Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Złote przeboje lubelskiej kuchni. Gdzie można jej spróbować - ranking
galeria

Złote przeboje lubelskiej kuchni. Gdzie można jej spróbować - ranking

Turyści, którzy przyjeżdżają do Lublina i regionu, pytają o regionalne dania i miejscowe smakołyki. Oto 10 najciekawszych, które śmiało możecie próbować i polecać innym

Piotr Kwiatosz z restauracji 16 Stołów
galeria
film

10 restauracji na Carnaval Sztukmistrzów. Gdzie warto zjeść?

Do Lublina przyjechało kilkuset artystów cyrku, kuglarzy i grajków z całego świata. Rozpoczął się Carnaval Sztukmistrzów, który ściąga tysiące turystów z Polski i Europy. Jedni i drudzy chcą dobrze zjeść i poznać regionalną kuchnię. Oto 10 restauracji, które polecamy na festiwal.

Mistrz Marek Posłuszny w akcji
kuchnia

Przepisy na koktajle od Marka Posłusznego, mistrza świata barmanów

Jest trzykrotnym Mistrzem Świata IBA. Żongluje i miesza drinki, robiąc widowiskowe show. Potrafi oszukać grawitację. Marek Posłuszny ma dla was autorskie przepisy na letnie drinki i koktajle

10 dań z boczkiem w roli głównej. Najciekawsze przepisy
Kulinarna Mapa Lubelszczyzny

10 dań z boczkiem w roli głównej. Najciekawsze przepisy

Lubię jajecznicę na boczku, boczek z grilla, pierogi ruskie z omastą z boczku. A także zupę ziemniaczaną, kaszę gryczaną z boczkiem i polędwiczki w boczku. Chudy boczek wędzony to prawdziwy rarytas. Oto 10 dań z boczkiem w roli głównej.

Pieczemy bubelach, nieznany już dzisiaj lubelski przysmak
Magazyn
galeria

Pieczemy bubelach, nieznany już dzisiaj lubelski przysmak

Po niemal 70 latach razem z Esther Minars, której mama była przed wojną żoną właściciela piekarni na Furmańskiej i Markiem Pankiem, szefem kuchni Hades Szeroka, wypiekliśmy bubelach. Bubelach to misterium - mówiła wzruszona Esther.

Zmarł Andrzej Widelski. Odszedł malarz Aniołów

Zmarł Andrzej Widelski. Odszedł malarz Aniołów

Andrzej Widelski, malarz i grafik, który projektował wnętrza kościołów i malował anioły, zmarł w niedzielę po wyczerpującej walce z chorobą nowotworową. – Moja walka przypomniała mi rybaka Santiago i jego pojedynek z Marlinem z powieści Hemingway’a – napisał na swoim profilu FB.

Jedziemy na słowiańskie bliny

Jedziemy na słowiańskie bliny

W trakcie trzydniowych warsztatów kulinarnych możecie aktywnie uczestniczyć w gotowaniu po słowiańsku. - Przy użyciu żaren i stęp będziecie wytwarzać mąkę, kaszę, prażmo. Przy ognisku, paleniskach i piecu kopułowym wspólnie będziemy gotować, piec i skwierzyć - mówi Paweł Szymański.

Katarzyna Okoń-Szczepaniak: Podlaskie dania, które podajemy w Bielonym Dworku mają duszę, pachną ziołami. Gotujemy tak, jak gotowały nasze mamy i babcie. Z sercem
Magazyn

Smak uroczyska. Świeża, sezonowa i lokalna kuchnia podlaskiego przełomu Bugu

Podlaski przełom Bugu zachwyca turystów z całej Europy. Ścieżka przyrodnicza „Szwajcaria Podlaska” ma 9 przystanków, z których każdy pełen jest tajemnic. Kiedy już nasycimy oczy widokiem dzikiego Bugu warto poznać świeżą, sezonową i lokalną kuchnię. Jej ostoją jest Uroczysko Zaborek. Barszcz podlaski, bliny żmudzkie, kartacze, pierogi ziemniaczane i parowańce z jagodami na deser...

Marat /Sade. Premiera w Teatrze Osterwy

Marat /Sade. Premiera w Teatrze Osterwy

Rok 1808. Do zakładu dla obłąkanych przyjeżdża nowa elita klasy rządzącej, by obejrzeć sztukę napisaną i wyreżyserowaną przez Markiza de Sade’a, który żyje tu w przymusowym odosobnieniu. Tytuł sztuki: „Męczeństwo i śmierć Jean Paul Marata przedstawione przez zespól aktorski przytułku w Charenton pod kierownictwem pana de Sade”. W roli Markiza: Jerzy Rogalski

Na co zamienić mięso? 10 przysmaków, których musisz spróbować w czerwcu

Na co zamienić mięso? 10 przysmaków, których musisz spróbować w czerwcu

W czerwcu na warzywniakach jest świeżo, sezonowo i lokalnie. Jeszcze są szparagi, dojrzewają czereśnie na pierogi, a rzodkiewka do sałat i twarożku jest najsmaczniejsza. Soczysta fasolka szparagowa z masłem i bułką zachwyca smakiem dzieciństwa, a pierwsze kurki w śmietanie z młodymi ziemniakami oddam za najlepszy stek z grilla