A może jednak panie autorze kamienicę na rogu Krakowskiego wyburzono po wybuchu gazu ?
A w miejscu wyburzonej kamienicy nie ma wylotu mościckiego tylko budynek gdzie jest salon orange....
|
|
".... Decyzja o likwidacji cukrowni zapadła w 2007 roku. .." tj. po objęciu władzy przez solidarnościowców w czasach gdzie rozpieprzano zakłady
|
|
Kto pisał ten artykuł!?Wszystko pomieszane i nieprawdziwe...ręce opadają!
|
|
Cukrownie rozwalil pis i Pruszon a hala na globusie to rowniez najwiekszy sportowy niewypał i rowniez zasluga tego prezydenta podroznika.
|
|
Lublin za PRL-u wygladl, moze poza LSM-em dzidosko, wszedzie brud, bylejakosc. Na Starym Miescie miszkala sama patologia, takze po zmroku lepiej bylo nie zapuszczac sie tam, bo mozna bylo oberwac i stracic gotowke. Rozlatujace sie kamienice z kiblami na podworku jak przed wojna, a na jeden kibel 5-6 mieszkan! Nie bylo zadnej infrastruktury sportowej, pierwszy kryty basen przy Al Zygmuntowskich otworzono w 1973r-30 lat po wojnie a budowano go lat siedem-taka byla sprawnosc komunistycznej gospodarki! Jako dzieci uczylismy sie plywac w rzeczkach, jeziorkach, stawch, gliniankach, bylo wiele utoniec. W czasie kampani cukrowniczej z cukrowni to tak syfilo ,ze trudno bylo wytrzymac, dopiero w latach 90-tych zalozyli jakies filtry ijuz tak nie smierdzialo. Wszedzie, dziadosko i byle jak, ale wszystko bylo Nasze, Polskie, panstwowe!
|
|
A baru WZ nie sfotografowali
|
|
Zdjęcie stadionu przy Alejach Zygmuntowskich wygląda obłędnie z pełnymi trybunami, pamiętam te mecze Motoru bo na nich bywałem oj pamiętam.
|
|
Mogliscie sie lepiej przyłożyć. Nie wierzę, żeby Jacek nie miał zanotowanego roku w którym robił dane zdjęcie. Wtedy byłaby dokumentacja, a tak to są zwykłe obrazki
|
|
Mimo, że wiele się zmieniło na plus ja cały czas mam taki, dziadowski, Lublin przed oczami...
|
|
Teraz to takie ładne i śliczne,tylko za chlebem musicie jechać do cywilizowanych krajów!
|
|
Dla tęskniących za PRL...ależ wtedy był potężny syf i szarość!
|
|
Stadion Motoru wyglądał tak samo w niedzielę na meczu żuzlowym.Bez remontu tylko liczba kibiców jeszcze większa.
|
|
Zdjęcie z ruinami na Mościckiego nie jest późniejsze z lat 90? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić żeby prywatna szkoła języków obcych (której reklama widnieje na balkonie) wówczas działała !!
|
|
w II RP było kolorowo ... |
|
W II RP nie było idealnie, ale jak miało być w kraju zlepionym po 123 latach z 3 zaborów, muszącym prowadzić wojny z wrogimi sąsiadami i z wrogimi mniejszościami narodowymi. W 20 lat wybudowano COP, Gdynię, stworzono od zera administrację i system prawny, elektryfikowano i meliorowano na potęgę. To było pięknie państwo, prawdziwa Polska z tym co najcenniejsze kulturowo. Gdyby nie bestialstwo IIwśw i czarna dziura komuny Polska miałaby dziś ok 60 milionów obywateli i była na poziomie gospodarczym co najmniej Francji jeśli nie Niemiec.
|
|
Teraz Lublin wyglada pieknie. Na pustym stadionie hula wiatr, cukrownia zaorana, FSC zlikwidowana, z każdym rokiem mniej studentów, szkoły wyższe w dole rankingów. Licza ludności maleje. Lublin wymiera.
|
|
CZyli pruszkowski mądrze robił że nic nie inwestował i halę na globusie tak małą wybudował i zwijał asfalt po nocach jak i mpk. Teraz wiem że jego podróże nie były bezowocne, on czerpał z tamtąd wizje jak zwinąć miasto!! |
|
zaborcy nie ograniczali się wyłącznie do likwidacji państwa poskiego. to oni znieśli pańszczyznę, budowali koleje, zezwalali na rozwój przemysłu |
|
Jak w Korei Płn tylko samochodów za dużo.
|
|
@ Gość (wczoraj o 17:37)
Na poziomie Niemiec czy Francji to nie, ale Hiszpanii już tak. Co do reszty w pełni się zgadzam. Za komuny fałszowano obraz II RP. Polecam książkę "W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne", kupiłem i przeczytałem z wielkim zainteresowaniem. II RP to nasz wielki sukces i wielki powód do dumy !!
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|