![]() |
Według Pana Prezydenta ( d. siedziba gestapo) miejsce kaźni mieszkańców Białej i powiatu z czasów II wojny światowej przy ul. Łomaskiej to tylko jeden z licznych starych budynków z "piętnem historii". Myślę, że jednak wyjątkowe. Pan jak i wielu napływowych mieszkańców nie zna historii naszego miasta. Z racji wieku wiem, że na terenie miasta jeszcze w kilku miejscach znajdują się nieoznaczone miejsca zagłady mieszkańców naszego miasta. Za komuny nie dbano o ich upamietnienia ale również ostatnie dwadzieścia lat to czas stracony. Dziwi mnie taka ignorancja wśród bialskich urzędników, ta wiedza nie jest tajemna ale czy ktoś w tym mieście prowadzi jakiś dyskurs na tematy społeczne ?.
Ostatnio spotkałem się z taką opinią o Pana rządach, że lubi pan omotać ludzi by mieć na nich wpływ a ci uzależnieni to pana żelazny elektorat wyborczy . Może tu tkwi przyczyna intelektualnego marazmu w mieście i kiepskiej jakości podejmowanych decyzji.
|
![]() |
Jeżeli są takie miejsca to je wskaż!!! Nie zatrzymuj tej wiedzy dla siebie!!!
|
![]() |
UWAGA!!!POszukuję wszelkich wiadomości w temacie
" Roman Siekierka ".
Wszystkie osoby mogące udzielić mi informacji uprzejmie proszę o pomoc.
WYSOKA NAGRODA!
|
![]() |
Pan Roman rąbie pewnie już drzewa aż wióry lecą w innym miejscu.Bialskie drzewa mają przerąbane.Najlepiej wszystko wyrżnąć a potem zakostkować, niech pijaki rozbiją sobie ryja zimą, a babciom niech się łamią nogi i spadają moherowe berety. Nagrodę proszę jak zawsze do lewej kieszeni. |
![]() |
Film ten poświęcam Prezydentowi BP http://soxik.wrzuta.pl/film/4p3ldw7ctIt/czapski |
![]() |
to były czasy jak tutaj stało kino Związkowiec i Pan Stasio G.dzieciaki do kina wpuszczał, aj !!!
|
![]() |
Do "Za Stary", człowieku wyjąłeś z ust większości bialczan, nadmieniam, rodowitych bialczan z dziada pradziada, to jest racja trzeba przy najbliższych wyborach zrobić porządek i wybrać tych którzy są stąd, z tego Miasta i którym zależy na Białej...........
|
![]() |
bardzo mnie zaciekawił Pana post, jestem bialczanką,ale za młodą żeby cokolwiek wiedzieć na ten temat. Dobrze byłboy dowiedziec się czegoś więcej na ten temat, tylko do kogo z tym tematem? Może Biblioteka Miejska podjęła by temat rozszerzenia infomracji i zbadania tych miejsc, okoliczności i losów ludzkich? |
![]() |
[quote name='biaaa' date='30.07.2009, 07:44:54' post='154742']
bardzo mnie zaciekawił Pana post, jestem bialczanką,ale za młodą żeby cokolwiek wiedzieć na ten temat. Dobrze byłboy dowiedziec się czegoś więcej na ten temat, tylko do kogo z tym tematem? Może Biblioteka Miejska podjęła by temat rozszerzenia infomracji i zbadania tych miejsc, okoliczności i losów ludz
...może do magistratu?.
|
![]() |
Dopiero jak telewizja pokaże plac zabaw na miejscu kaźni to dopiero wtedy urzędnicy pójdą po rozum do głowy. Dopiero jak pół Polski będzie się pukało w głowę skąd taką władzę wybierają w Białej przyjdzie czas na refleksję. Przecież ostatnio podobnie było przy Toyu (Biała morgana), czy też o słupie na środku chodnika przy ul. Reymonta. Cała nadzieja na zmiany w telewizji oraz w nowych wyborach samorządowych.
|
![]() |
Hitler w miejscu zbrodni umieścił napis "Arbeit macht frei", w Białej krajowa modyfikacja bialskich urzędników bedzie brzmiała "Plac zabaw". Prezydęt zaprasza na otwarcie 01.09.2009 r. w 70-tą rocznicę wybuchu II wojny światowej. My zapraszamy media na uroczystość.
P.S. Pani dyrektor bialskiego muzeum martyrologii przy ul. Łomaskiej gospodarz terenu zbrodni a jednocześnie urzędnik podległy prezydętowi nie ma oczywiście zdania w tej kompromitującej sprawie.
|
![]() |
Co !!! ???, żeby tam kolejne place zabaw urządzili. |
![]() |
Podobno otwarcie we wtorek o 8.00. |
![]() |
Żenada, ot co. |
![]() |
w momencie kiedy "bezużyteczny" plac zagospodarowano na potrzeby dzieci zrobił się wielki szum wokół ewentualnych szczątków. a czy wcześniej nie można było zrobić ekspertyzy czy faktycznie są tam "namacalne" ślady zbrodni z lat wojennych?
|
![]() |
prawda
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|