Jest jeszcze jedna ścieżka. Jezeli mieszkamy w wynajętym mieszkaniu, to po okreslonej liczbie lat (15??) mozna je przejąć na własność przez zasiedzenie. Tylko dobry prawnik potrzebny ale da się zrobić. Ja właśnie tak spróbuje.
|
|
Hola, hola...Zgodnie z art. 336 Kodeksu cywilnego, posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny). Z kolei na podstawie art. 172 § 1 Kodeksu cywilnego posiadacz nieruchomości nie będący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada nieruchomość nieprzerwanie od lat dwudziestu jako posiadacz samoistny , chyba że uzyskał posiadanie w złej wierze (zasiedzenie). Jak wynika z powyższego, zasiedzieć nieruchomość może wyłącznie posiadacz samoistny (a więc na pewno nie posiadacz zależny - najemca)Jezeli mieszkamy w wynajętym mieszkaniu, to po okreslonej liczbie lat (15??) mozna je przejąć na własność przez zasiedzenie |
|
Jestem w szoku. Zgredek napisał merytoryczny komentarz :-o A gdzie tekst o Einsteinie, ruskich wszach i męskim narządzie płciowym?
|
|
Jestem w szokuJa też. Mafister potrafiła sklecić dwa zdania bez błędu... |
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|