Wszystko ładnie pięknie, gaszą pożary, jeżdżą do wypadków, tylko po co straż POŻARNA bierze się za coś do czego się zupełnie nie nadają. Strażacy, którzy pracują na kąpielisku w Opolu Lub. nie potrafią pływać, nie mają pojęcia o tym co to jest ratownictwo wodne. Do działań na wodzie został powołany WOPR i to on powinien czuwać nad takimi miejscami. Żenada
|
|
o prosze :P konkurencja widzę, że nie śpi :p Proszę mi odpowiedzieć dlaczego ktoś kto pisze taki komentarz podważa instytucję, która tym chłopakom wydała uprawnienia ratownika wodnego? I dlaczego osoba ta podważa kompetencję jednostki, która specjalizuje się w ratownictwie wodnym? I w ramach ścisłości, dlaczego WOPR nie złożył oferty na obsługę miejsca przeznaczonego do kąpieli w Opolu Lubelskim? No to chyba już oddaliłem wszystkie argumenty tego komentarza :P
|
|
Strażak po kursie podstawowym strażaka wg regulaminu szkoleń Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej ma w szkoleniu podstawy z ratownictwa wodnego, i to w zakresie większym niż szkolenie woprowski, bo dochodzi tutaj m.in. poszukiwania na wodzie i pod wodą, ratownictwo ekologiczne na wodach, działania p.powodziowe i wiele innych ... Więc wkur... mnie jak ktoś mówi że strażak nie ma pojęcia o ratownictwie wodnym
|
|
Podważam tą instytucję, która wydała tym ludziom uprawnienia, ponieważ jest nią OSP a nie żaden WOPR, a jak jest powszechnie wiadomo do 2011 roku tylko WOPR mógł szkolić i to WOPR przez tyle lat opracował takie programy kursów, że teraźniejsze szkolenia z programem MSW są dużo mniej wymagające niż szkolenia kiedyś na młodszego ratownika WOPR, co z resztą widać po umiejętnościach ratowników z kąpieliska w Opolu Lub, a w tym roku z tego co wiem z OCK WOPR złożył ofertę na zabezpieczenie kąpieliska. A ja jako instruktor WOPR nie raz miałem okazję szkolić strażaków zarówno z OSP jak i PSP z całego województwa i są oni owszem świetnymi strażakami na wodzie pod warunkiem POSZUKIWAŃ a więc nie akcji ratunkowych oraz przy użyciu specjalistycznego sprzętu tzn. łódź z silnikiem, kamizelki ratunkowe, które noszą strażacy podczas akcji. Nawet w ćwiczeniach na basenie strażacy ledwo co sobie radzą z pływaniem samemu a co jakby im przyszło jeszcze holować dorosłego i agresywnego mężczyznę. A co do działań przeciwpowodziowych strażacy świetnie sprawdzają się w akcjach polegających na noszeniu worków z piaskiem i wypompowywaniu wody z piwnic. A jakby przyszło popłynąć to topielca bez żadnego sprzętu to jestem pewny, że ani poszkodowany ani strażak by już z tej wody nie wyszedł. Od lat WOPR zajmował się ratownictwem wodnym i to on nadal powinien to robić. Pozdrawiam :)
|
|
no to już wiemy ska ten hejt :P
|
|
może nie powinieniem się włączać do dyskusji, ale instytucją wydającą im uprawnienia jest pewna osp, ale instruktorami w tej osp są instruktorzy wopr, aktualni członkowie wopr. więc podważasz swoich kolegów i sam wopr. ja to myślę, że po prostu żal komuś *** ściska, bo etaty na kapieliskach wopr-rowskie utrzymuje wojewoda, więc takie Łopole łyknąć za spore pieniądze z ock + kasa od wojewody to niezłe lody się kręci. pozdrawiam.,
ps. uprzedzając komentarze: nie jestem strażakiem.
|
|
skąd wiesz jakie mają umiejętnosci? topiłeś się już?
|
|
A skąd wiesz jakie mają umiejętnosci? testowałeś ich już?
|
|
Hehe, 4 komentarze jednej osoby, sądząc po odstępach czasowych, ktoś widzę lubi jak jego jest na górze, a co do komentarz "może nie powinieniem się włączać do dyskusji, ale instytucją wydającą im uprawnienia jest pewna osp, ale instruktorami w tej osp są instruktorzy wopr, aktualni członkowie wopr. więc podważasz swoich kolegów i sam wopr. ja to myślę, że po prostu żal komuś *** ściska, bo etaty na kapieliskach wopr-rowskie utrzymuje wojewoda, więc takie Łopole łyknąć za spore pieniądze z ock + kasa od wojewody to niezłe lody się kręci. pozdrawiam., ps. uprzedzając komentarze: nie jestem strażakiem" to niech ta osoba wie, że wojewoda nigdy nie opłacał i nie opłaca etatów ratowniczych na kąpieliskach. Wojewoda daje pieniądze jedynie na działalność ratowniczą i m.in na utrzymanie dyżurów ratowniczych, ale o pieniądze od wojewody może starać się każdy podmiot jeżeli posiada odpowiednią kadrę i sprzęt to czemu wspaniałe OSP nie dostało tych pieniędzy ? Brak odpowiednich ludzi ? sprzętu ? doświadczenia? Sami to przemyślcie sobie :) A o umiejętnościach ratowników pracujących w Opolu wiem od Ratowników z basenu na którym odbywał się "kurs" i to co oni mówili tam. Pozdr
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|