Rekonstrukcje sa dla slabeuszy.
Narod chce prawdziwej wojny, prawdziwej krwi.
|
|
Milicja Żydowska we wrześniu 1939 r. w Zamościu, po bitwie pod Tomaszowem Lubelskim, wyłapywała ukrywających się w tym mieście lub okolicach żołnierzy polskich. Rozstrzeliwali ich na miejscu albo przekazywali NKWD. Gdy bolszewicy prowadzili na rozstrzelanie kolumnę około 2000 polskich jeńców w okolicach Kostopola, jeden z cudem ocalonych tak opisywał ich zachowanie: „Gdy kolumna szła przez miasteczko – miejscowi Żydzi pluli na nas, wyzywali najbardziej plugawymi słowami, rzucali w nas kamieniami”, może rekonstrukcja tuż po bitwie? a przepraszam za bardzo antyseminicyckie.
|
|
To samo bylo w kazdym miasteczku zajetym przez sowietow Zydzi stawiali im bramy powitalne to trzeba pokazywac mlodziezy z izraela a nie majdanek
|
|
Na przykład w Szczebrzeszynie, świadek tamtych wydarzeń, dr Zygmunt Klukowski, 27 września zanotował m.in.: "Trzeba mieć bardzo mocne nerwy, żeby znieść widok szmatławych, oberwanych wyrostków żydowskich rewidujących żołnierzy polskich, odbierających im nie tylko broń, pasy, czasem konie, lecz nawet ściągających im buty; przejmujacych całą władzę w mieście w swoje ręce".
|
|
nie ma czegoś takiego jak wojna obronna,niech wreszcie przyswoją ten fakt różne niedouki,wojna,to wojna,inaczej przegrany nie chce płacić reparacji,bo już jak mówi ,zapłacił wczesniej za nas żydom i ruskim i jest OK w/g nich
|
|
Miałam okazję uczestniczyć w tym wydarzeniu. Jestem bardzo związana z Tomaszowem a w ogóle mieszkam na Śląsku. Dlatego też tegoroczna rekonstrukcja wywarła na mnie ogromne wrażenie. Mam nadzieję że w kolejnych latach też uda mi się przyjechać. Na długo zapadą mi w pamieci przedstawione w niedzielę wydarzenia. To była najlepsza lekcja historii.
Gratulacje dla wszystkich, którzy brali w tym udział. A oprawa muzyczna oraz narracja to poprostu mistrzostwo.
Brawo.
|
|
To bylo fantastyczne widowisko – az chcialo by sie moc cos takiego przezyc naprawde. Wojna to super sprawa!
|
|
Polskie Tks-y , motocykle "Sokół 600" , samochód wz. 34 , piechota ! Przepiękny widok ! Super rekonstrukcja , brawo dla rekonstruktorów i organizatorów !
|
|
Tak zróbcie za rok. Tylko trzeba zaprosic ambasarodessy z ameryki i jezreela oraz tego jak on carra który ośmielił się powiedzieć coś o tym ze Polacy ukatrupili 200 000 eskimosów i prubujemy się wybielać i robić z siebie ofiary. Do końca pokazać bitwę w Tomaszowie.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|