Problemy ze spisem są nie od dziś. Jeden wielki chaos nikt nic nie wie. Smartfony HTC które są wykorzystywane przy spisie działają bardzo średnio, przy czym na każdym z udostępnionych urządzeń może wystąpić inny problem. To się zawiesi aplikacja, to się nie chce zsynchronizować z serwerem lub problem z aktualizacją aplikacji spisowej. GUS powinien mieć działający system na 4 miesiące przed spisem kiedy zaczynały się szkolenia, a tu niespodzianka nagle ktoś wpada na wspaniały pomysł żeby całą aplikacje za pięć dwunasta napisać od nowa. I się zaczyna wielki @#$@# i już nikt nic nie wie. Ciągłe zmiany w instrukcji obsługi. Rachmistrzowie się wkurzają i już słyszę głosy o rezygnacji jeśli dalej będą wieczne problemy z działaniem systemu. Wyjdzie na to że liderzy z biurem spisowym będą musieli sami zrobić spis.
|
|
Brawa dla redakcji dziennika, że piszecie jak jest naprawdę ze spisem,inne gazety wypisują bzdury jak to 12tyś rachmistrzy pracuje od wczoraj w terenie
|
|
z własnego doświadczenia proponował bym wszystkim rachmistrzom, aby wyruszyli w teren i robili swoje, po weryfikacji gospodarstwa i zakończeniu pracy z punktem anulowali synchronizacje "która i tak nie pójdzie" a synchronizacje możecie sobie nawet zrobić za tydzień czy dwa
|
|
?
|
|
witam my stoimy jeszcze dzis a jest sroda zadne urzadzenie nie chce dzialac ale nie ma to jak w Polsce !!
|
|
rachmistrz Ryki- tylko jak mamy wyjść w teren i weryfikować gospodarstwa jak nie mamy listy gospodarstw- zakadka punkty adresowe mimo wielokrotnie udanej synchronizacji nadal jest pusta! |
|
Następna kupa pieniedzy z budżetu wyrzucana w błoto!
|
|
co za cyrki.... w Małopolskim też nie mamy punktów adresowych mimo iż synchronizacja nam już wychodzi...!! co za postęp techniczny!! dajcie nam kartki i długopisy!!
|
|
Róbcie pełną AKTUALIZACJĘ. Synchronizacja nie naniesie Wam punktów. |
|
a jaki jest kod na dzis??
|
|
Marcin- masz na myśli pełną synchronizację, aktualizacji nie da się przeprowadzić |
|
ja zaktualizowałam i mam punkty adresowe, ale żadnego nie da się zweryfikować, bo wszędzie pojawia się komunikat: "adres bieżący jest adresem innej gminy"... więc pomimo chęci i tak nie da się nic zrobić
|
|
Aktualizacja z wersji testowej do 4.1.0.0 wymagała (przynajmniej u nas) procedury awaryjnej (pobranie pliku instalacyjnego przez Operę), jesli posiada ktos jeszcze wersje testowa to nie zsynchronizuje (jesli nie udaje Wam sie sciagnac wersji 4.1.0.0 mogę podeslac instalke na maila - 3,8 MB).
Co do samej synchronizacji to loteria. Co z tego ze na n-tym razem udalo mi sie otrzymac punkty adresowe, jak okazuje sie, iz nie przydzielono nam wszystkich punktow (pominieto znaczna czesc gminy) i musimy czekac na korekte...
|
|
Tak dokładnie, pomyliłem się. Przepraszam. Chodzi oczywiście o PEŁNĄ SYNCHRONIZACJĘ. Synchronizacja różnicowa (ta z ikonki z pulpitu) nie przekaże punktów adresowych. Błąd "adres poza gminą" zgłosiłem, bo mamy podobnie. Czekamy na instrukcje. |
|
w mijej gminie prawie wszyscy- oprócz mnie mają już jakieś punkty w prawdzie nie wszystkie ale już są w terenie, a ja nic. Dyspozytor sprawdza co się dzieje a ja siedze bezczynnie, wszyscy pobrali punkty adresowe wykonując synchronizację różnicową. |
|
Tak tylko jest mały problem jeżeli będziemy mieli np. 50 zweryfikowanych gospodarstw i nie zdążymy zrobic synchronizacji a wyskoczy nam błąd pn: Błędan baza danych, dane zostaną utracone
co nie raz wydarzył sie w naszej gminie i wtedy te 50 zweryfikowanych punktów po prostu szlak trafi i życze powodzenia żeby jeszcze raz iść i weryfikować te punkty
ten cały spis to wiadomo było juz od samego początku że będzie lipa
pozdrawiam rachistrzów :-)
cierpliwości heh sobie też życzę :-)
|
|
powyższa odpowiedź do rachmistrza ryki
pozrawiam :-)
|
|
Nie martwicie się w pomorskim też lipka, byłem dziś w terenie 4 gospodarstwa zweryfikowane, oczywiście synchronizacja nie udana a na koniec utrata punktów nawet tych zweryfikowanych lipa jak diabli rezygnuję dziś ze spisu nie mam zamiaru robić czegoś 15 razy
trzymajcie się
|
|
Ale robiles synchronizacje pelna, czy roznicowa? Pelna, jak dobrze rozumiem, odtwarza ostatni zapisany stan na serwerze (czyli kasuje to, co jest na urządzeniu, a nie bylo jeszcze zsynchronizowane roznicowo). PS. Ja tez jeszcze nie wyruszam. |
|
Ja ciągle czekam żeby mi terminal oddali z serwisu z US bo wczoraj po wizycie w US i rozmowie z dyspozytorem, ze on nic nie możne i nie wie co i jak wysłał mnie do informatyków w US, no tel został, bo konfiguracja łączności była źle wgrana, przez co nie można było zaktualizować oprogramowania i puścić pełnej synchronizacji. Obiecywali ze już wczoraj naprawią mój terminal, potem ze dziś rano, a teraz ze popołudniu, a popołudniu powiedzą pewnie ze bedzie jutro. I wyjdzie na to ze tak jak mówi rzecznik GUS'u na spis wystarczy jeden dzień, bo więcej nie będzie zanim to wszystko normalnie zacznie działać.
|
Strona 1 z 168
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|