340tys podziel przez 140 m2 = 24285 zł/m2 domu pod klucz. LOL biere trzy takie domy ! Kto pisze takie bzdury ? Dom 220 m2 ukończyłem w 2015 roku, nie będę pisał ile mnie wyniosło bo to moja sprawa ale ma się to nijak do tego co tu napisane.
|
|
Drodzy Przyszli Właściciele Domów - Ten Gość poprzedni ma rację. Do budowy domu trzeba się przygotować. Materiały budowlane kupuje się w grudniu i styczniu (są co najmniej 20% tańsze) jak w sezonie. Ponadto Polak ma Głowę na Karku i umie sobie niektóre prace zorganizować. Położenie instalacji (ogrzewanie, prąd, kanalizacja) można zrobić w 70 % samemu pod nadzorem fachowca - a to będą kolosalne oszczędności. I tak za 350 tysięcy - to mamy dom 190 mkw. z pełnym wykończeniem i meblami.
|
|
Bzdury, dewelopery to sponsorowały, wiecznie im mało.
|
|
Nowe technologie obniżą koszty (eksploatacji).... he he.... tylko kogo stać na te nowe technologie???
Najlepsze jest to w tym kraju, że płace nie idą w parze z tymi wzrostami kosztów, jakie trzeba ponieść na zakup materiałów. Czy to dotyczących budowy domu, czy nawet zwykłego jedzenia..... kuźwa, wszystko w górę, ale za to pensyjka jak była h.....a tak jest h.....a....
|
|
Zgadzam się. Weź byle fachmana, nawet takiego kominiarza do odbioru instalacji kominowej/wentylacyjnej. Przyjdzie ci taki, podpisze papier (to cała jego robota) i weźmie 100-150zł.... To samo ci cali inspektorzy nadzoru...... nic kuźwa nie nadzorują (po łebkach, oby tylko za często nie jeździć na budowę) i też cię skasują jak za zboże, to samo ci cali "adaptatorzy" projektów budowlanych. Liczą sobie po 2000zł - 3000zł za to, że gotowy projekt wrysują w działkę. Zrobią to w dwa dni.... i poszło w pizdu 2000zł..... żyć się da? Da.... |
|
Ja za 130metrowy dom (budowa i wykończenie) zapłaciłem 320 000zł. Jedyne czego nie mam, to łazienki na górze zrobionej jeszcze. Dom w stanie surowym kosztował 120 000. Reszta to wykończenie (tynki, ocieplenia, podłogi, instalacje, sachody wewnętrzne, barierki balkonowe, drzwi garażowe i wszelkie innem stolarka okienna, itd...)... |
|
Ja się o robocniznę nie martwię bo kumpel ma firmę budowlaną i obiecał, że coś tam opuści mi jak będzie trzeba. Zbaczymy ile materiały na dom będą kosztowały przyznam, że jeszcze w cenach się nie orientowałem. Najpierw czekam aż żonka się zdecyduje w końcu na konkretny projekt. Progres jest bo wie, że z homekoncept dom wybierze. tylko teraz dylemat czy piętrowy czy parterowy. Ja szczerze wolałbym parterowy wydaje mi się zdecydowanie bardziej praktyczny. I na stare lata nie będzie trzeba się wspinać po schodach do sypialni tylko wszytko na dole będize
|
|
A gdzie szukacie oszczędności. Zamawiał ktoś z Was może beton on-line? jak wygląda kwestia transportu?
|
|
[ol]
Dzień dobry,[/ol]
warto zapoznać się ze stroną eBeton.pl gdzie mają Państwo możliwość zamówić beton online. Forma transportu oraz jego cena zależna jest od typu betonu i odległości miejsca docelowego od najbliższej betoniarni. Beton ciekły dostarczamy my, za pomocą betonomieszarki, natomiast w kwestii przewozu betonu suchego klient ma dwie opcje - zamówić nasz transport wywrotką lub zorganizować transport we własnym zakresie.
W razie pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji.
Zespół Portalu eBeton
***ebeton.pl
|
|
Ja mogę polecić ekipę prawdziwych fachowców z lubelskiej firmy RS-DOM. Prawdziwi eksperci w dziedzinie budowy domów od podstaw, którzy potrafią dobrze doradzić i zrobić praktycznie wszystko. Dzięki nim możemy dziś cieszyć się naszym wymarzonym domem bez obaw, że coś poszło nie tak.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|