Gmina łabunie .azbest z dachu nie zabrany od roku.Gmina twierdzi ze mam sam zapłacić.To jak jest z tym azbestem??
|
|
Ja wymieniłem dach na budynku mieszkalnym lecz sam musiałem zaangażować firme specjalistyczna i zapłacić ze swojej kieszeni za rozbiorkę starego dachu z eternitu, za załadunek oraz za odbior eternitu przez firmę specjalistyczną. Nie będę wymieniał publicznie nazwy UG gdyż nie chcę nikogo 'kablowac' ale coś chyba z tym ogólnokrajowym programem partycypacji w pozbywaniu się azbestu na polskich dachach jest nie tak jak powinno byc..
|
|
Pismak pisze znowu o czym pojęcia nie ma. Dofinansowanie dotyczy tylko samej utylizacji eternitu , wymiana pokrycia nie jest refundowana tak , że dofinansowanie to ok. 10% kosztów tej inwestycji. No ale ja już od pismaków wiele nie wymagam.
|
|
Z chęcią bym azbest wymienił na swoim budynku, lecz jak mam być przez urzędasów karany finansowo, za to że materiały budowlane dopuszczone
do sprzedaży w ówczesnym czasie, teraz okazują się szkodliwy dla zdrowia, to dlaczego mam ponosić koszty utylizacji i dodatkowo wymiany pokrycia dachowego, skoro kupując eternit dopuszczony do sprzedaży, byłem pewien że materiał pokryciowy jest pełnowartościowy. W tej chwili błędy popełnione przez innych musiałbym sam finansować, choć jestem ofiaro błędów urzędniczych, które mogą się odbić na moim zdrowiu i moich bliskich, koszty powinien ponieść ten kto dopuścił azbest do sprzedaży , przynajmniej powinien stworzyć preferencyjne warunki do wymiany felernego towaru na
pełnowartościowy. Na obecną chwilę koszt wymiany eternitu na blacho dachówkę jest większy niż zmiana pokrycia dachowego z innych materiałów
na blacho dachówkę, dochodzi koszty zdjęcia pokrycia i utylizacji jak się dowiaduje częściowo refundowany, na tyleż bezczelny skoro nie uwzględnia punktu zerowego, o czym mowa.
|
|
Jak polskie doświadczenia uczą - napewno będzie tak, że tuż przed terminem gminy będą na siłę kazać wymieniać pokrycia eternitowe a tych, którzy nie zdążą napewno będzie się straszyć kontrolami i mandatami ale teraz za bardzo nikt się tym na poważnie nie przejmuje.
|
|
Na terenie naszej gminy został wykonany spis budynków krytych eternitem jednak nikt nie pytał kto chciałby wykonać zmianę pokrycia dachu w pierwszej kolejności. Efekt jest taki, że ci którzy chcą robić to teraz nie mogą gdyż kolejka jest ustawiona bez uzgadniania z mieszkańcami
|
|
Czytając wcześniejsze posty jak zwykle nasuwa się jedyne możliwe wyjaśnienie: brak wiedzy, zorganizowania i niekompetencja tych pseudo urzędników. Pieprz* * *e dziadostwo i tyle.!!!!
|
|
Stara Łęczna obita jest azbestem i jakoś nie widać nadziei na jego zdjęcie:)
|
|
Podzielam wypowiedź "cydrom" ale trzeba dodać to nasze państwo z moich nieraz ciężko zapracowanych pieniędzy
pobrało sobie podatek i po jego zapłaceniu zakupiłem polecany przez państwowe przedsiębiorstwo płyty azbestowe na pokrycie dachu wg.wydanego pozwolenia na budowę domu. Przy zakupie tych płyt państwo pobrało ode mnie wówczas podatek obrotowy chyba w wysokości 23% i wówczas zapewniano że jest to dobry produkt również trzeba było zapłacić za położenie tych płyt na dachu - to skoro państwo wcisnęło bubel to niech to teraz naprawi bez angażowania naszych środków. Dla porównania koncern samochodowy jeśli stwierdzi jakąś wadę w wyprodukowanym samochodzie to w pełni pokrywa usunięcie wady. Myślę że ta sprawa wymiany azbestu w całości winna obciążyć nasze Państwo - a jak to nie nastąpi to może znajdzie się jakiś prawnik - którego to również dotknie i wytoczy sprawą sądową względnie trzeba będzie wytoczyć taką sprawę w procesie zbiorowym .
|
|
A ile lat gwarancji dawała firma na produkt? |
|
ile trzeba czekac na dofinansowanie za zdjecie i utylizacje eternitu z Gminy (wszystkie procedury sa zachowane) a teraz Gmina mnie zbywa ze pieniadze nie doszly z wojewodztwa czekam juz 5-miesiecy po wykonaniu? czy to normalne
|
|
Program szwajcarski,jak przejdzie będzie więcej pieniędzy,obecnie dofinansowanie pochodzi z GM.FUNDUSZU OCHR.ŚRODOWISKA,który jest potrzebny na likwidacje dzikich wysypisk śmieci.Oj daleko nam do jak ruscy mówią JEWROPY. |
|
niech go usuwaja ci co go zalegalizowali do sprzedarzy dlaczego człowiek który kupił eternit w czasach kiedy to był ogólnie dostępny ma za to poność odpowiedzialność niech beknie za to ktoś kto sprzedawał produkował i rozprowadzał ten produkt a dodatkowo niech zapłaci za nowe pokrycie dachowe co się należy każdemu człowiekowi który kupował eternit w tych czasach i nie byl informowany po zakupie eternitu o jego szkodliwości . państwowe władze to akceptowały wcześniej to niech ich następcy teraz płacą za ich błedy z własnej kieszeni a nie zwykły obywatel niewinny nikomu.
|
|
Czy chcesz czy nie chcesz i tak wszyscy wymienią do 2032r.tak jak kiedyś słomę na eternit.Póżniej okaże się,że blacha bardziej szkodliwa od eternitu i maszynka się kręci. |
|
Pomimo upływu czasu temat jest bardzo teraźniejszy. Sam ma ten problem ostatnio się wprowadziłem do bliźniaka z azbestem gratis. Ile kosztuje dzisiaj akcja oczyszczania domu z azbestu? Tutaj natrafiłem na informację o tym, że może to kosztować nawet kilkanaście tysięcy za dach: http://budfach.pl/ja...porady-120.html Z jednej strony to nie duże pieniądze jak za święty spokój i zdrowie swoich bliskich, ale w tej chwili nie mam takiej kwoty. Nie wiem co mam teraz zrobić. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
|
|
Podzielam wypowiedź "cydrom" ale trzeba dodać to nasze państwo z moich nieraz ciężko zapracowanych pieniędzy pobrało sobie podatek i po jego zapłaceniu zakupiłem polecany przez państwowe przedsiębiorstwo płyty azbestowe na pokrycie dachu wg.wydanego pozwolenia na budowę domu. Przy zakupie tych płyt państwo pobrało ode mnie wówczas podatek obrotowy chyba w wysokości 23% i wówczas zapewniano że jest to dobry produkt również trzeba było zapłacić za położenie tych płyt na dachu - to skoro państwo wcisnęło bubel to niech to teraz naprawi bez angażowania naszych środków. Dla porównania koncern samochodowy jeśli stwierdzi jakąś wadę w wyprodukowanym samochodzie to w pełni pokrywa usunięcie wady. Myślę że ta sprawa wymiany azbestu w całości winna obciążyć nasze Państwo - a jak to nie nastąpi to może znajdzie się jakiś prawnik - którego to również dotknie i wytoczy sprawą sądową względnie trzeba będzie wytoczyć taką sprawę w procesie zbiorowym .Jestem dokładnie tego samego zdania,ze to Państwo powinno poniesc konsekwencję a wiec nalezy złozyć pozew zbiorowy ! Wystarczy ,że my mieszkańcy domów zostaliśmy oszukani i ponosimy krzywdę psychiczna oraz fizyczną ,ponieważ musimy znosić brud,zamieszanie i bałagan z powodu zmiany pokrycia dachu ! |
|
co za bzdury!
jak masz własność, to masz też koszty utrzymania, 30 lat temu stan wiedzy o materiałach był taki a nie inny, więc co Państwo ma do tego
stare przysłowie mówi: kto ma pszczoły ten ma miód... itd)
co to komuna się Wam przypomniała? dlaczego Państwo a więc i Ja z moich podatków, ma Wam wymieniać dachy?
może niech i mnie wymieni rury w mieszkaniu i położy nowe parkiety, albo ociepli blok...
w końcu 30 lat temu technologia wielkiej płyty też była państwowa, i to wina państwa, że nie pomyślała o termoizolacji :-)
|
|
A-U-S-T pianka technologia przeciw azbestu nowa technologia 100% bezpieczeństwa Koszt usuwania azbestu z informacjami pianki A-U-S-T: info@a-u-s-t.de
|
|
A-U-S-T pianka technologia przeciw azbestu nowa technologia 100% bezpieczeństwa Koszt usuwania azbestu z informacjami pianki A-U-S-T: info@a-u-s-t.de
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|