Myślałem że to przypadłość dawnych czasów powiedzmy II wojny światowej, to nam wskazuje na jakim poziomie jesteśmy.
|
|
W szkole podstawowej nr 4 w Lublinie od lat, oficjalnie tylko 3 dzieci ma wszy. Sprawa ciągle zamiatana jest pod dywan dlatego wszy hulają w najlepsze! Cicho sza!
|
|
Durne przepisy. Kiedyś sprawą zajmował się sanepid a teraz rola sanepidu sprowadzona została wyłącznie do przeprowadzania akcji informacyjnej.
|
|
W szkole w Radawcu też się pojawiają co chwilę. A Pani Dyrektor temat olewa inie robi z tym nic, nawet nie raczy rodziców poinformować, że występują takie problemy.
|
|
Ona zawsze będzie wracał." - ?
|
|
Za dużo święconej wody,
Za mało zwykłego mydła.
|
|
więcej upaińców, więcej
|
|
"Rozdziobią nas kruki wrony"
|
|
Szkoły łaskawie powinny odizolować ubrania osób chorych na wszawicę. Wieszanie ubrań obok siebie lub jedne na drugich samoczynnie zwiększa zakres osób zakażonych chorobą.
|
|
Powrót do przeszłości i niech was technologia nie zmyli...! Kołtun (na razie w głowach ale już niedługo i na głowach), złodziejstwo, analfabetyzm, wrórny debilizm, wszawica, szkorbut, polityka, syfilis, nacjonalizm itp wszelkie robactwo społeczne i mentalne... a "elyta" się bawi...
|
|
Wraca wszystko co dekadami socjalizm zwalczał... co dowodzi że cofamy się dalej niż "komuna"...
|
|
A kiedy będziemy walczyć ze stonką ?
|
|
ale to polacy się nie myją przecież. To polskie szkoły |
|
Może jakaś lubelska placówka medyczna od zakaźnych zainteresuje się działaniami profilaktycznymi?
|
|
Kolejny argument za tym, żeby dzieci nie miały w szkołach wspólnych szatni.
|
|
Jak uczeszczałam do gimnazjum było to (5 late temu)(gimnazjum,podstawowka i klasa"0"były w jednym budynku) to u mnie w szkole była taka wszawica,że sie jej opanować nie dało przez kilka miesiecy, a szkoła nic z tym nie robiła,az w koncu jakis rodzic zgłosił to do lekarza rodzinnego a ten apelował dalej. To wtedy zaczeli cos z tym robic. Pamietam jak zawsze po powrocie ze szkoły pierwsze co robiła moja mama to sprawdzała mi głowe czy czegos nie przywlekłam. XXI wiek a szkoły z wszami sie borykają, niech dadza nastepne 500+ to moze rodzice zaczną kompac te dzieci i prac ich ubrania .
|
|
No tak, nie mówmy, kto ma WSZY w XXI wieku, chrońmy brudasów. Na szczęście gdy chodziłem do podstawówki w latach 90, i to o dosyć przeciętnej renomie, tego problemu, w biednej, podnoszącej się po latach komunizmu Polsce nie było...
|
|
Zacofanie rodziców czy zwykła nieświadomość?
1.Dyrektorzy szkół powinni częściej i bardziej konkretnie informować rodziców, że problem występuje.
2.Rodzice powinni dostawać ulotki informacyjne czym jest wszawica i jak ją rozpoznać.
3. Jak często i w jaki sposób dokładnie sprawdzić głowę swojego dziecka.
4. Jak należy postąpić w przypadku stwierdzenia obecności wszy lub gnid.
Większa część rodziców uczęszczała do szkół w latach 80,90 - z wszami styczności nie mieli o wszawicy wiele nie wiedzą. UŚWIADAMIAĆ!
OBALIĆ POGLĄD, ŻE WSZY MA TYLKO BIEDOTA I BRUDASY. KAŻDE, NAWET NAJBARDZIEJ CZYSTE DZIECKO MOŻE PRZYNIEŚĆ ZE SZKOŁY WSZY I ZAWSZAWIĆ CAŁĄ RODZINĘ.
|
|
Razem z powrotem religii do szkół wróciła również wszawica - nie ma się czemu dziwić
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|