To jakaś porażka i kpina. Co małolat, który całe życie bawi się w żołnierzyka (dostanie nawet mundurek) będzie wiedział o NORMALNYM życiu (bez mundurków) żeby nadawał się do służby w Policji czy Straży Gminnej?
|
|
Powinni jeszcze C+E sfinansować. Wojsko wojskiem, nie każdy pewnie do wojska na zawodowego pójdzie, ale prawko kat. C się przyda. W Polsce brakuje kierowców ciężarówek. Kiedyś przy PKSach były szkoły zawodowe kształcące zawodowych kierowców, obecnie tego nie ma.
|
|
Czy po tego typu szkole będę mógł powiedzieć, że z zawodu jestem żołnierzem?
|
|
....czyli jak skończę taką szkołę to mam zagwarantowany etat w wojsku i mogę zaraz po szkole iść do zawodowej służby?
|
|
No i dobrze, że są takie szkoły. Niby liceum ogólnokształcące, ale młodzi ludzie w wieku 18-19 lat mają wyuczony zawód i pracę...
|
|
Czy dofinansowanie MONu będzie obejmowało tylko klasy wojskowe czy też klasy kształcące w innych zawodach (policja, ratownictwo medyczne, straż pożarna, straż graniczna)?
|
|
Co to za szkoła?
Wstyd.
Uczniowie nie chodzą do szkoły.
Nieobecności po 200 -300 godzin i szkoła ich trzyma.
Nieprawda?
TO JEST NIESTETY PRAWDA.
Gdzie jest dyrektor?
Dlaczego nie pilnuje nauczycieli?
ŹENADA.
|
|
niech zgadnę ! dyrektorzy tych "szkół" trzymają z obecnym reżimem ? mam rację ?
|
|
Chodze do XIV LO w Lublinie,teraz bede w klasie maturalnej wiec na program sie nie zalapie bo bedzie startował od klas drugich.Ale nie żałuję, bo z wojskiem nie wiąże przyszlosci tylko z innymi służbami.Problem jest taki ,że większość uczniów w tej szkole to kompletni idioci ktorzy nie mają nawet podstawowej wiedzy o świecie,oraz nie przejmują sie tym ze mają ponad 200 godzin nieobecności.Zobaczymy czy od tego roku w szkole cos sie zmieni bo żołnierz oprócz umiejętności strzeleckich musi mieć jakąś wiedzę i umieć myśleć.
PROGRAM POPIERAM ale to dopiero wersja testowa wiec wszystko sie jeszcze okaże.Bardzo wiele zalezy nie od ministerstwa a od szkół,mam nadzieje ze XIV lo temu sprosta.Efekt bedzie za 2 lata,musimy czekać.
|
|
Brawo Dubienka!!!
|
|
No to chłopaki po tej szkole będą mieli robotę jako dostawcy pieczywa i pizzy!
|
|
i niech zakupią po jednym naboju na głowe ,żeby sobie po oblanych egzaminie w łeb strzelić
|
|
E tam tylko kat.B? Co najmniej na ciężarowe powinno być. Kiedyś jak była szkoła przy MPKu w Lublinie to chłopaki w wieku 17 lat robili prawo jazdy na autobus. Teraz są niby wyższe limity wiekowe, ale jest coś takiego jak kwalifikacja przyśpieszona. Kat. B dzisiaj 80% chłopaków przed 20stką robi prawko na osobówki, nie jest to jakiś "olbrzymi" wydatek, wątpię by był to wyłączny czynnik przesądzający o wyborze tej a nie innej szkoły.
|
|
No to jak nie zdadzą matury i nie pójdą na studia to będą mieli pracę jako kierowcy-dostawcy jak znalazł.
|
|
Powinni dofinansowywać na ciężarowe. Dzisiaj standardem jest, że od młodych chłopaków na zawodowego kierowcę wymagane jest średnie wykształcenie. Nie każdy pójdzie do wojska, a młode chłopaki mieliby pracę na TIRach jak znalazł.
|
|
Jednym słowem wraca stare. Kiedyś były średnie szkoły wojskowe (Liceum Wojskowe w Lublinie, Techniczna Szkoła Wojsk Lotniczych w Zamościu). Do Lublina przyjmowano młodzież po 8 klasie, do Zamościa po Zasadniczej Szkole Zawodowej, szkoła trwała 4 lata, kończyła się średnim wykształceniem i możliwością zdobycia matury oraz zawodów związanych z eksploatacją śmigłowców. Niestety w latach 90-tych zlikwidowano te szkoły uznając że nie są nikomu potrzebne a młodzież w wieku 15-18 lat jest zbyt młoda, aby podejmować decyzje o swojej przyszłości zawodowej.
|
|
CZY MŁODZIEŻ JEST W TYCH SZKOŁACH SKOSZAROWANA?
|
|
Do kawalerii wstąpić chciałem
Długo kochanie swoje prosić musiałem
|
|
Mam nadzieję, że Ci na zdjęciu to właśnie uczniowie.
|
|
Pokolenie Obrony Terytorialnej...
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|