Już raz NSA stwierdziło, że studium będzie idealnym kompromisem i pogodzeniem interesów publicznego i prywatnego, więc jest szansa, że tym razem po prostu wyda wyrok, który będzie na korzyść mieszkańców. I raz na zawsze zakończy tę dziwną walkę. Tylko o czym dziennik będzie wtedy pisał? ;)
|
|
Z całą powagą należy stwierdzić że przy sporządzaniu i uchwalaniu Studium zostało naruszonych szereg przepisów prawa. Kasacje złożone w imieniu Rady miasta przez prezydenta Żuka zawierają szereg manipulacji i kłamstw. O dokumentach zawierających przesłanki przeciwko planom zabudowy kasację milczą lub przeinaczają ich sens. Ogromna i zyskująca na znaczeniu gałąź prawa jaką jest prawo ochrony środowiska została przez prezydenta Żuka, jego urzędników i radnych totalnie zignorowana. Na Górkach Czechowskich naukowcy zinwentaryzowali do tej pory prawie 100 gatunków prawnie chronionych, a zaznaczyć należy że nie były jeszcze prowadzone badania m in nad mchami, porostami i grzybami. Nawet jeśli prezydentowi uda się przepchnąć jakimś cudem studium, będziemy toczyć kolejne sądowe batalię o MPZP i każde wydane z naruszeniem prawa pozwolenie na budowę.
|
|
Już raz NSA stwierdziło, że studium będzie idealnym kompromisem i pogodzeniem interesów publicznego i prywatnego, więc jest szansa, że tym razem po prostu wyda wyrok, który będzie na korzyść mieszkańców. I raz na zawsze zakończy tę dziwną walkę. Tylko o czym dziennik będzie wtedy pisał? ;)NSA nie wydało wyroku na korzyść dewelopera tylko skierowało sprawę do ponownego rozpatrzenia do WSA. Ciekawe że dwóch orzeczeń WSA nie przytaczacie. |
|
Niesamowite… dlaczego nikt nie mówi o orzeczeniu NSA, w którym jasno wyrażono że inwestor i miasto dokonało najlepszego z możliwych rozwiązań. Z korzyścią dla mieszkańców i okolicy…
|
|
Niesamowite! Dlaczego nie mówicie o tym że orzeczenie NSA powstało na podstawie tekstu kasacji który nie wspomina nawet jednym słowem o piśmie z GDOŚ w którym znajdują się zalecenia żeby przy sporządzaniu studium prezydent Żuk brał pod uwagę siedliska gatunków prawnie chronionych, przede wszystkim chomika europejskiego? W kasacji nie ma też mowy o inwentaryzacji przyrodniczej. NSA został celowo wprowadzony w błąd.
|
|
Telenowela Górki Czechowskie, odcinek 9146.
|
|
Ja nie napisałam, że NSA wydało wyrok, napisałam, że być może tym razem wyda wyrok, oby - tak ku wyjaśnieniu. Czytałam i orzeczenie WSA i uzsadanienie NSA, mam swoje zdanie na ten temat.Już raz NSA stwierdziło, że studium będzie idealnym kompromisem i pogodzeniem interesów publicznego i prywatnego, więc jest szansa, że tym razem po prostu wyda wyrok, który będzie na korzyść mieszkańców. I raz na zawsze zakończy tę dziwną walkę. Tylko o czym dziennik będzie wtedy pisał? ;)NSA nie wydało wyroku na korzyść dewelopera tylko skierowało sprawę do ponownego rozpatrzenia do WSA. Ciekawe że dwóch orzeczeń WSA nie przytaczacie. |
|
Na kimś jeszcze robią wrażenie śledztwa upolitycznionej do granic możliwości prokuratury?
|
|
Redakcja DW działa na korzyść mieszkańców, czy na swoich politycznych mocodawców? Czy Pan Wiejak jest świadomy tego co się może stać jeśli miasto straci ten teren? Po pierwsze możemy zapomnieć o parku, a po drugie o działce pod szkole. Może tu pan Wiejak się wykaże?
|
|
Prawo zabrania zabijania czy niszczenia gatunków prawnie chronionych, ale także ich siedlisk, terenów lęgowych i rozrodczych, bazy żywieniowej oraz terenów ich odpoczynku (niedawne orzeczenie TSUE). Proszę się zapoznać z tekstem konstytucji RP, szczególnie art 74, z tekstem ustawy o ochronie przyrody, rozporządzenia ministra środowiska z roku 2016, oraz z aktami prawa międzynarodowego oraz unijnego, w szczególności z tekstem unijnej dyrektywy siedliskowej. Prawa nie da się omijać w nieskończoność niezależnie od tego w jakim klubie narciarskim trenuje się we włoskich Alpach slalomy.
|
|
Czyżby już DS nie chciał pisać o tym jakże fascynującym temacie, że pan redaktor wziął na swoje barki ochronę widoku ze swojego okna :)))) Szok i Niedowierzanie! Jak można z takiej gazety zrobić swój prywatny folwark. Może warto by było przypomnieć sobie jaką funkcję pełnia media!
|
|
Panie Żuk, daj Pan już sobie spokój z tymi górkami. Sam Pan widzi że ten interes nie wypalił, mieszkańcy nie chcą tam blokowisk, ponad 65 % głosujących w referendum wyraźnie to powiedziało. Jakich dowodów Pan jeszcze potrzebuje. Za rok wybory, sprawa będzie się jeszcze ciągnęła długo, po co to Panu ? Mieszkańcy by już o tym zapomnieli, po co ryzykować porażkę wyborczą ? Pana akcje przez tą sprawę lecą ciągle w dół. Jak mi Pan nie wierzy , niech Pan zapyta specjalistów.
|
|
Panie Żuk, daj Pan już sobie spokój z tymi górkami. Sam Pan widzi że ten interes nie wypalił, mieszkańcy nie chcą tam blokowisk, ponad 65 % głosujących w referendum wyraźnie to powiedziało. Jakich dowodów Pan jeszcze potrzebuje. Za rok wybory, sprawa będzie się jeszcze ciągnęła długo, po co to Panu ? Mieszkańcy by już o tym zapomnieli, po co ryzykować porażkę wyborczą ? Pana akcje przez tą sprawę lecą ciągle w dół. Jak mi Pan nie wierzy , niech Pan zapyta specjalistów.hahha, dobre. Jak to punkt widzenia zależy od punkyu siedzenia. Mieszkańcy korzystają ze ścieżki, która już jest na górkach i oni nie są przeciwko są za! Chcą parku, chcą miejsca do odpoczynku. I moim zdaniem, to nagle panowie z pisu zoreintowali się, że ścieżka i park działa na korzyść prezydenta i postanowili zatrzymać budowę parku jak długo się da. A potem jak to zazwyczaj bywa będzie ogłosozny sukces pisu. Proszę bardzo dajemy Wam park, dogaliśmy się z właścielem bo tacy jesteśmy super. Może nawet przyjedzie delegacja, że ze trzy razy otworzyć oficjalnie park ;) |
|
Skoro prokuratura broni interesu mieszkańców, to dlaczego zapomina i celowo nie opisuje dwóch ważnych elementów tej sprawy - zgodnie z umowa inwestor pokrywa koszt budowy parku (ponad 15 mln zł), teren 75ha miasto otrzymuje za 1 zł. A na dodatek gmina otrzyma działkę pod budowę szkoły na slawinie. Czy ktoś poważny uzna, ze nie ma tutaj interesu mieszkańców?
|
|
O jakim ty pseudoparku ty mówisz ? Park to ogród saski, łazienki królewskie itp. Ja na górkach nie widzę ani jednego porządnego drzewa, ba, nawet nie ma ich w folderach reklamowych TBV. Jak zaczną budować blokowiska to będzie jeden wielki syf, plac budowy, przez co najmniej kilkanaście. Teren zostanie kompletnie zrujnowany.Panie Żuk, daj Pan już sobie spokój z tymi górkami. Sam Pan widzi że ten interes nie wypalił, mieszkańcy nie chcą tam blokowisk, ponad 65 % głosujących w referendum wyraźnie to powiedziało. Jakich dowodów Pan jeszcze potrzebuje. Za rok wybory, sprawa będzie się jeszcze ciągnęła długo, po co to Panu ? Mieszkańcy by już o tym zapomnieli, po co ryzykować porażkę wyborczą ? Pana akcje przez tą sprawę lecą ciągle w dół. Jak mi Pan nie wierzy , niech Pan zapyta specjalistów.hahha, dobre. Jak to punkt widzenia zależy od punkyu siedzenia. Mieszkańcy korzystają ze ścieżki, która już jest na górkach i oni nie są przeciwko są za! Chcą parku, chcą miejsca do odpoczynku. I moim zdaniem, to nagle panowie z pisu zoreintowali się, że ścieżka i park działa na korzyść prezydenta i postanowili zatrzymać budowę parku jak długo się da. A potem jak to zazwyczaj bywa będzie ogłosozny sukces pisu. Proszę bardzo dajemy Wam park, dogaliśmy się z właścielem bo tacy jesteśmy super. Może nawet przyjedzie delegacja, że ze trzy razy otworzyć oficjalnie park ;) |
|
Drzewa zawsze można posadzić. Syf to niestety jest tam teraz. Znamienne, że ludzie zaczęli się pojawiać tłumniej na Górkach dopiero po tym jak oddano do użytku ścieżkę i plac zabaw.O jakim ty pseudoparku ty mówisz ? Park to ogród saski, łazienki królewskie itp. Ja na górkach nie widzę ani jednego porządnego drzewa, ba, nawet nie ma ich w folderach reklamowych TBV. Jak zaczną budować blokowiska to będzie jeden wielki syf, plac budowy, przez co najmniej kilkanaście. Teren zostanie kompletnie zrujnowany.Panie Żuk, daj Pan już sobie spokój z tymi górkami. Sam Pan widzi że ten interes nie wypalił, mieszkańcy nie chcą tam blokowisk, ponad 65 % głosujących w referendum wyraźnie to powiedziało. Jakich dowodów Pan jeszcze potrzebuje. Za rok wybory, sprawa będzie się jeszcze ciągnęła długo, po co to Panu ? Mieszkańcy by już o tym zapomnieli, po co ryzykować porażkę wyborczą ? Pana akcje przez tą sprawę lecą ciągle w dół. Jak mi Pan nie wierzy , niech Pan zapyta specjalistów.hahha, dobre. Jak to punkt widzenia zależy od punkyu siedzenia. Mieszkańcy korzystają ze ścieżki, która już jest na górkach i oni nie są przeciwko są za! Chcą parku, chcą miejsca do odpoczynku. I moim zdaniem, to nagle panowie z pisu zoreintowali się, że ścieżka i park działa na korzyść prezydenta i postanowili zatrzymać budowę parku jak długo się da. A potem jak to zazwyczaj bywa będzie ogłosozny sukces pisu. Proszę bardzo dajemy Wam park, dogaliśmy się z właścielem bo tacy jesteśmy super. Może nawet przyjedzie delegacja, że ze trzy razy otworzyć oficjalnie park ;) |
|
Hmm, jak ty nie widzisz na górkach drzew to ja nie mam pytań....W ogóle co to za teskt blokowiska? Chyba ewentualnie bloki, w których mieszka większość ludzi. Jeden wielki syf? Nie wiem, jak patrzę jak się teraz buduje to nie widze jakiegoś wielkiego syfu. Firmy dbają o otoczenie, bo wiedzą, że ludzie chcą mieć wokół bloków porządek.
|
|
Możemy się tutaj spierać cały dzień. Faktom jednak nie da się zaprzeczyć, żyjemy w Polsce a nie w Rosji. Żuk zorganizował referendum w sprawie górek. Ci, których sprawa górek interesowała wzięli udział w referendum i wypowiedzieli się w ponad 65 % przeciwko budowie bloków. Koniec, kropka. Jeśli poznamy nowe, inne stanowisko mieszkańców możemy dyskutować.Panie Żuk, daj Pan już sobie spokój z tymi górkami. Sam Pan widzi że ten interes nie wypalił, mieszkańcy nie chcą tam blokowisk, ponad 65 % głosujących w referendum wyraźnie to powiedziało. Jakich dowodów Pan jeszcze potrzebuje. Za rok wybory, sprawa będzie się jeszcze ciągnęła długo, po co to Panu ? Mieszkańcy by już o tym zapomnieli, po co ryzykować porażkę wyborczą ? Pana akcje przez tą sprawę lecą ciągle w dół. Jak mi Pan nie wierzy , niech Pan zapyta specjalistów.hahha, dobre. Jak to punkt widzenia zależy od punkyu siedzenia. Mieszkańcy korzystają ze ścieżki, która już jest na górkach i oni nie są przeciwko są za! Chcą parku, chcą miejsca do odpoczynku. I moim zdaniem, to nagle panowie z pisu zoreintowali się, że ścieżka i park działa na korzyść prezydenta i postanowili zatrzymać budowę parku jak długo się da. A potem jak to zazwyczaj bywa będzie ogłosozny sukces pisu. Proszę bardzo dajemy Wam park, dogaliśmy się z właścielem bo tacy jesteśmy super. Może nawet przyjedzie delegacja, że ze trzy razy otworzyć oficjalnie park ;) |
|
Prawo zabrania zabijania czy niszczenia gatunków prawnie chronionych, ale także ich siedlisk, terenów lęgowych i rozrodczych, bazy żywieniowej oraz terenów ich odpoczynku (niedawne orzeczenie TSUE). Proszę się zapoznać z tekstem konstytucji RP, szczególnie art 74, z tekstem ustawy o ochronie przyrody, rozporządzenia ministra środowiska z roku 2016, oraz z aktami prawa międzynarodowego oraz unijnego, w szczególności z tekstem unijnej dyrektywy siedliskowej. Prawa nie da się omijać w nieskończoność niezależnie od tego w jakim klubie narciarskim trenuje się we włoskich Alpach slalomy.Stosując to prawo literalnie praktycznie nic nigdy i nigdzie nie dałoby się wybudować. Ciekawe, że PiSowcy w takich wypadkach nagle przypominają sobie o Konstytucji, którą w innych sytuacjach bezkarnie (na razie) i bezczelnie łamali! |
|
Ale takie coś, jak obecnie, bardzo ci odpowiada? Faktycznie - miłośnik przyrody miejskiej z ciebie. Pamiętaj też, że to jest MIASTO, a nie wieś.O jakim ty pseudoparku ty mówisz ? Park to ogród saski, łazienki królewskie itp. Ja na górkach nie widzę ani jednego porządnego drzewa, ba, nawet nie ma ich w folderach reklamowych TBV. Jak zaczną budować blokowiska to będzie jeden wielki syf, plac budowy, przez co najmniej kilkanaście. Teren zostanie kompletnie zrujnowany.Panie Żuk, daj Pan już sobie spokój z tymi górkami. Sam Pan widzi że ten interes nie wypalił, mieszkańcy nie chcą tam blokowisk, ponad 65 % głosujących w referendum wyraźnie to powiedziało. Jakich dowodów Pan jeszcze potrzebuje. Za rok wybory, sprawa będzie się jeszcze ciągnęła długo, po co to Panu ? Mieszkańcy by już o tym zapomnieli, po co ryzykować porażkę wyborczą ? Pana akcje przez tą sprawę lecą ciągle w dół. Jak mi Pan nie wierzy , niech Pan zapyta specjalistów.hahha, dobre. Jak to punkt widzenia zależy od punkyu siedzenia. Mieszkańcy korzystają ze ścieżki, która już jest na górkach i oni nie są przeciwko są za! Chcą parku, chcą miejsca do odpoczynku. I moim zdaniem, to nagle panowie z pisu zoreintowali się, że ścieżka i park działa na korzyść prezydenta i postanowili zatrzymać budowę parku jak długo się da. A potem jak to zazwyczaj bywa będzie ogłosozny sukces pisu. Proszę bardzo dajemy Wam park, dogaliśmy się z właścielem bo tacy jesteśmy super. Może nawet przyjedzie delegacja, że ze trzy razy otworzyć oficjalnie park ;) |
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|