![]() |
Koktajl truskawkowy z miodem 1
Składniki: 300 ml jogurtu; 300 ml mleka; 1,5 szklanki truskawek; 2 łyżki miodu
Wykonanie: Do blendera wkładam wszystkie składniki i miksuję. Gotowy koktajl przelewam do dzbanka lub
szklanek i schładzam.
Koktajl truskawkowy 2
Składniki: 250 g truskawek; 1 litr mleka lub śmietany; 1-2 łyżki miodu
Wykonanie: Truskawki, myję, osuszam i obieram z zielonych szypułek. Do blendera wkładam owoce, dodaję mód, śmietanę i miksuję na wysokich obrotach. Rozlewam do szklanek i podaję.
Koktajl truskawkowy z miodem 3
Składniki:1/2 kg truskawek; 500 ml jogurtu naturalnego lub maślanki; 1 – 2 łyżki miodu
Wykonanie:Truskawki umyć odszypułkować. Zmiksować truskawki z miodem i mocno schłodzonym jogurtem lub maślanką. Rozlać do szklanek.
Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem
Składniki: 80 dag truskawek; 70-80 dag arbuza; 3 łyżki płynnego miodu (akacjowy)
Wykonanie:Zmiksuj owoce, dodaj miód, wymieszaj. Koktajl z czasem trochę zgęstnieje. Na upalne dni warto go schłodzić, albo dodać kostki lodu.
Koktajl truskawkowo-bananowy z miodem na maślance
Składniki: 2 szklanki maślanki; 1 banan; garść truskawek; miód do smaku
Wykonanie: Umyte truskawki obieramy z szypułek, banana obieramy i kroimy na kawałki. Do blendera kielichowego wkładamy owoce i wlewamy maślankę, miksujemy, dodajemy miód.
Truskawkowy dżem z miodem i cytryną
Składniki: 1 kg truskawek; pół kg cukru; 2 łyżki miodu (ja dodaję 4); sok z jednej cytryny (ja oprócz tego dodaję
otartą z niej skórkę)
Wykonanie: Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę aż puszczą sok. Zagotowujemy i po 5 minutach dodajemy miód, sok z cytryny i otartą skórkę. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu często mieszając. Konsystencję sprawdzamy spuszczając na chłodny talerzyk - jeśli nam odpowiada, przerywamy gotowanie. Gorącym dżemem napełniamy słoiki, szczelnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Miodowy dżem truskawkowy
Składniki: 1 kg truskawek; 2 1/2 szklanki miodu; 3 łyżki spirytusu
Wykonanie: Truskawki przebrać, wypłukać, obsączyć. Owoce posiekać nierdzewnym nożem. W rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód i pokrojone truskawki do momentu aż mieszanka odpowiednio zgęstnieje. Proces ten jest bardzo pracochłonny gdyż aby zachować właściwości profilaktyczno lecznicze produktu temperatura obróbki cieplnej nie powinna przekraczać 40 – 45 stopni C. Dodając odpowiedni rodzaj miodu możemy ukierunkować lecznicze działanie dżemu. Tak przygotowane truskawki mieszamy z 3 łyżkami spirytusu i przekładamy do sterylnych słoiczków, szczelnie zamykamy.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|