![]() |
Lekkie gofry (wafle) bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki (tortowa)
2 szklanki mleka (może być tłuste 3.5 %)
2 jaja (mogą być ściółkowe)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno (może być zwykły roślinny)
Wykonanie:
Bierzemy dwa głębokie naczynia i garnek. Do pierwszego naczynia wsypujemy mąkę i proszek, i mieszamy łyżeczką. Do drugiego naczynia wlewamy białko, mieszmay mikserem. Do garnka mleko i żółtka, mieszamy mikserem.
Białko rozbijamy na białą pianę tak że po odwróceniu naczynia piana nie spada. W garnku mieszamy mleko i żółtka aż się podniesie (trzeba sobie obliczyć aby ciasto nie wykipiało). Potem etapowo dodajemy z garnka wymieszaną mąkę z proszkiem. Na końcu dodajemy ubite białko i mieszamy delikatnie chochelką.
Oleju używamy tylko do posmarowania pędzelkiem gofrownicę.
Podajemy z konfiturami lub bitą śmietaną albo jak kto chce.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|