Jest mi wstyd za takich kolegów historyków. To za komuny podczas lekcji historii poznawaliśmy wszystkich władców Polski. Owszem historia współczesna była zakłamana i trzeba jej było się uczyć "na tajnych kompletach", ale nap. atlasy historyczne były obowiązkowe. Teraz tekstu w podręcznikach parę linijek, reszta to obrazki, a potem jak pytają ludzi na ulicach kto zabił polskich oficerów w Katyniu to mówią, że Niemcy. Jest artykuł, że radny chce muzeum nauki. Tak czemu nie. Pewnie będzie podobnie jak z wycieczkami do Warszawy. Wszyscy jadą na Stadion Narodowy i Centrum Kopernika, ale do Muzeum Powstania Warszawskiego to już za daleko.
|
|
Wpajanie miłości do ojczyzny, która ich potem kopnie w *upe do Irlandii, Anglii czy Norwegii.
|
|
Ja nie widzę w tym żadnego zagrożenia, lektury adekwatne do wieku i rozwoju umysłowego dzieci, nie wiem skąd ten lament i zgorszenie, ponadto dla uspokojenia powiedzmy sobie prawdę, że dzieci i tak nie czytają książek tylko bryki, zatem spokojnie, lektury spływają po dzieciach, jak woda po kaczce i nie ważne czy autorem jest Jan Paweł Święty, czy jakiś poeta wcześniej wyklęty
|
|
Kto ich doprowadził do tego, że pojechali za robotą za granicę? Kto ich namawiał-"jedźcie za granicę!Tam jest praca!" 25 lat "demokracji" minęło i pokolenie milenialsów nie wie nic o historii współczesnej swojego kraju. Zawsze mi się przypomina film Gliniarz w przedszkolu z A. Schwarzeneggerem, gdzie 5latki deklamują wiersze o początkach USA. A u nas będziemy "hodować mięso armatnie" ucząc historii współczesnej bez białych plam jak było do tej pory.
|
|
Patriotyzm jest czymś dobrym. Nauka historii jest ważna - ale nie może być dokonywana w oparciu o "jedyny słuszny" program podporządkowany programowi i widzi mi się partii rządzącej. Inną sprawą jest, że obecnie młodzież jest głupia, zapatrzona w smartfony i tablety, nie potrafi czytać ze zrozumieniem i chłonie głupotę jak gąbka. Szkoła przede wszystkim powinna uczyć MYŚLENIA i KREATYWNOŚCI a nie naśladownictwa i powtarzania "prawd wiary" - a do tego reforma chyba zmierza ...
|
|
Jak powiedział historyk z Czechowa, a historyk z Zamościa...ot dziennikarstwo! Może jakiemuś historykowi z Chełma, Poniatowej czy Puław nowa podstawa się podoba ale o tym sza, nie pasuje do klucza...?
|
|
Lista lektur przemyślana i godna pochwały. Widać że, patriotyzm nie każdemu po drodze.
|
|
W Izraelu, USA czy Kanadzie dzieciaki od młodego mają wpajane jak ważna jest Ojczyzna.....u nas skowyt, że to hodowanie mięsa armatniego, kurczę, kto jest właścicielem wszystkich tych gazet, w których wypisywane są takie bzdury??
|
|
Patriotyzm najlepiej rozwijać dając ludziom żyć w mądrym, wolnym kraju. Kraju, gdzie chroni się dziedzictwo, a nie chamsko wycina (Białowieża), gdzie nie pozwala się obwieszać reklamami całych miast, kraju, gdzie policja ściga przestępców, a nie chroni miesiecznice, kraju, gdzie misiewicze nie dostają po znajomości intratnych posad. Itp. Jak ludzie mają kochać ojczyznę jak robi się z niej karykaturę. Można godzinami mówić o patriotyzmie w szkołach, ale dzieci nie będą tego chcieć.
|
|
lekcje historii mają rozbudzać w uczniach miłość do ojczyzny, a wycieczki szkolne przypominać o dawnej świetności i wielkości Rzeczpospolitej - a jakich to "pedagogów" to bulwersuje - komunistycznych, obcych państw ???
|
|
Młodzieży nie da się zindoktrynować. Można próbować, ale się nie da. Pamiętam ze szkoły te akademie co roku, z obowiązkowym śpiewaniem hymnu i piosenek patriotycznych. Byłam w chórze i znałam je wszystkie. Nie obudziły we mnie one patriotyzmu ani przez sekundę, tylko wynudziły. Znam historię doskonale, jestem dumna z tego, co było, ale ostatnia dekada to dla mnie jest wstyd za Polskę, nie duma. To co robiła Platforma a teraz robi PiS - Piłsudski się w grobie przewraca, bo nie o taką Polskę walczył. Ja o taką Polskę też walczyć nie będę.
|
|
Na mnie zawsze robił wrażenie partiotyzm, historia, to że jak nikt inny Polacy potrafili robić rzeczy niemożliwe. To że zdobyliśmy Monte Cassino, odsiecz wiedeńska, Kirholm, Mohylew. Ale dorosłem i widze teraz drugą stronę. Nawet w czasach świetności o zwykłych ludzi nik nie dbał. Sprawa powstania na Ukrainie, powstania na Podhalu, czy brania w jasyr to pokazuje. Teraz jest tak samo. Dla magnaterii przywileje, a ludzi karmi sie patriotyzmem. Ci na górze niezależnie od partii robią interesy i dobrze żyją, a ci na dole mają ginąć za ojczyznę. Dziwicie się Ukraińcom że uciekają? A gdzie patriota ich prezydent ma fabryke? Nie z wrogiem robi interesy, a ludzie mają ginąć? A gdzie był polski minister spraw zagranicznych 17 09 1939r.? A tak pięknie mówił wcześniej w polskim sejmie o honorze.
|
|
deforma edukacji , powrót do PRL , nad ciemnym ludem łatwiej panować
|
|
Powyższy artykuł to klasyczny przykład manipulacji rodem z Wyborczej. Dziennik nie chce widzieć, że znaczna większość pluje na takich historyków z Czechowa, a nie na wartości patriotyczne i wmawia czytelnikom że jest odwrotnie.
A wypowiedź, że "wartości, które Jan Paweł II nazwał „duchowym fundamentem Europy”" to religia bis świadczy o totalnym nieuctwie i poziomie barana powtarzającego brednie i niezdającego sobie sprawy z tego, jak bardzo się ośmiesza wśród ludzi, którzy akurat znają utwory JPII. A powoływanie się gazety na takiego barana świadczy o jeszcze gorzej o jej naczelnym. Drogi dzienniku, próbujesz wmówić ludziom, że te zmiany są złe, ale sposób w jaki to robisz jest tak żenujący i nieudolny, że do Wyborczej jeszcze ci bardzo, bardzo daleko.
|
|
TAK JAK UCZONO W LATACH 50-80 R TO JUŻ NIGDY NIE BĘDZIE.W TYCH LATACH TO BYŁA PRAWDZIWA NAUKA.TERAZ TO TYLKO ZAKŁAMANIE I RELIGIA.LUDZIE OBUDŻCIE SIĘ .
|
|
lekcje historii mają rozbudzać w uczniach miłość do ojczyzny, a wycieczki szkolne przypominać o dawnej świetności i wielkości Rzeczpospolitej - a jakich to "pedagogów" to bulwersuje - komunistycznych, obcych państw??? No straszne ;)
|
|
najważniejsze że w cyklu kształcenia będzie więcej przedmiotów przyrodniczych, ścisłych i historii, i wygaszają się te paskudne gimnazja
|
|
Powyższy artykuł to klasyczny przykład manipulacji rodem z Wyborczej. Dziennik nie chce widzieć, że znaczna większość pluje na takich historyków z Czechowa, a nie na wartości patriotyczne i wmawia czytelnikom że jest odwrotnie. A wypowiedź, że "wartości, które Jan Paweł II nazwał „duchowym fundamentem Europy”" to religia bis świadczy o totalnym nieuctwie i poziomie barana powtarzającego brednie i niezdającego sobie sprawy z tego, jak bardzo się ośmiesza wśród ludzi, którzy akurat znają utwory JPII. A powoływanie się gazety na takiego barana świadczy o jeszcze gorzej o jej naczelnym. Drogi dzienniku, próbujesz wmówić ludziom, że te zmiany są złe, ale sposób w jaki to robisz jest tak żenujący i nieudolny, że do Wyborczej jeszcze ci bardzo, bardzo daleko.
|
|
Dobrze że gimnazjony odchodzą w niepamięć - bo to była wylęgarnia złego
|
|
już wystarczy jak moi rodzice jako patrioci walczyli o kraj, a ja jako ich córka wegeuję po 38 latach pracy, ja pieprze, w życiu żadnego patriotyzmu
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|