![]() |
W jednej niszy można umieścić cztery urny.
Jak to się ma do zarządzenia administratora cmentarza przy Lipowej gdzie w grobie na trumnę można umieszczać tylko jedną urnę.
Może redakcja podjęłaby się wyjaśnić takie postępowanie.
|
![]() |
Dokładnie zgadzam się z pierwszym komentarzem. Moim zdaniem te kolumbaria w sumie zajmują tyle samo miejsca co zwykłe groby (gdzie często chowa sie 2-3 trumny). Przecież urna nie jest duża, wystarczy sześcian o boku 30cmx30cmx30cm. Tymczasem budują kolene pomniki tylko zę w "nowoczesnej" formie.
|
![]() |
Polacy w koncu idą po rozum do głowy i wychodza z sredniowiecznego sposobu myslenia. Zamiast zajmowac kolejne kilometry pod cmentarze i zatruwać srodowisko, można to zrobic w cywilizowany sposób, zreszta jak tysiące juz lat temu.
|
![]() |
Tyle że dwie najbliższe spopielarnie zwłok znajdują się w odległości około 165 - 170 kilometrów od Lublina (w Warszawie i w Rzeszowie). Lublin to największe polskie miasto po prawej stronie Wisły i jednocześnie najbardziej zacofane w tych sprawach.
|
![]() |
Uściślam: najbliższe krematorium jest w Stalowej Woli, czyli ok. 100 km stąd. Oczywiście, to nadal daleko. Myślę, że w Lublinie zakład taki powstanie w ramach nowego cmentarza na Poligonowej.
|
![]() |
Przecież w Białej jest krematorium? Przy Jana Pawła w Hadesie mają to w ofercie więc zawsze jest jakaś dodatkowa alternatywa. |
![]() |
Zakład Hades w Białej Podlaskiej jest w posiadaniu krematorium więc jeszcze bliżej. Zauważyłam że coraz więcej osób decyduje się na taką metodę, mam nadzieję że to nie przez to że jest taniej...
|
![]() |
Też bardziej odpowiada mi taka forma żegnania bliskich. Mój dziadek był niewierzący i ceremonia odbyła się w krematorium Hades tam gdzie spopielili jego ciało. Brak obecności księdza zadziałał na plus gdyż nasze relacje rodzinne się zacieśniły.
|
![]() |
oczywiście urna - niebawem będzie można przetrzymywać je w domach a i ich wygląd jest coraz ładniejszy ***s://rememberme-forever.pl/urny-artystyczne-urny-z-dusza/
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|