Takie drobne pytanko - kto realnie finansuje te prace?
|
|
Ja bym to rozebrał, a nie malował.No cóż w Polsce nie brak barbarzyńców, którzy w swoim politycznym i antyklerykalnym zacietrzewieniu niszczyli by zabytki. Niemniej historii nie da się wymazać, ale takie jednostki dzisiaj są a jutro juz ich nie będzie ,a koscił był, jest i będzie trwał. |
|
Dlaczego od razu barbarzyńców? Przykład wielu krajów Zachodu, nawet katolickich podobno Włoch pokazuje, że kościoły się dekonsekruje i służą innym celom. Ludzie po prostu od religii odchodzą. A co do historii - zdecydowanie nie powinniśmy wymazywać roli KK w historii Polski, a wręcz pokazywać ją dokładnie i ze szczegółami, żeby nowe pokolenia widziały, ile złego kler potrafił narobić. Sam zaś KK niech sobie trwa, ale za swoje - to bardzo bogata instytucja i czas odciąć ją od finansowania z budżetu gdy brakuje kasy na leczenie chorób rzadkich u dzieci. Za to, co KK dostaje corocznie z budżetu (ok. 20 miliardów złotych) można by było sfinansować takie terapie, jak dla Nineczki, dla ponad 2200 dzieci. Rocznie!!!Ja bym to rozebrał, a nie malował.No cóż w Polsce nie brak barbarzyńców, którzy w swoim politycznym i antyklerykalnym zacietrzewieniu niszczyli by zabytki. Niemniej historii nie da się wymazać, ale takie jednostki dzisiaj są a jutro juz ich nie będzie ,a koscił był, jest i będzie trwał. |
|
No to zamiast ŁGANIA może trochę prawdy; nie 20 mld, lecz 188 mln -tyle wynosi Fundusz Kościelny w roku 2021. Rocznie!!! jak to ty piszesz z wykrzyknikiem. i to łącznie z dofinansowaniem zabytków. Sfruń na ziemię i prfzestać wciskać nieprawdę.!Dlaczego od razu barbarzyńców? Przykład wielu krajów Zachodu, nawet katolickich podobno Włoch pokazuje, że kościoły się dekonsekruje i służą innym celom. Ludzie po prostu od religii odchodzą. A co do historii - zdecydowanie nie powinniśmy wymazywać roli KK w historii Polski, a wręcz pokazywać ją dokładnie i ze szczegółami, żeby nowe pokolenia widziały, ile złego kler potrafił narobić. Sam zaś KK niech sobie trwa, ale za swoje - to bardzo bogata instytucja i czas odciąć ją od finansowania z budżetu gdy brakuje kasy na leczenie chorób rzadkich u dzieci. Za to, co KK dostaje corocznie z budżetu (ok. 20 miliardów złotych) można by było sfinansować takie terapie, jak dla Nineczki, dla ponad 2200 dzieci. Rocznie!!!Ja bym to rozebrał, a nie malował.No cóż w Polsce nie brak barbarzyńców, którzy w swoim politycznym i antyklerykalnym zacietrzewieniu niszczyli by zabytki. Niemniej historii nie da się wymazać, ale takie jednostki dzisiaj są a jutro juz ich nie będzie ,a koscił był, jest i będzie trwał. |
|
Chłopcze. Nie przeinaczaj faktów. Nie pisałem o Funduszu Kościelnym, tylko o tym "co KK dostaje corocznie z budżetu". A to nie tylko FK. To także utrzymanie rzeszy katechetów od przedszkoli po szkoły średnie, tysięcy kapelanów w szeregu instytucji państwowych (wraz z emeryturami płaconymi potem emerytom), to masa dotacji do zabytków (to jestem w stanie przełknąć, bo dość często są to faktycznie przepiękne obiekty, ale z drugiej strony masa "cywilnych" zabytków niszczeje bezpowrotnie), to ogromne dotacje dla katolickich szkół i uczelni, to wreszcie ulgi i zwolnienia podatkowe dla kleru, ulgi i zwolnienia w nabywaniu gruntów, opłatach za koncesje (np. radiowe i telewizyjne) itp. Więc nie pieprz mi tu o Funduszu Kościelnym, tylko patrz szeroko.No to zamiast ŁGANIA może trochę prawdy; nie 20 mld, lecz 188 mln -tyle wynosi Fundusz Kościelny w roku 2021. Rocznie!!! jak to ty piszesz z wykrzyknikiem. i to łącznie z dofinansowaniem zabytków. Sfruń na ziemię i prfzestać wciskać nieprawdę.!Dlaczego od razu barbarzyńców? Przykład wielu krajów Zachodu, nawet katolickich podobno Włoch pokazuje, że kościoły się dekonsekruje i służą innym celom. Ludzie po prostu od religii odchodzą. A co do historii - zdecydowanie nie powinniśmy wymazywać roli KK w historii Polski, a wręcz pokazywać ją dokładnie i ze szczegółami, żeby nowe pokolenia widziały, ile złego kler potrafił narobić. Sam zaś KK niech sobie trwa, ale za swoje - to bardzo bogata instytucja i czas odciąć ją od finansowania z budżetu gdy brakuje kasy na leczenie chorób rzadkich u dzieci. Za to, co KK dostaje corocznie z budżetu (ok. 20 miliardów złotych) można by było sfinansować takie terapie, jak dla Nineczki, dla ponad 2200 dzieci. Rocznie!!!Ja bym to rozebrał, a nie malował.No cóż w Polsce nie brak barbarzyńców, którzy w swoim politycznym i antyklerykalnym zacietrzewieniu niszczyli by zabytki. Niemniej historii nie da się wymazać, ale takie jednostki dzisiaj są a jutro juz ich nie będzie ,a koscił był, jest i będzie trwał. |
|
Zatem podaj warygodne źródło tej kwoty 20 mld zł . Na oko?Chłopcze. Nie przeinaczaj faktów. Nie pisałem o Funduszu Kościelnym, tylko o tym "co KK dostaje corocznie z budżetu". A to nie tylko FK. To także utrzymanie rzeszy katechetów od przedszkoli po szkoły średnie, tysięcy kapelanów w szeregu instytucji państwowych (wraz z emeryturami płaconymi potem emerytom), to masa dotacji do zabytków (to jestem w stanie przełknąć, bo dość często są to faktycznie przepiękne obiekty, ale z drugiej strony masa "cywilnych" zabytków niszczeje bezpowrotnie), to ogromne dotacje dla katolickich szkół i uczelni, to wreszcie ulgi i zwolnienia podatkowe dla kleru, ulgi i zwolnienia w nabywaniu gruntów, opłatach za koncesje (np. radiowe i telewizyjne) itp. Więc nie pieprz mi tu o Funduszu Kościelnym, tylko patrz szeroko.No to zamiast ŁGANIA może trochę prawdy; nie 20 mld, lecz 188 mln -tyle wynosi Fundusz Kościelny w roku 2021. Rocznie!!! jak to ty piszesz z wykrzyknikiem. i to łącznie z dofinansowaniem zabytków. Sfruń na ziemię i prfzestać wciskać nieprawdę.!Dlaczego od razu barbarzyńców? Przykład wielu krajów Zachodu, nawet katolickich podobno Włoch pokazuje, że kościoły się dekonsekruje i służą innym celom. Ludzie po prostu od religii odchodzą. A co do historii - zdecydowanie nie powinniśmy wymazywać roli KK w historii Polski, a wręcz pokazywać ją dokładnie i ze szczegółami, żeby nowe pokolenia widziały, ile złego kler potrafił narobić. Sam zaś KK niech sobie trwa, ale za swoje - to bardzo bogata instytucja i czas odciąć ją od finansowania z budżetu gdy brakuje kasy na leczenie chorób rzadkich u dzieci. Za to, co KK dostaje corocznie z budżetu (ok. 20 miliardów złotych) można by było sfinansować takie terapie, jak dla Nineczki, dla ponad 2200 dzieci. Rocznie!!!Ja bym to rozebrał, a nie malował.No cóż w Polsce nie brak barbarzyńców, którzy w swoim politycznym i antyklerykalnym zacietrzewieniu niszczyli by zabytki. Niemniej historii nie da się wymazać, ale takie jednostki dzisiaj są a jutro juz ich nie będzie ,a koscił był, jest i będzie trwał. |
|
TVP może być? Proszę, dane z roku 2020: ***s://regiony.tvp.pl/49527738/w-polsce-coraz-bardziej-brakuje-nauczycieli-religii Każdy z tych ludzi zarabia średnio co najmniej 5.000 zł brutto, do tego dochodzą jeszcze narzuty na wynagrodzenia. Można śmiało powiedzieć, że sama tylko katecheza kosztuje rocznie dobrze ponad 1,5 miliardo złotych. Ale - co ciekawe - do tej kwoty i tak dorzucają się jeszcze samorządy! ***s://pl.wikipedia.org/wiki/Lekcje_religii_w_szkoleZatem podaj warygodne źródło tej kwoty 20 mld zł . Na oko?Chłopcze. Nie przeinaczaj faktów. Nie pisałem o Funduszu Kościelnym, tylko o tym "co KK dostaje corocznie z budżetu". A to nie tylko FK. To także utrzymanie rzeszy katechetów od przedszkoli po szkoły średnie, tysięcy kapelanów w szeregu instytucji państwowych (wraz z emeryturami płaconymi potem emerytom), to masa dotacji do zabytków (to jestem w stanie przełknąć, bo dość często są to faktycznie przepiękne obiekty, ale z drugiej strony masa "cywilnych" zabytków niszczeje bezpowrotnie), to ogromne dotacje dla katolickich szkół i uczelni, to wreszcie ulgi i zwolnienia podatkowe dla kleru, ulgi i zwolnienia w nabywaniu gruntów, opłatach za koncesje (np. radiowe i telewizyjne) itp. Więc nie pieprz mi tu o Funduszu Kościelnym, tylko patrz szeroko.No to zamiast ŁGANIA może trochę prawdy; nie 20 mld, lecz 188 mln -tyle wynosi Fundusz Kościelny w roku 2021. Rocznie!!! jak to ty piszesz z wykrzyknikiem. i to łącznie z dofinansowaniem zabytków. Sfruń na ziemię i prfzestać wciskać nieprawdę.!Dlaczego od razu barbarzyńców? Przykład wielu krajów Zachodu, nawet katolickich podobno Włoch pokazuje, że kościoły się dekonsekruje i służą innym celom. Ludzie po prostu od religii odchodzą. A co do historii - zdecydowanie nie powinniśmy wymazywać roli KK w historii Polski, a wręcz pokazywać ją dokładnie i ze szczegółami, żeby nowe pokolenia widziały, ile złego kler potrafił narobić. Sam zaś KK niech sobie trwa, ale za swoje - to bardzo bogata instytucja i czas odciąć ją od finansowania z budżetu gdy brakuje kasy na leczenie chorób rzadkich u dzieci. Za to, co KK dostaje corocznie z budżetu (ok. 20 miliardów złotych) można by było sfinansować takie terapie, jak dla Nineczki, dla ponad 2200 dzieci. Rocznie!!!Ja bym to rozebrał, a nie malował.No cóż w Polsce nie brak barbarzyńców, którzy w swoim politycznym i antyklerykalnym zacietrzewieniu niszczyli by zabytki. Niemniej historii nie da się wymazać, ale takie jednostki dzisiaj są a jutro juz ich nie będzie ,a koscił był, jest i będzie trwał. |
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|