Podobny problem jest w innych miastach np. w Chełmie, Puławach, itp. czy w Ełku, w pobliżu miast są sypialnie tych ośrodków, w miastach w/w mieszkańcy okolicznych wsi dokonują zakupów, korzystają z usług, z kin, z basenów, z urzędów, nawet dzieci uczą się w miejskich szkołach, ale przez upór, 'tu ma być wieś do końca świata, bo ja tak mówię', szkodzą... sobie i miastu, z którego żyją. To piłowanie gałęzi, na której siedzą.
|
|
Co to za mania wielkości? Członek mojego faceta też chciała bym żeby był większy ale co poradzić?
|
|
Zamość to pisowska dziura podobnie jak chełm. Powiększanie granic nie zmieni postrzegania ani kompleksów...
|
|
Mój jest duży.Gdybyś tylko chciała...
|
|
Mój jest duży.Gdybyś tylko chciała...
|
|
Kto jeszcze nie zarobił na kryptowalutach ;-)... ***s://auth.bitbay.net/ref/v6pw8Z3VWWlz
|
|
Polityka przestrzenna Zamościa polegająca na powiększaniu terytorium miasta jest bezcelowa i nie jest warunkiem koniecznym do jego rozwoju. Zasadą rozwoju powinien być model model miasta zwartego, dążący w kierunku ładu przestrzennego, jakości i wygody życia mieszkańców w ramach dotychczasowych granic administracyjnych, realizowany, co należy szczególnie podkreślić, we współpracy z Gminą Zamość. Model miasta zwartego jest właściwym, racjonalnym i uzasadnionym działaniem w świetle obecnych tendencji rozwojowych, uwarunkowań i zagrożeń. Wizja rozwoju polskich miast w kierunku miasta zwartego przestrzennie została określona w Krajowej Polityce Miejskiej 2023, dokumencie rządowym przyjętym uchwałą w 2015 r. Warto też podkreślić, że przyjęty w studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Zamościa nic nie wspomina o poszerzeniu granic administracyjnych Zamościa, a jedynie o regulacji granic administracyjnych między miastem i gminą Zamość. Ponieważ ustalenia i zmiany granic gmin należy dokonać w sposób zapewniający gminie terytorium możliwie jednorodne ze względu na układ osadniczy i przestrzenny, uwzględniający więzi społeczne, gospodarcze i kulturowe oraz zapewniający zdolność wykonywania zadań publicznych, zasadne może być więc włączenie do miasta części miejscowości Chyża, która obecnie niejako jest na terenie miasta i jest eksklawą. Przez włączenie tej eksklawy do miasta, model miasta zwartego przestrzennie będzie więc jak najbardziej realizowany.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|