ma ktoś doświadczenia z tego typu ogrzewaniem?? Warto? Chcemy zmienić kocioł, czas nagli bo robi się coraz chłodniej, z węgla rezygnujemy, teraz myśl o pellecie się pojawiła, tylko jaki kocioł i jaki pellet?
|
|
my mamy kocioł z galmetu i palimy pelletem olim ze stelmetu, zamawiam od razu zapas na całą zimę na epellety.pl, szybko dostawy są i wiem że pellet będize dobrej jakości i dobrze przechowywany bo to prosto od producenta
|
|
A jak tam z dotawą dużo się płaci?
|
|
Koszt dostawy 1 palety pelletu Lava lub Olimp to zazwyczaj koszt 100 zł. Ostateczny koszt dostawy poznasz na końcu formularza zamówienia na stronie epellety.pl Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet |
|
Mój kocioł na pellet sprawdził się w stu procentach. Kupuje pellet ze stelmetu. Odpadu(popiół) mam tylko ok. 2,50kg po spaleniu tony. Jednym słowem żaden to odpad.
|
|
U mnie pellet ma podwójne zastosowaie bo raz ze doskonale się sprawdza jako opał, a dodatkowo też stosuje go jako naturalny nawóz oczywiście już w postaci popiołu którego i tak jest niewiele.
|
|
Nie spali to krzaczków? Może też i zakwasić ziemię. |
|
Nie spali, a popiół drzewny jest używany do odkwaszania ziemi, poczytaj sobie w necie, jest sporo artykułów nt stosowania takiego popiołu jako nawozu
mutex/ocfipreoqyfb/mutex
|
|
Anito popiół ze spalonego pelletu możesz użyć jako nawozu. Wystarczy, że dosypiesz do niego trochę wapna.
Andrzej Wysocki
eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet
|
|
hm czyli 2 w 1 z tego pelletu jescze jakieś zalety ?
|
|
Jeśli chodzi o pellet Lava oraz Olimp firmy Stelmet, to masz pewność że jest on otrzymywany z wysokiej jakości trocin i sosny (potwierdzają to certyfikaty). Ma on także wysoką wartość opałową. Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet |
|
Pellet to dobre rozwiązanie dla osób ceniących sobie ekologie, jak wygląda proces pozyskiwania pelletu?
|
|
Pellet naszej firmy pozyskiwany jest z trocin sosny i świerku (jest to produkt pozostały po produkcji mebli i architektury ogrodowej). Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet |
|
a czy jego kaloryczność takiego pelletu zawsze jest taka sama ?
|
|
Pellet firmy Stelmet Olimp ma kaloryczność 18 MJ/kg, z kolei pellet Lava 17.8 MJ/kg. Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet |
|
całkiem spoko opcja
|
|
a ta średnica pelletu to ma znaczenie czym się kierować przy zakupie ?
|
|
Witam! Ważne, aby pellet miał odpowiednią kaloryczność oraz jakość. W ofercie firmy Stelmet znajdziesz pellet Lava oraz Olimp o dwóch średnicach: 6mm oraz 8mm. Andrzej Wysocki eRzecznik marek Lava i Olimp - pelletu firmy Stelmet |
|
Jakie ta średnica ma znaczenie jeśli chodzi o palenie tym pelletem? Chyba sobie kupię trochę tego i trochę tego na wypróbowanie, długo się czeka na wasze dostawy?
|
|
Nie czeka się długo a nie znam lepszego pelletu na rynku, zastanawiam sie jak poznać gorszej jakości?
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|