Wideo przepis na kotlet de Volaille z KURCZAKA.
https://youtu.be/bXu7k1kgldA
Prawdziwy tylko z kosteczką
|
|
Zawsze jak robię de volaille mam wrażenie że ta "krząstka" to pozostałość naszych starych guseł :) Właśnie go kosztowałem do parującego ziemniaka i ostrego soku z ośmiu warzyw Gomaru. Kurczaka nie potrafię zjeść na delikatnie albo całkiem samego.
|
|
Wszystko dobrze tylko nie kura bo jest twarda stara i nadaje się tylko na pasztet.Kurczaki do 1500 g najlepsze.
:>}
|
|
Masło rozetrzeć z odrobiną soli, uformować wałeczki (długość odpowiednia do rozbitej piersi z kurczaka!). Wałeczki masła owinąć folią i odłożyć do lodówki. Piersi dobrze rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdą pierś oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć wałeczek masła i zwijać roladki. Na trzy talerzach umieścić mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko. Zawinięte kotlety opanierować w mące, potem w jajku i bułce tartej i odstawić do lodówki, na mniej więcej godzinę. Smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, aż będą złote (około 10 minut). Najlepiej wkładać je do tłuszczu małymi partiami , by nie obniżać temperatury smażenia. Wówczas Devolaye zachowają chrupiącą skórkę na zewnątrz, a wewnątrz będą soczyste i miękkie .
|
|
W kotlecie devolage najważniejsze jest masełko w środku,ja czasem dodaję pitruszkę posiekaną lub koperek.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|