Zaglądamy do starych książek, żeby i dziś za pomocą historycznych inspiracji urozmaicić kuchnię na najbliższe sześć tygodni.
Janusz Opryński zrobił Biesy. Kiedy przed laty zobaczyłem na KUL spektakl z Janem Nowickim i Jerzym Radziwiłowiczem, wydawało mi się, że takiego Dostojewskiego już nie zobaczę. A jednak. Sceny z tamtego przedstawienia zobaczyłem w Centrum Kultury w Lublinie. Biesy Opryńskiego to dojrzały, wyważony, mądry teatr. Teatr, który karmi duszę.
Śledź jest symbolem Wielkiego Postu. Już król Władysław Jagiełło kazał na czas postu kupować sześć potężnych beczek śledzi. O śledzie z beczki co prawda dziś trudno, ale możemy sobie w domu przyrządzić pyszne śledzie. Oto nasz top 10.
Antoine de Paris czesał sześć królowych, sypiał w trumnie, mieszkał w szklanym domu. Przyjaźnił się z Coco Chanel, na ścianach swego salonu w Paryżu wieszał obrazy Picassa i Modiglianiego. Jego klientkami były Sarah Bernhardt, Josephine Baker, Eleonora Duse i Marlena Dietrich - o królu fryzjerów opowiada Marta Orzeszyna, autorka jego biografii.
„Panie Boże, zaczynamy walczyć” - to pierwsze słowa Romualda Lipki, kiedy usłyszał od lekarzy, że jest poważnie chory. Wierzył, że wróci do zdrowia. Walczył. Kiedy siadał za klawiszami, widział publiczność, przestawało boleć.
Zanzibar w Afryce: z jednej strony egzotyka, z drugiej dzieci. Zafascynowały mnie ich twarze. Piękne, uśmiechnięte, mądre twarze dzieci, które nie mają niczego. Trzeba im pomagać - Rozmowa z Hanką Brulińską, aktorką Teatru Osterwy, reżyserką filmową, autorką wystawy fotograficznej „Dzieci z Jambiani” i organizatorką aukcji obrazów, z której dochód przeznaczony jest na pomoc dzieciom z fotografii
Męska kolacja marzeń nie jest skomplikowana: na dobry początek śledź, potem żurek lub kwaśnica. Na drugie dobry szaszłyk, potem golonka i żeberka.
Na chórze archikatedry lubelskiej otwarto unikatową wystawę prezentującą bezcenne dzieła sztuki. Wystawa jest ukoronowaniem 22 lat prac konserwatorskich w najważniejszej świątyni Lublina.
Romuald Lipko nie żyje. Anioł Śmierci się pomylił i zabrał nie tego, co trzeba. Nie tak dawno wszak, bo cóż to dwa lata, na Post Festiwalu mówił mi o Miłości, silniejszej niż śmierć.
Czego szukają w Lublinie turyści z Europy? Swojskiego jadła. W pierwszej piątce najchętniej zamawianych potraw jest żurek, rosół. Na drugie gołąbki, pierogi, placki ziemniaczane, pyzy i schabowy. Oto nasz subiektywny top dań, określanych popularnie chłopskim jadłem