Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

"Marat/Sade" w Teatrze Osterwy. Będzie teatralna petarda?
galeria

"Marat/Sade" w Teatrze Osterwy. Będzie teatralna petarda?

Pierwsze sceny na próbie medialnej i ciarki na skórze. Sala kąpielowa dla pacjentów pomiędzy sceną a widownią. Garderoba, w której aktorzy będą przebierać się w kostiumy – w foyer, na widoku wchodzącej publiczności. Zapowiada się teatralna petarda.

Hyćka, akacjówka i jaśmin. Jak zrobić dobrą nalewkę? Najważniejsze zasady

Hyćka, akacjówka i jaśmin. Jak zrobić dobrą nalewkę? Najważniejsze zasady

Najbardziej aromatyczne nalewki powstają z kwiatów oraz ziół. Żeby je nastawić, trzeba znać parę sztuczek. Zapytaliśmy mistrzów, co trzeba wiedzieć, żeby zrobić smakowitą nalewkę z hyćki czy wonną z akacji.

Romuald Lipko
Wywiad z 2017 roku

Nic nie boli tak jak życie. Romuald Lipko o korzeniach rodzinnych i muzyce

Rozmowa z Romualdem Lipko, kompozytorem i klawiszowcem Budki Suflera.

Piotr Huszcz, szef kuchni w restauracji Hotelu Piano: Zapraszam na chłodnik: botwinka/młode ziemniaki/boczek wędzony ze świni rasy puławskiej/faszerowane jajko z ziołową skorupką

Puławska na talerzu. Gdzie w Lublinie i regionie zjeść danie ze szlachetnego mięsa?

Jej mięso dorównuje w smaku węgierskiej mangalicy i cerdo iberico. Coraz więcej restauracji z Lublina serwuje dania ze szlachetnego mięsa. Schabowy z kostką, żeberko, indyk z boczkiem, a nawet chłodnik są bezkonkurencyjne. Puławska pojawia się w dobrych restauracjach regionu. O smaku dań z puławskiej coraz głośniej w Polsce. Podpowiadamy, gdzie można spróbować dań z „puławiaka”

Nasz lubelski chłodnik wywodzi się z chłodników litewskich. Adam Mickiewicz każe bohaterom Pana Tadeusza jeść chłodnik po wódce: „Podano w kolei wódkę, zaczem wszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli”

Gdzie na chłodnik w Lublinie? TOP 7 najlepszych miejsc

Najbardziej pomysłowy w Ambarasie. Codziennie inny w Cafe Trybunalska. Kresowy na ziemniaku w Hades Szeroka. Gdzie warto wpaść na smakowity chłodnik? Wybraliśmy 7 smakowitych miejsc. W każdym chłodnik smakuje inaczej. Gdzie najlepiej? Sprawdźcie sami

Wiosna, czyli najpiękniejszy czas w kuchni. Oto 10 zielonych dań
galeria

Wiosna, czyli najpiękniejszy czas w kuchni. Oto 10 zielonych dań

Młody szpinak sprawdzi się w sałatce, kanapce, przekąskach i daniach obiadowych. Polecamy makarony ze szpinakiem, pierogi i naleśniki ze szpinakowym nadzieniem. Szpinak dobrze komponuje się z owocami morza i rybami

Lubelskie: 10 miejsc na dania z grilla. Nasze propozycje
galeria

Lubelskie: 10 miejsc na dania z grilla. Nasze propozycje

Ormiański kebab, stek, dorada. A może golonka, grillowany karp z wędzarki, arbuz z musem jogurtowym? W Lublinie i regionie jest kilkanaście bardzo ciekawych miejsc, gdzie potrawy przyrządza się na grillu węglowym, elektrycznym, a nawet ruszcie opalanym dębem. Oto nasz subiektywny wybór pięciu miejsc w Lublinie i pięciu w regionie

Smardz

Smardze - przepisy na jajecznicę, omlet i tagliatelle. Po truflach to najcenniejsze grzyby

Pierwsze smardze pojawiają się w kwietniu. W maju rosną na całego. Na Roztoczu, dookoła Kazimierza Dolnego, w Wąwolnicy. Od października 2014 roku smardz jest pod częściową ochroną. A więc możemy go zbierać i cieszyć się niebywałym smakiem.

Kulinarny przewodnik po woj. lubelskim. Gdzie dobrze zjeść?
Subiektywny przewodnik
galeria

Kulinarny przewodnik po woj. lubelskim. Gdzie dobrze zjeść?

Długi weekend to dobry czas na kulinarne wycieczki. Podpowiadamy, gdzie można coś dobrego zjeść. Lubelskie na majówkę kusi cebularzykami na przystawkę, regionalną zupą z karpia, kołdunami w rosole, bajglami z białym serem, kotletem kijowskim. Za każdym miejscem stoi historia konkretnej miejscowości, zabytki i niezwykłe historie. Oto nasz subiektywny przewodnik.

Sztuka mięsa. Najlepsze przepisy na baraninę, jagnięcinę, żeberka i steki

Sztuka mięsa. Najlepsze przepisy na baraninę, jagnięcinę, żeberka i steki

Baranina i jagnięcina jest na fali. Wraca do łask cielęcina i królik w śmietanie. Mocno trzymają się żeberka i steki, a także schabowy po lubelsku. Panierowane filety z wątróbki oraz sztuka mięsa z chrzanem znów trafiają do menu restauracji.