Najrozsądniej byłoby zlikwidować samorząd terytorialny, z przerostem struktur (trzy szczeble, a na każdym pieszczoszki rządzących (czasem dosłownie ich kochanki / kochankowie). Polskę odbudowano, zelektryfikowano i unowocześniono bez samorządu terytorialnego. Tysiące kilometrów porządnych dróg powstało w Polsce bez samorządu terytorialnego. Jest on więc zbędnym pasożytem na Polakach i Polsce. Masa Polaków traci pracę, uczniowie debileją (nie tylko z powodu zamknięcia szkół), zaś "lubelski sołtys" horrendalnym i obniżkami czynszów dopieszcza restauratorów (bardzo często żerującymi na ludziach z umowami śmieciowymi), więc tym wyraźniej widać pasożytnictwo samorządu terytorialnego oraz niezbędność jego szybkiej likwidacji.
|
|
Pieniążki (i to nie mało) potrzebne będą wkrótce na ratowanie dewelogeszeftów zmagających się z ujemną sprzedażą. Spodziewam się, że niebawem, po 10 latach bezczynności w temacie, ekipa dewelo-sułtana nagle zainteresuje się tematem mieszkań komunalnych, które można przecież pozyskać odkupując niesprzedawalne aparatamĘty od patodeweloperki, po cenach z zeszłego roku (ze szczytu bańki) rzecz jasna.
|
|
Szukamy źródeł dochodów, które powinny zasilić kasę naszego miasta? Takimi źródłami są bez wątpienia opłaty adiacenckie, które nie są, a powinny być naliczane inwestorom inwestycji niedrogowych. Minimum 100 milionów złotych powinien wpłacić do kasy miasta potencjalny deweloper w Górkach Czechowskich, dla którego wybudowano nie tylko drogi dojazdowe, zmodyfikowano pobliskie węzły komunikacyjne i sieci infrastruktury technicznej, ale również dokonano podziałów i scaleń gruntów, co pozwoliło zachować 100% kredytu na 3,5 razy mniejszym obszarze stanu posiadania gruntów. Kolejne minimum 10 milionów to nienaliczone kary za wycinkę bez pozwolenia drzew i krzewów. Skoro można było zaprosić kibiców żużla na sesję nadzwyczajną Rady Miasta zwołaną ws. wycinek drzew i Górek Czechowskich, to tym bardziej trzeba TBV Investment zaprosić do wpłat na konto Gminy Lublin.
|
|
Sprzedaliśmy działkę na Spokojnej 2, gdzie mogliśmy wybudować swój biurowiec, teraz będziemy tam płacić za wynajem pomieszczeń przez minimum 6 lat (obawiam się, że jednak dłużej) co daje prawie 20 mln. złotych przez cały okres. I teraz nam grozi zapaść finansowa. Nic dziwnego.
|
|
Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?
|
|
Mam pomysł na oszczędności!. Nie róbcie nowego roweru miejskiego!
|
|
Rozsądnie to należało gospodarować przez 10 ostatnich lat a nie teraz nerwowo szukać oszczędności jak zwykle w najbardziej potrzebnych wydatkach. Ale wiadomo, co zostało wydane i przepłacone jest już na kontach znajomych królika. A w zasadzie nie poczyniono żadnych inwestycji w aktywa przynoszące zysk tylko wszystko w pasywa powodujące koszty. Podobno od 2021 roku Lublin miał przestać się zadłużać i zacząć spłacać dług. Teraz do upadku finansów brakuje jeszcze drastycznego wzrostu stóp na świecie i wtedy koszty obsługi zadłużenia przewyższą wpływy miasta. Zycie na kredyt jest bogate ale krótkie.Śmieszny jesteś ty i ta demagogiczno-populistyczna papka którą przemycasz w każdym swoim komentarzu na tym forum. Może napisz konkretnie które to aktywa przynoszą zysk a nie ma ich w Lublinie? Komuna się skończyła, władza fabryk już nie stawia. Co najwyżej może uzbroić teren pod taką fabrykę, co w Lublinie w sumie się dzieje od kilku dobrych lat. Zdecydowana większość pieniędzy z puli o nazwie "inwestycje" idzie co roku na budowę i remonty dróg. Sugerujesz, że samorząd powinien wprowadzić opłaty za korzystanie z nich tylko po to, żeby na papierze wykazać zysk? Mierzwi cię to co się dzieje w Lublinie ale jak rozumiem, dług Polski cię nie boli i rozdawanie przez PiS pożyczonych pieniędzy? |
|
Gdyby rząd przekazywał samorządom subwencję oświatową na takim poziomie na jakim powinien, to Lublin w tej chwili w ogóle nie byłby zadłużony. Dam prosty przykład, dane bez problemu można znaleźć w internecie. W 2018 na wszystkie zadania oświatowe Lublin wydał 736,6 mln zł. Subwencja i dotacje pokryły zaledwie ok. 61 proc. kosztów, resztę – ok. 285 mln musiało dołożyć miasto z własnych pieniędzy. Czyli mówimy o kwocie 300 mln i to tylko za jeden rok. Tak dla porównania jest to 3/4 tego co Lublin rokrocznie wydaje na inwestycje, także mowa jest o naprawdę dużych pieniądzach.
|
|
Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?Sprawdziłem tak z czystej ciekawości, kto z komentujących wymienił nazwisko prezydenta Lublina. Jedyną osobą(?) lub bootem jest "Agent_Tomek". Proponuję zmienić płytę lub udać się do psychoterapeuty, bo poza tym, że przypisujesz innym własne uzależniania personalne, to na dodatek jeszcze związki polityczne. |
|
Andrzeju F., wiem że lubisz walczyć ze smogiem poprzez politykowanie w internecie i atakowanie innych internautów, ale daj już spokój i się nie ośmieszaj. Lepiej leć na Górki sprawdzić czy jakaś nowa żaba się tam nie urodziła. I koniecznie dopilnuj, żeby nie zaatakował jej żaden bocian.Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?Sprawdziłem tak z czystej ciekawości, kto z komentujących wymienił nazwisko prezydenta Lublina. Jedyną osobą(?) lub bootem jest "Agent_Tomek". Proponuję zmienić płytę lub udać się do psychoterapeuty, bo poza tym, że przypisujesz innym własne uzależniania personalne, to na dodatek jeszcze związki polityczne. |
|
Cięcia będą i to jest sprawa oczywista. Co do budowy stadionu, myślę że można odwlec ją w czasie, ale tylko pod warunkiem, że zgodzi się na co żużlowa centrala. Tak żeby nie skutkowało to wyrzuceniem Motoru z Ekstraligi.
|
|
Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?Witamy w świecie w którym rządzi pisowska farma trolli. Tzn. próbuje rządzić bo hejtowanie ewidentnie im nie wychodzi i są notorycznie ośmieszani. |
|
22/23 marca na forum założono dziesiątki troll-kont - "- Kopacz powiedziała, że zatrudniliśmy 50 hejterów, którzy mają krytykować PiS. Docelowo będzie ich około 100 – zdradza nam jeden z uczestników spotkania w Jachrance." - Źródło: "Rzeczpospolita" , grupa Sok z Buraka jest tego koronnym dowodem. - nie wierzysz? sprawdź sam klikając w poszczególny profil
|
|
Może PiSowcy coś dorzucą? Lekką ręką spuścili do kibla grube miliony w związku wyborami które najpierw uparcie forsowali a teraz odwołują?
|
|
Może PiSowcy coś dorzucą? Lekką ręką spuścili do kibla grube miliony w związku wyborami które najpierw uparcie forsowali a teraz odwołują?Nic nie dorzucą bo sami wszystko porozkradali i porozdawali - Polska jest goła i wesoła. Ludzi pracujących coraz mniej, za to coraz więcej emerytów. |
|
Z tą przepaścią to bym nie przesadzał. Inne miasta będą w o wiele poważniejszych tarapatach. Co oczywiście nie oznacza, że w Lublinie nie będzie trzeba zacisnąć pasa. Ale damy radę, jak zawsze z resztą.
|
|
I kto tu pisze o atakowaniu innych — szczególnie ad personam? Na Górki Czechowskie sam(a) powinnaś (eś) polecieć i to niezwłocznie, to jeszcze załapiesz się na wizję lokalną jednej z instytucji, na której domniemane decyzje i zgody powoływały się nie jakieś bociany, a wilcy, wilcy w ludzkiej skórze. Nie nobilituj mnie więcej swoją socjotechniką, bo jeszcze osiądę na laurach, co pozwoliłoby wam dokonać zniszczenia wszystkiego, co jeszcze żyje w Lublinie, a nie jest w układzie patodeweloperskim.Andrzeju F., wiem że lubisz walczyć ze smogiem poprzez politykowanie w internecie i atakowanie innych internautów, ale daj już spokój i się nie ośmieszaj. Lepiej leć na Górki sprawdzić czy jakaś nowa żaba się tam nie urodziła. I koniecznie dopilnuj, żeby nie zaatakował jej żaden bocian.Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?Sprawdziłem tak z czystej ciekawości, kto z komentujących wymienił nazwisko prezydenta Lublina. Jedyną osobą(?) lub bootem jest "Agent_Tomek". Proponuję zmienić płytę lub udać się do psychoterapeuty, bo poza tym, że przypisujesz innym własne uzależniania personalne, to na dodatek jeszcze związki polityczne. |
|
Z grubsza zgadzam się z majormmm. Wybacz, ale patologię to robisz Ty w internecie, wciskając ludziom kit i robiąc z nich zwykłych debili, panie pieniacz z Czechowa. Latasz od zadymki do zadymki z tym swoim ruchem miejskim i szukasz poklasku wśród niedoinformowanej gawiedzi. Na porządku dziennym jest u Ciebie jest dezinformawanie, manipulowanie, mówienie półprawd i podawanie danych wyrwanych z szerszego kontekstu. Tak na moje oko idealnie nadajesz się do redagowania newsów w telewizji Kurskiego.I kto tu pisze o atakowaniu innych — szczególnie ad personam? Na Górki Czechowskie sam(a) powinnaś (eś) polecieć i to niezwłocznie, to jeszcze załapiesz się na wizję lokalną jednej z instytucji, na której domniemane decyzje i zgody powoływały się nie jakieś bociany, a wilcy, wilcy w ludzkiej skórze. Nie nobilituj mnie więcej swoją socjotechniką, bo jeszcze osiądę na laurach, co pozwoliłoby wam dokonać zniszczenia wszystkiego, co jeszcze żyje w Lublinie, a nie jest w układzie patodeweloperskim.Andrzeju F., wiem że lubisz walczyć ze smogiem poprzez politykowanie w internecie i atakowanie innych internautów, ale daj już spokój i się nie ośmieszaj. Lepiej leć na Górki sprawdzić czy jakaś nowa żaba się tam nie urodziła. I koniecznie dopilnuj, żeby nie zaatakował jej żaden bocian.Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?Sprawdziłem tak z czystej ciekawości, kto z komentujących wymienił nazwisko prezydenta Lublina. Jedyną osobą(?) lub bootem jest "Agent_Tomek". Proponuję zmienić płytę lub udać się do psychoterapeuty, bo poza tym, że przypisujesz innym własne uzależniania personalne, to na dodatek jeszcze związki polityczne. |
|
Tym się różnimy, że nie tylko w internecie, ale przede wszystkim w realu podaję fakty. Gdyby było inaczej, to tobie podobni już dawno wcieliliby w czyn ciągle groźby o sprawach sądowych w trybie art. 212 Kk. Czynicie tak, mając pełną świadomość, po czyjej stronie jest prawa i kto dezinformuje, manipuluje, mów półprawdy i podaje dane wyrwane z szerszego kontekstu. Tak poza tym to nic już nie jest mnie w stanie zdziwić po tym, jak wymieniony w artykule radny B. Margul próbował publicznie uczyć innych, jak antydatować pliki danych. A może ty i on, to ta sama persona?Z grubsza zgadzam się z majormmm. Wybacz, ale patologię to robisz Ty w internecie, wciskając ludziom kit i robiąc z nich zwykłych debili, panie pieniacz z Czechowa. Latasz od zadymki do zadymki z tym swoim ruchem miejskim i szukasz poklasku wśród niedoinformowanej gawiedzi. Na porządku dziennym jest u Ciebie jest dezinformawanie, manipulowanie, mówienie półprawd i podawanie danych wyrwanych z szerszego kontekstu. Tak na moje oko idealnie nadajesz się do redagowania newsów w telewizji Kurskiego.I kto tu pisze o atakowaniu innych — szczególnie ad personam? Na Górki Czechowskie sam(a) powinnaś (eś) polecieć i to niezwłocznie, to jeszcze załapiesz się na wizję lokalną jednej z instytucji, na której domniemane decyzje i zgody powoływały się nie jakieś bociany, a wilcy, wilcy w ludzkiej skórze. Nie nobilituj mnie więcej swoją socjotechniką, bo jeszcze osiądę na laurach, co pozwoliłoby wam dokonać zniszczenia wszystkiego, co jeszcze żyje w Lublinie, a nie jest w układzie patodeweloperskim.Andrzeju F., wiem że lubisz walczyć ze smogiem poprzez politykowanie w internecie i atakowanie innych internautów, ale daj już spokój i się nie ośmieszaj. Lepiej leć na Górki sprawdzić czy jakaś nowa żaba się tam nie urodziła. I koniecznie dopilnuj, żeby nie zaatakował jej żaden bocian.Biuro Propagandy PiS już rozpoczęło dzisiejszy dyżur. Zauważyliście, że w kółko te same nicki atakują Żuka?Sprawdziłem tak z czystej ciekawości, kto z komentujących wymienił nazwisko prezydenta Lublina. Jedyną osobą(?) lub bootem jest "Agent_Tomek". Proponuję zmienić płytę lub udać się do psychoterapeuty, bo poza tym, że przypisujesz innym własne uzależniania personalne, to na dodatek jeszcze związki polityczne. |
|
Z tą przepaścią to bym nie przesadzał. Inne miasta będą w o wiele poważniejszych tarapatach. Co oczywiście nie oznacza, że w Lublinie nie będzie trzeba zacisnąć pasa. Ale damy radę, jak zawsze z resztą.Lublina nie stać ani na dworzec (koło 300 milionów) ani na stadion żużlowy (koło 188 milionów) przez najbliższe dwa-trzy lata. Już bez koronowirusa było źle: Deficyt 57 185 681,91 zł na ten rok. Dług 1 628 043 120,91 zł. Planowane na 2020 rok przychody w wysokości 149.862.132,00 zł stanowić będą: środki z kredytu zaciągniętego w Europejskim Banku Inwestycyjnym z siedzibą w Luksemburgu w kwocie 70.000.000,00 zł , środki z emisji obligacji przychodowych na finansowanie realizacji zadań inwestycyjnych – 7.000.000,00 zł, środki z kredytu w kwocie 50.000.000,00 zł, środki z pożyczki z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej na realizację zadania pn. „Przywrócenie funkcjonalności drenażu na terenie Parku Ludowego w Lublinie” – 1.099.620,00 zł, ***s://bip.lublin.eu/gfx/bip/userfiles/_public/import/rada_miasta_lublin/viii_kadencja/budzet_miasta/2020/budzet_miasta_lublin_na_2020_rok.pdf |
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|