![]() |
Składniki: jabłka; woda; cukier lub miód
Jabłka najlepsze będą ekologiczne, czyli nie pot rakt owane jakąś chemią. Ja akurat znalazłam jabłuszka podczas wyjazdu w plener. Rosły sobie pod lasem, czyst e, na pewno niczym dziwnym nie pot rakt owane i co najważniejsze nie znalazłam ani jednego lokat ora-czyt aj robaczka. Dzikie jabłuszka właśnie zaczynają dojrzewać i nabierają słodyczy, więc na ocet już są idealne (dobrze żeby były lekko kwaskowate). Oczywiście można zrobić ocet z każdego rodzaju jabłek ale najlepszy będzie z nat uralnych, wiejskichkupimy na ryneczkach lub u znajomego rolnika. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w całości na nieduże cząst ki razem ze skórką i środkiem odrzucając t ylko ogonek.Wkładamy do słoja szklanego do 3/ 4 wysokości i zalewamy letnią zalewą z wody, cukru lub miodu w proporcji
1 szklanka wody
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżka miodu-dałam gryczany-może być każdy inny
Zagotowujemy i studzimy.
Jabłka muszą być przykryte wodą, najlepiej by nie wypływały to połóżmy porcelanowy szklany talerzyk lub jak ja zakrętkę od dużego słoja. Na wierzch nakładamy gazę kilka razy złożoną lub ściereczkę, obwiązujemy nit ką lub gumką-recept urką i odstawiamy w ciepłe miejsce ale nie na bezpośrednie działanie słońca u mnie na słonecznym balkonie ale na dolnej półeczce gdzie jest cień na okres od 4-8 t ygodni. Co kilka dni, najlepiej co 3-4 mieszamy drewnianą łyżką.
Gdy płyn przestanie się pienić odcedzamy jabłka a ocet z powrot em przelewamy do słoja i pozost awiamy aż do sklarowania oct u t zn. powinien mieć słomkowo-złocist y kolor i już zupełnie się nie pienić. Ocet przelewamy do but elek, najlepiej ciemnych-ja t rzymałam t eż w normalnych-jasnych i nic się nie działo.
Ocet jabłkowy sam w sobie jest nat uralnym konserwant em, więc się nie psuje i ma bezt erminowy okres przydat ności.
Butelkę t rzymamy w szaf ce kuchennej do bezpośredniego użytku a reszt ę butelek chowamy w spiżarni.
Domowy ocet przygotowany z t akich czystych, ekologicznych jabłek zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego pot asu, doskonale oczyszcza nerki, rozrzedza krew, wzmacnia naczynia krwionośne i serce.
Pomaga lepiej przyswajać cukry u chorych z cukrzycą typu 2, pomaga w leczeniu dolegliwości alergicznych, zapaleniu stawów, żył a także redukuje tkankę tłuszczową i zapobiega efekt owi jo-jo.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|