Boże Narodzenie to niewątpliwie najbardziej biesiadne i rodzinne święta.Ich czar ogarnia wszystkich świętujących i wypełnia całe mieszkanie. W jaki sposób?
W święta nie wystarczy ustawić na stole półmiski ze smacznymi potrawami. Należy wszystkiemu nadać odpowiednią oprawę.
Najlepsze, jakie mamy!
Wyjmijmy z domowych zakamarków odświętną porcelanę, elegancki haftowany obrus, rodzinne srebrne sztućce. Jeśli nie mamy takich staroci to możemy je zastąpić współczesnymi nakryciami. Muszą to być jednak serwisy z klasą. Najlepsze, jakie posiadamy!
Zgodnie z tradycją
Zasady wigilijnego savoir-vivre`u
Zastawę układamy dwa centymetry od brzegu stołu: najpierw duży, płytki talerz, na nim głębszy na barszcz lub barszczówkę na podstawce. Kompoty i napoje podajemy w przezroczystych dzbanach i szklankach. Sałatki serwujemy w wysokich półmiskach. Ryby, kapustę i grzyby - w niskich.
Ciasta kroimy w małe porcje i podajemy na okrągłych talerzykach, zestawiając kilka rodzajów ciast. Ma to symbolizować dostatek i pomyślność. Talerzyki deserowe ustawiamy na stole dopiero po uprzątnięciu zastawy głównej.
Dekoracja ważna, symbolika ważniejsza
Kiedy podczas wigilijnej kolacji usiądziemy przy tak przygotowanych stołach, na pewno poczujemy się odświętnie i uroczyście. Kiedy jeszcze do tego dołączy zgoda i chęć porozumienia, to na pewno ulegniemy czarowi tych świąt. (elle)