Jak to "nawet duchowni"? To przede wszystkim duchowni powinni w praktyce okazać, jak realizują głoszoną przez siebie wiarę. W tym przypadku - wielkie brawa dla księdza i całej społeczności wiernych. Mam jednak dziwne wrażenie, że to jeden z niewielu przypadków. Biorąc pod uwagę, jak wiele mamy w Polsce parafii, jakimi nieruchomościami dysponuje Kościół, to przy tej skali pomoc kleru wydaje się znikoma i bazuje głównie na ofiarności osób świeckich.
|
|
Tak,tak, ty masz zawsze ,,dziwne" wrażenia. Jak trzeba pomóc to sobie nagle przypominasz o duchownych, w każdym innym przypadku obrażasz i najeżdżasz na nich. Ciekawe ,co ty zrobiłeś w sprawie pomocy dla Ukraińców ? Bo mam takie ,,dziwne" wrażenie że oprócz wyrażania swoich pseudo opinii kompletnie nic.
|
|
Klechy i rząd tymi samymi metodami wypinają pierś do medali - zwykły człowiek pomoże ....
|
|
Tak,tak, ty masz zawsze ,,dziwne" wrażenia. Jak trzeba pomóc to sobie nagle przypominasz o duchownych, w każdym innym przypadku obrażasz i najeżdżasz na nich. Ciekawe ,co ty zrobiłeś w sprawie pomocy dla Ukraińców ? Bo mam takie ,,dziwne" wrażenie że oprócz wyrażania swoich pseudo opinii kompletnie nic.Nie zwykłem się chełpić tym, że komuś w czymś pomagam. Chcę, to pomagam, nie chcę - nie czynię tego. Ale zawsze staram się zachować rozsądek. Dlatego wyraziłem swoje zastrzeżenia np. w kwestii darmowego przyjmowania ukraińskich dzieci do lubelskich przedszkoli - uznałem, że jeśli prawni opiekunowie tych dzieci pracują, to zdecydowanie należy im te dzieci przyjąć, ale jeśli nie, to dlaczego mamy zapewniać dzieciom opiekę i wyżywienie za free? Kler też krytykuję mając do tego podstawy, a jeśli jakiś ksiądz zrobi coś pozytywnego - jak w tyn przypadku - to chwalę. Może dla ciebie ksiądz, to jakaś wyjątkowa osoba i gloryfikujesz go za samo noszenie koloratki. Dla mnie to facet wykonujący określony zawód, a że jest to tzw. zawód zaufania publicznego (jak lekarz, nauczyciel, żołnierz zawodowy, policjant, strażak, czy prawnik), to i wymagania wobec niego są wyższe. I jeśli z ambony mówi jedno, a w życiu działa odwrotnie, to będę takiego klechę krytykował. A trafiłem na wielu takich. Dziś mamy czas próby. Polacy, ku mojemu niemałemu zdziwieniu, wyszli z tego zwycięsko. Jako naród okazaliśmy się naprawdę świetni, solidarni z uchodźcami, ale i z Ukraińcami, którzy zostali w kraju bronić swojej ojczyzny. Polski kler - na co dzień opowiadający o miłosierdziu - zdał ten egzamin średnio gorzej, niż Polacy. Kler ma ogromne możliwości, ogromne środki, a realną pomoc niesie niewielu księży. A hierarchowie? Nie będę się wypowiadał. |
|
Tak,tak, ty masz zawsze ,,dziwne" wrażenia. Jak trzeba pomóc to sobie nagle przypominasz o duchownych, w każdym innym przypadku obrażasz i najeżdżasz na nich. Ciekawe ,co ty zrobiłeś w sprawie pomocy dla Ukraińców ? Bo mam takie ,,dziwne" wrażenie że oprócz wyrażania swoich pseudo opinii kompletnie nic.I jeszcze jedno - tak, mógłbym zrobić dla Ukraińców więcej. Dużo więcej. Nie zrobiłem. Nie czuję z tego powodu wyrzutów sumienia. Zapewne jeszcze coś zrobię. Pytanie, co robi rząd. Samorządy robią wiele, zwykli ludzie robią wiele, rząd i hierarchowie głównie wypinają piersi do orderów, jak to już napisał Jasek. |
|
Odnośnie pomagania, etyki, moralności tak często przywoływanych w katolickiej Polsce...
po tym jak USA i UK, EU nałożyły ,,sankcje, Izrael ochoczo przyjął rosyjskich oligarchów (np Abramowicz) do siebie, ponieważ owi oligarchowie mają Izraelskie paszporty" - pisze norweska prasa: nrk.no/urix/oligarker-onsker-seg-en-frihavn-i-israel-1.15892733
|
|
Jak to "nawet duchowni"? To przede wszystkim duchowni powinni w praktyce okazać, jak realizują głoszoną przez siebie wiarę. W tym przypadku - wielkie brawa dla księdza i całej społeczności wiernych. Mam jednak dziwne wrażenie, że to jeden z niewielu przypadków. Biorąc pod uwagę, jak wiele mamy w Polsce parafii, jakimi nieruchomościami dysponuje Kościół, to przy tej skali pomoc kleru wydaje się znikoma i bazuje głównie na ofiarności osób świeckich.Narodowiec - Robert Bąkiewicz przyjął do swojego ośrodka 40 uchodźców z Ukrainy, CARITAS przekazał już prawie 90 mln zł. Co robi zł0ty Jurek? Posiada 2 mega wypasione obiekty. Może tam komfortowo przyjąć pewnie z setkę uchodźców, ale to nie dla nich obiekty.... Tam się zarabia grubą kasę na "szkoleniach" i imprezach komercyjnych. Dlatego dla uchodźców Jurek oferuje postawioną przez , (a jakże!), wolontariuszy brezentową pałatkę przy Dworcu Wschodnim .... widzicie tą troskę, czułość i empatię? |
|
Kościół dysponuje nieporównywalnie większą bazą nieruchomości, które mógłby udostępnić uchodźcom... Ale mniejsza o to. Jakoś w wygodny dla siebie sposób pominąłeś całą pomoc materialną, jaką WOŚP od początku wojny przekazuje na Ukrainę i Ukraińcom. Ale nie dziwi mnie to - skoro dla ciebie 40 uchodźców u Bąkiewicza ma większe znaczenie...Jak to "nawet duchowni"? To przede wszystkim duchowni powinni w praktyce okazać, jak realizują głoszoną przez siebie wiarę. W tym przypadku - wielkie brawa dla księdza i całej społeczności wiernych. Mam jednak dziwne wrażenie, że to jeden z niewielu przypadków. Biorąc pod uwagę, jak wiele mamy w Polsce parafii, jakimi nieruchomościami dysponuje Kościół, to przy tej skali pomoc kleru wydaje się znikoma i bazuje głównie na ofiarności osób świeckich.Narodowiec - Robert Bąkiewicz przyjął do swojego ośrodka 40 uchodźców z Ukrainy, CARITAS przekazał już prawie 90 mln zł. Co robi zł0ty Jurek? Posiada 2 mega wypasione obiekty. Może tam komfortowo przyjąć pewnie z setkę uchodźców, ale to nie dla nich obiekty.... Tam się zarabia grubą kasę na "szkoleniach" i imprezach komercyjnych. Dlatego dla uchodźców Jurek oferuje postawioną przez , (a jakże!), wolontariuszy brezentową pałatkę przy Dworcu Wschodnim .... widzicie tą troskę, czułość i empatię? |
|
I żeby nie być gołosłownym:
1. ***s://***wosp.org.pl/pomoc-dla-ukrainy
2. ***s://***wosp.org.pl/aktualnosci/sprzet-dla-ukrainy
3. ***s://***wosp.org.pl/aktualnosci/sprzet-dla-ukrainskich-szpitali-juz-na-miejscu
4. ***s://***wosp.org.pl/aktualnosci/zakupy-dla-ukrainy-wiadomosc-od-jurka-owsiaka
5. ***s://***wosp.org.pl/aktualnosci/wosp-kupuje-sprzet-dla-ukrainy
6. ***s://***wosp.org.pl/aktualnosci/pomoc-dla-ukrainy
Zalecam zerknięcie na ten ostatni link - WOŚP wspomina tam Caritas. Czy Caritas na swoich stronach wspomina też, że WOŚP wspiera akcję pomocy Ukrainie? Nie wiem, ale skoro ty jesteś taki zorientowany, to może wiesz.
|
|
I co, Art_54_KONSTYTUCJI, fakty przeszkadzają? Jakoś nie komentujesz, gdy podałem konkrety.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|