Jesteśmy na etapie wyposażania kuchni i mamy dylemat, bo pan od kuchni proponuje nam pochłaniacz pod meblowy, z uwagi na małą kuchnię i wykorzystanie każdego skrawka na półki i mówi, że teraz pochłaniacze są dobre,ale jakoś nie widzę w tym sensu, bo okap podłączony w komin,to jednak wyrzuca wszystko na zewnątrz, a taki pochłaniacz jak sama nazwa wskazuje pochłania. Co wybrać?
|
|
Myślę, że sam sobie już odpowiedziałeś. Okapy są lepsze , apochłaniacze montuje sie tam gdzie nie ma możliwości wpięcia do wentylacji. Są takie okapy które moga penić również funkcje pochłaniacza jak zamontujemy filtr węglowy.
|
|
Przy małej kuchni najlepszym rozwiązaniem są okapy teleskopowe. Są takie okapy które robią tylko dużo hałasu i zero pożytku, lepiej uważać i zwrócić uwagę na dwa parametry jakimi są poziom hałasu i wydajność.
|
|
Uważam, że okap szafkowy to dobry kompromis. Można go wpiąć do komina i zajmuje mało miejsca, montaż jest pod szafką i składa się na pół na zasadzie teleskopu.
|
|
Wydajność bardzo ważna, bo rzeczywiście niektóe tylko hałasują :)
|
|
Ja też uważam, że okap jest lepszym rozwiązaniem a na pewno skuteczniejszym. W pochłaniaczu trzeba często wymieniać filtry, które i tak nie są na tyle skuteczne, co okap.
|
|
Zdecydowanie okap lepszy, pochłaniacz nie pochłonie wszystkiego oraz jest niezbyt wydajny. Okap ma jedyny minus ( tak zauważyłem) strasznie hałasuje po dłuższym użytkowaniu, ale to chyba nikomu nie przeszkadza w końcu to kuchnia a nie sypialnia
|
|
Również uważam, że okap pochłaniacz mimo swojej nazwy nie pochłania tyle co okap i chodzi zdecydowanie ciszej przy czym w pochłaniaczu trudno wymienia się filtr
|
|
Również uważam, że okap pochłaniacz mimo swojej nazwy nie pochłania tyle co okap i chodzi zdecydowanie ciszej przy czym w pochłaniaczu trudno wymienia się filtrTy wiesz co piszesz? W tych 2 urządzeniach ten filtr wymienia się bardzo łatwo.No chyba,że masz jakiś chiński gdzie trzeba całego rozkręcić by dojść do tej części.Mógłbyś podać nazwę tego urządzenia? |
|
Okap jest lepszy, kolega ma i wszystko działa jak trzeba :) Polecam !
|
|
Powiedz chociaż dlaczego jest lepszy bo po tym jednym zdaniu nie mamy zbytniej pewności co mamy kupić.
|
|
Ja wybrałbym okap z tego względu,iż mam u siebie w domu już przez 5 lat i dobrze służy.
|
|
Wole okap bo jest lepszy wydajniejszy i bardziej opłacalny.
|
|
Zdecydowanie okap będzie i jest lepszy,zabiera więcej miejsca ale za to wyciąga powietrze i zapachy solidnie.Pochłaniacz tylko robi hałas.
|
|
Okapy są lepsze , a pochłaniacze montuje sie tam gdzie nie ma możliwości wpięcia do wentylacji. Są takie okapy które moga pełnić również funkcje pochłaniacza jak zamontujemy filtr węglowy.
|
|
Nie polecam pochłaniaczy bo nie wciągają smrodu.
|
|
wydajniejsze jest okap, zajrzyj sobie do tego poradnika może ci pomoże wybrać ten właściwy http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-okap/391/
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|