Fajnie tym obcokrajowcom, ze moga sobie na polskiej uczelni studiowac za darmo (do tego wiele uczelni daje im stypendia za nic, darmowe miejsca w akademikach a nawet miasta im placa kieszonkowe). Ja Polak musialem studiowac na polskiej uczelni platnie - zaocznie bo musialem pracowac i zarabiac na zycie...
|
|
Niestety poziom lubelskich uczelni jest co raz gorszy. Absolwenci topowych liceów z naszego miasta wybierają Poznań, Kraków, Wrocław... A u nas egzotyka, spoty reklamowe w stylu bollywódzkim. Studenci matematyki UMCS mają problem z zadaniami z rozszerzonej matury. Chyba nie ma się z czego cieszyć.
|
|
Jacy lubelscy nauczyciele tacy studenci :) Kto ma trochę "oleju" w głowie wybiera Warszawkę, Wrocław, Gdańsk i Śląsk!
|
|
Według oficjalnych danych z ubiegłego roku akademickiego na dziewięciu uczelniach w Lublinie studiowało ponad 6,3 tys. cudzoziemców - z tego to chyba min. 70% ukraińców uciekających przed służbą w ichniejszym tzw. wojsku :)
|
|
Fajnie tym obcokrajowcom, ze moga sobie na polskiej uczelni studiowac za darmo (do tego wiele uczelni daje im stypendia za nic, darmowe miejsca w akademikach a nawet miasta im placa kieszonkowe). Ja Polak musialem studiowac na polskiej uczelni platnie - zaocznie bo musialem pracowac i zarabiac na zycie...Mam wrażenie, że jednak studenci obcokrajowcy muszą za siebie płacić. Wyjątkiem są ci, którzy mają Kartę Polaka. |
|
W artykule wypowiada się Gruzinka, której lubelska uczelnia (UMCS?) zaproponowała bezpłatne studia w języku angielskim. Jak to jest z tą odpłatnością obcokrajowców za studia w Polsce? A drugie pytanie brzmi: skoro w Polsce jedynym urzędowym, oficjalnym językiem jest język polski to dlaczego ta Gruzinka studiuje w języku angielskim? A potem będzie po angielsku mówiła do ekspedientki w sklepie i jak ta ją nie zrozumie to będzie miała pretensje, że Polacy nie znają (lub słabo znają) język angielski.
|
|
No i tradycyjnie w komentarzach pojawiają się bzdury o darmowych studiach dla obcokrajowców. Obcokrajowcy sami płacą za swoje studia (czasami za kogoś płaci jakaś firma, ale to raczej rzadkość). Czesne wynosi kilka tysięcy euro rocznie; szczegółowe stawki na takim względnie tanim UMCS-ie są tutaj ***s://phavi.umcs.pl/at/attachments/2019/0610/152330-oplaty-2019.pdf
KUL jest droższy. Tak, ułamek procenta łapie się na jakieś stypendium. Pojedyncze osoby z tych kilku tysięcy.
Za akademiki też płaci każdy.
|
|
Poziom uczelni kiepski to i coraz mniej Polaków. Zamiast się cieszyć to warto się zastanowić czemu młodzież stąd ucieka.
|
|
Wszyscy pilnie wykonują zalecenia globalistow-żydomarksistów - tworzyc multikulti!, wynarodawiac panstwa, naordy. Mieszac i szczuć!
|
|
Trochę uciekają, a trochę dochodzi niż demograficzny. Tego nie da się przeskoczyć.
|
|
Jestem ciekawy kto finansuje studia Ukraińców w Polsce? Ktoś wie ?
|
|
już q-wa mieliśmy przez internacjonalizm do patryiotyzma,jak sie skończyło wiemy q-wa ,aż za dobrze czerwone bolszewickie ściemniacze ,ciągle te bzdury
|
|
Jacy lubelscy nauczyciele tacy studenci :) Kto ma trochę "oleju" w głowie wybiera Warszawkę, Wrocław, Gdańsk i Śląsk!"Jacy lubelscy nauczyciele tacy studenci" +++ oraz: "Jaki czytelnik, taki komentarz" . . . |
|
Taka była właśnie idea Wielkiego Rektora GL SEIDLERA, że UMCS ma się otwierać na Wschód, tam są jego naturalne kierunki rozwoju z uwagi na historyczne położenie Lublina. Ten Pan, mimo że marksista, powinien mieć swoją ulice i duży pomnik w Lublinie!
|
|
Lepsze to niż co 10 student to Polak
|
|
"Mamo chwalą nas. Kto? Wy mnie, a ja Was." Niech się Monika Głazik z Urzędu Miasta pochwali ilu jest studentów ogółem w Lublinie obecnie, a ilu było kilka lat temu. Uczelnie niedawno twierdziły, że jest połowa tego co kiedyś. Co do obcokrajowców, to wystarczy popatrzeć ilu było studentów z krajów arabskich 3 lata temu, a ilu jest obecnie - może 5%. Ci mieli kasę i ją wydawali. Kiedy wyjechali, to nawet zawsze zapchana Czekolada zdechła. Teraz dziurę zapycha się Ukraińcami którzy nie mają pieniędzy i nawet bary na miasteczku padają jak muchy. Dla Moniki Głazik z Urzędu Miasta dochody się nie zmieniły, bo jest na państwowym i może sobie plaplać bzdury na koszt podatnika, ale branży gastronomiczno-klubowo-rozrywkowej spadły kilkukrotnie.
|
|
Trochę uciekają, a trochę dochodzi niż demograficzny. Tego nie da się przeskoczyć.No jak ?? Przecież 500+ załatwiło i ten problem. |
|
Wszyscy pilnie wykonują zalecenia globalistow-żydomarksistów - tworzyc multikulti!, wynarodawiac panstwa, naordy. Mieszac i szczuć!Jak na razie, to najwięcej szczują tacy, jak ty. |
|
Za komuny też był Internacjonał. PS. po co nam czarni czy żółci w Polsce? Tak pytam z ciekawości.
|
|
Jak zaliczają egzaminy nie znając i nie rozumiejąc języka polskiego. Polski student musi się nagimnastykować, aby zaliczyć a oni zaliczają bezproblemowo. I gdzie tu sprawiedliwość?
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|