robienie klas wojskowych itd to mydlenie oczu uczniom, liceum jest jednostką dającą wykształcenie ogólne, co innego technikum, które zapewnia zawód, absolwent klasy wojskowej tak naprawdę nie ma kwalfikacji podpartych papierem.
a o pracę w służbach mundurowych stara się dużo osób i jednak na pierwszym miejscu stawiane są wymagania ogólne tj. matura i egzamin sprawnościowy
|
|
Na pewno nie III LO. Obietnice składane na Targach Edukacyjnych, iluzja o braku chodzenia na korepetycje. Kłamstwo. Zmarnowane 3 lata i masa pieniędzy wydanych na korki.
|
|
xix lo!! głosujmy! w nas wszystkich siła :)
|
|
Od dziś dziennik wschodni powinien zmienić nazwę na dziennik lubelski, bo szkolnictwo ponadgimnazjalne istnieje według tej ankiety tylko w...Lublinie! Szkoda, a rankingi mówią co innego.
Pozdrawiam ze...wschodu!
|
|
III LO jedzie na dobrej renomie, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Żałuję, że zdecydowałem się na wysłanie dziecka do tej szkoły. Jestem bardzo zawiedziony.
|
|
Nie polecam XXlo na tumidajskiego
|
|
Moje dziecko chodzi do III LO i jest bardzo zadowolone, i bez korepetycji radzi sobie całkiem dobrze.
|
|
Kiedyś było bardzo dobre, przyjazne, ze wspaniałą atmosferą i świetnymi nauczycielami liceum Nr VI. Wyksztalcilo wielu wspaniałych dziś ludzi. Ta szkoła uczyła i wychowywala. Dziś to tylko nowa elewacja.
|
|
Do poprzedniego postu. Rzeczywiscie. Tak było. Jestem absolwentką, mieszkam w dzielnicy ale syn uczy się w innym. Ciekawe dlaczego wladze w kuratorium od lat już nie widzą sposobu zarządzania tą placówką
|
|
Czym jest renoma szkoły ? Ambicją rodziców - wysyłają dzieci do tkzw. lepszych liceów, a po pierwszym semestrze bądź roku, jak dziecko jest przemęczone korepetycjami i zbyt długim rozkładem zajęć biegną z płaczem do tych tkzw liceów o niższym poziomie z prośbą o przeniesienie dziecka....liceum ogólnokształcące KAŻDE kończy się maturą i jeśli ktoś chce się uczyć to będzie. W każdym liceum zdarzy się taki czy siaki nauczyciel, ale żaden przysłowiową łopatą do głowy nie nałoży.
|
|
Ja ukończyłam III LO i jestem bardzo zadowolona z poziomu nauczania, jaki tam był. Mam nadzieję, że mój syn też wybierze tę szkołę, choć naciskać nie będę.
|
|
Tylko prywatne szkoły!
|
|
Odradzam XIX LO, na targach myślenie oczu, a większość informacji mija się z prawdą. Klasy medyczne/prawnicze, w których nie ma żadnych dopełnien typu edukacja medyczna więc nazwa chyba wzięła sie z kosmosu. Nie mówię juz o atmosferze jaka panuje w szkole.
|
|
Chodzę do 3 LO i żałuję swojej decyzji pójścia do tej właśnie szkoły. Wiadomo - są różne gusta, ale moim zdaniem szkoła bardzo naciska na uczniów, by uczyć lisię samodzielnie w domu. Przez całą pierwszą klasę spałam po kilka godzin, bo zależało mi na wszystkich ocenach. Masa kartkówek, materiału, sprawdzianów - oczywiście, każdy nauczyciel uważa swój przedmiot za najważniejszy. Największym problemem tej szkoły jest to, że są nauczyciele, którym nigdy nie pozwoliłabym uczyć młodzieży - nie potrafią z nią pracować, ciekawie opowiadać. W gimnazjum byłam pełna chęci do nauki, miałam najwyższą średnią w szkole, byłam wielokrotną laureatką - w liceum mój poziom spadł. Wszystko, co osiągam, jest wynikiem mojej pracy w domu. Jest wielu ,,cenionych i zasłużonych" nauczycieli - jednak po wyjściu z ich lekcji muszę stwierdzić, że nic mądrego nie pamiętam, a ich wykłady nijak nie przydają się do matury. Wybrałam klasę humanistyczno-dziennikarską - a właśnie na lekcjach języka polskiego przysypiam, piszemy mniej wypracowań niż klasy ścisłe, warsztaty dziennikarskie są, owszem, przez 3 dni na cały rok. Istnieje gazetka (bardzo mało popularna), chór (hmm...), trochę zajęć sportowych, 3 kursy językowe - amen, dla niewymagających zbyt wiele - wystarczy. Oczywiście, często też słyszymy, jacy my to jesteśmy leniwi. Na własnych oczach widziałam, jak z pełnych życia, optymistycznych i żywiołowych ludzi moi znajomi przeistaczają się w prawdziwych zombie. Moim zdaniem wybór liceum to ważna decyzja, jednak jeżeli ktoś nie ma ściśle określonego kierunku w życiu - na przykład chce pójść na filologię lub coś podobnego, jest przygotowany na dużą dawkę stresu i nie widzi problemu w samodzielnym przygotowywaniu się do matury i rozszerzaniu swoich zainteresowań - proszę bardzo. 3LO jest dobrym liceum - ale chyba tylko dla nielicznych.
|
|
szkole, byłam laureatką wielu konkursów, jednak w liceum mój poziom znacznie się pogorszył. Oczywiście, mamy wielu ,,zdolnych" nauczycieli - jednak po wyjściu z ich lekcji nie pamiętam niczego, a ich wykłady mało przygotowują do matury. Na własne oczy widziałam swoich znajomych, pełnych życia, wigoru i zapału, którzy dzisiaj zachowują się jak zombie przymusowo chodzących do tej szkoły. Chcecie iść do 3LO? Zainwestujcie w wagon kawy, by nie zasypiać na lekcjach.
|
|
Na koniec dodam, że jeżeli ktoś ma jasno sprecyzowane cele - chce iść na filologię lub fizykę, proszę bardzo. 3LO ma chór (hmm...), gazetkę (mało popularną), zajęcia sportowe i językowe. Tyle. Jeżeli nie rani cię to, że marnujesz w oczywisty sposób swój czas wolny i możliwości, jeśli nie przeszkadza ci siedzenie w szkole, potem ślęczenie nad lekcjami i samodzielne rozszerzanie swojej wiedzy z ciekawości i do matury - wybierz 3LO! Hurra!
|
|
PS Problem z wyświetlaniem, dwa wyrwane z kontekstu komentarze dotyczą tego jednego długiego :)
|
|
Nie polecam Jadwigi. Niektórzy nauczyciele są naprawdę w porządku, zaangażowani i serdeczni, ale nie wszyscy. Dyrekcja pozostawia wiele do życzenia, a właściciel szkoły to dewota, który ciągle organizuje spotkania uczniów z posłami PIS.
|
|
Stanowczo nie polecam zespołu szkół nr 1 w Lublinie
Totalne dno
Obiecanki na początku roku odnośnie języków, zajęć dodatkowych to totalna ściema
Ale przede wszystkim 0 PRAW UCZNIA
Nie mamy żadnych praw, pomimo statutu
Nauczyciele z dyrektorami stoją za sobą murem i maja gdzieś to jak jesteśmy traktowani
Nauczyciele maja totalna samowolkę
Każdy robi sobie co chce i traktuje uczniów jak mu się podoba
Kiedy uczeń próbuje bronić swoich praw staje się pośmiewiskiem w szkole, ponieważ sprawy kierowane w tajemnicy do wychowawcy czy dyrektora, które powinny być zachowane w tajemnicy, rozgłaszane są w szkole w gronie wszystkich nauczycieli
A wiemy jak kończą się tajemnice wydane na jaw
Totalnie nie polecam !!!!
|
|
A ja chodzę do zaocznego LO w Cosinusie i jestem mega zadowolona. Chodziłam do dziennego LO ale sytuacja mnie zmusiła i musiałam przerwać edukację i nie żałuję. Gdy skończyłam 18 lat podjęłam decyzję że chcę kontynuować naukę i jestem już na 5 semestrze w Cosinusie. Szkoła odbywa się w trybie zaocznym w weekendy co mnie akurat bardzo pasuje ( bo pracuję ). Nauczyciele super kompetentni , nie ma żadnego problemu z zaliczeniami. Jak skończę liceum wybieram się od razu do policealnej medycznej szkoły też w Cosinusie mają dużo fajnych kierunków gdzie jest dużo zajęć praktycznych co pozwoli mi na pewno na znalezienie mojej wymarzonej pracy. POLECAM!
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|