pseudo żołnierze
|
|
Mięsko
|
|
"16-dniowe szkolenie podstawowe, szkolenia w weekendy".
Kamień spadł mi z serca, czuję się bezpieczny. Mogę spać spokojnie.
|
|
"16-dniowe szkolenie podstawowe, szkolenia w weekendy". Kamień spadł mi z serca, czuję się bezpieczny. Mogę spać spokojnie.
a ile trwało szkolenie w minionej epoce w "paradnoj armii"jak mawiali żołnierz AC o LWP, przypomnę ci -6 tygodni, w tym najwięcej musztry. Pisarz kompanijny pisał plan konspekt o poznawaniu broni a wojsko ćwiczyło wg. pamiętnej komendy " nóżka na wysokość pępuszka", Pijane sierżanty , wraz z kapralami znęcające się nad poborowymi. A po przysiędze na stare wojsko i cd. kocenia. W 1894 r. słynny rozkaz Jaruzela o przeciwdziałaniu "fali". Pokazowe procesy : ilu dziadków trafiło do więzienia lub jednostki karnej. Przerażeni przed wyjazdem do Orzysza lub Plot dodawali sobie animuszu powtarzając formułkę: " Przeżyjesz Ploty i Orzysz to ptaka na wojsko położysz". Wracali cisi i pokornego serca......
Ilu po odbyciu Zasadniczej służby wojskowej uważało te 2 lata za stracony czas. Dobrze ,że dziś jest inaczej.Myślę,że dzisiejsi żołnierze są lepiej wyszkoleni i mają większą świadomość i motywację ,niż nasze pokolenie.
|
|
Jak widać ćwiczą już poddawanie się. (komenda "ręce na kark!")
|
|
16 dniowe szkolenie to ja miałem na obozie przysposobienia obronnego - był taki przedmiot w szkole za czasów wrednej komuny. Mundury, musztra, spanie w namiotach, rzut granatem, strzelanie itp. Ale nikt nie twierdził że po zaliczeniu tego wszystkiego zostałem żołnierzem.
|
|
" wcielenie "
piękny termin
|
|
Jest dobrze
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|