Niestety nie umiem piec ciast, ale poniższe ciasteczka przeważnie mi wychodzą. Kartka z przepisem jest już mocno pożółkła, przetłuszczona, ale zawsze mi się przydaje. Nie szufladkuję w głowie przepisów, komórki mózgowe i tak mam przeciążone innymi sprawami. Proste ciasteczka, prosty przepis i dziadek ma względy u swojej wnusi Mai, chociaż nie tylko przez te ciasteczka.
CIASTECZKA ANGIELSKIE DO HERBATY
Składniki
1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich2 szklanki mąki
Przygotowanie:
1. Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce mikserem na pulchną masę. Następnie trzeba dodać orzechy i mąkę. Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolite ciasto. Z ciasta odrywamy małe kawałki i lepimy z nich kulki o średnicy 4 cm.
Kulki spłaszczamy między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 12 minut na złoty kolor.
2. Te ciasteczka ozdabiamy polewami z białej i czarnej czekolady.
Do herbatki zimowej, zamiast cytryny dodajemy konfitury z pigwy (pycha). Ale to już dzieło mojej małżonki, babci zresztą.
dziadek Wiesiek
|
|
Patrząc na przepis ciasto pozornie wydaje się trudne i pracochłonne. To tylko pozory, wykonanie jest proste, a smakuje wspaniale. Pozdrawiam Tadeusz Truszko z Radzynia Podlaskiego.
A oto przepis na ciasto:
KREMÓWKA KOKOSOWO-BUDYNIOWA
CIASTO:
• ½ kostki masła lub margaryny
• ¼ szklanki wody
• ½ szklanki cukru
• 2 szklanki mąki
• 2 jajka
• 1 cukier waniliowy
• 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
• 1 l mleka
• 2 budynie śmietankowe
• 1 budyń waniliowy
• 80 g cukru
MASA KOKOSOWA:
• 2 jajka
• ½ szklanki cukru
• 20 dag wiórków kokosowych
• ½ kostki masła
• szczypta soli
• cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło (lub margarynę), wyrobić nożem. Dolać zimną wodę, dodać cukier i jajka. Wyrobić rękami, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto rozwałkować, nawinąć na wałek i włożyć do formy o wymiarach 40x24 cm. Foremkę wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia - tak, by z niej wystawał (upieczoną kremówkę będzie łatwiej wyjąć). Miejsca, których nie zakrył, wysmarować masłem (można też natłuścić cały papier).
Budyń połączyć z cukrem, zalać niewielką ilością zimnego mleka, dokładnie wymieszać. Resztę zagotować, cały czas mieszając wlać mleko z cukrem i budyniem. Mieszać, aż zgęstnieje. Masę budyniową wylać na ciasto, wygładzić.
Przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać żółtka, kokos i roztopione ostudzone masło. Dobrze wymieszać.
Nałożyć na masę budyniową, wygładzić. Piec 1 godzinę na dolnej półce piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Takim ciastem można oczarować każdą Babcię (i nie tylko).
|
|
Przepis na TAKI SOBIE PIERNIK, do herbatki super
6 białek ubić ze szklanką cukru, dodać:
-1 łyzeczkę cynamonu
-1 łyżeczkę proszku do pieczenia
-1 łyzeczka sody
-2 łyżki suchego maku
- bakalie(orzechy, rodzynki, migdały)
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 5 średniej wielkosci jabłek pokrojonych w kostke
- żółtka(6)
Razem wymieszac. Piec około 40 minut. Na wierzch polewa lub wiórki kokosowe lub według uznania.
ZAwsze sie udaje!!!!!!
|
|
Witam:)
To może i ja dołączę przepis na pyszne ciasto ze śliwkami, które uwielbia cała moja rodzinka
- BISZKOPT -
4-5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijając dorzucamy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy. Wlewamy do blaszki i pieczemy 30 - 40 min.
- MASA -
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła śmietankowego
1 budyń waniliowy
2 żółtka
20 dkg śliwek kalifornijskich
Żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z mlekiem i budyniem i gotujemy. Ostudzoną masę ucieramy z masłem. Śliwki gotujemy 3 min w osłodzonej wodzie, po wystygnięciu kroimy na połówki. Biszkopt dzielimy na pół i namaczamy 1/2 szklanki mocnej herbaty IRVING Następnie smarujemy dżemem śliwkowym.
-POLEWA-
3 tabliczki czekolady mlecznej
1/2 kostki masła
Rozpuścić na wolnym ogniu
Na przełożony dżemem biszkopt wykładamy masę, układamy śliwki i polewamy gęstniejącą polewą czekoladową.
Ciasto palce lizać ale tylko z herbatą Irving:)
Pozdrawiam
Basia
|
|
placek miodowy
5 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki rozpuszczonego miodu naturalnego
1 łyżeczka sody
wykonanie
jaja ubic z cukrem na sztywną pianę
wlac roztopiony miód
dodac mąkę wymieszną z sodą
wszystko lekko wymieszac
piec około 40 minut
po upieczniu wystudzic i nasączyc kawą naturalną
|
|
Piernik dobry
2 szkl.mąki
10 łyżeczek dzemu
2 jajka
1/2 szkl.oleju
1 szkl.cukru
1 szkl.mleka /może byc kwaśne lub kefir/
1,5 łyżeczki sody
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
wszystkie skladniki zmiksowac i upiec
zawsze sie udaje i mie ma duzo pracy przy nim
smacznego
|
|
A Ja chce cos zaproponowac bardzo orginalnego ,mysle ze kazdy dziadek by sie z takiego ciastka do herbaty zadowolony ,oto one:
składniki:
1 kg mąki
1 szkl cukru pudru
1 jajko + 3 żółtka
1 kostka masła
1 kostka margaryny
1 łyżka (30 g) smalcu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 op. cukru wanilinowego
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i sodą. Posiekać z masłem, margaryną i smalcem, dodać jajko i żółtka, szybko zagnieść na gładkie, miękkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika i mrozić najkrócej przez noc. Następnego dnia ciasto wyjąć i poczekać, aż zmięknie. Przygotować maszynkę, blaszki wyłożyć folią aluminiową. Kawałki ciasta przekręcać przez maszynkę, powstałe paski kroić na równe ciasteczka, układać je na blaszce i piec w temp 175 st ok 15 minut. Ciastka mają być złotawe, niezbyt spieczone.
Mysle ze takie cos jest w stanie wykonac nawet nie jeden wnuczek,to ciasto cud nazywa sie:Kruche ciasteczka "przez maszynkę"
Zycze wszystkim dziadkom sto lat !!!
|
|
Ciasto orzechowe
Składniki:
1/2 kostki masła; 4 jaja; po 3/4 szklanki: cukru, kaszy manny i zmielonych orzechów włoskich;
cukier waniliowy; 1 łyżka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Wymieszać z pozostałymi składnikami, po czym ostrożnie
połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Piec w temperaturze 180*C około 30-35min.
W tym czasie przygotować syrop, ze szklanki wody, szklanki cukru i soku z połówki cytryny.
Gotować 10 min.. Upieczone gorące ciasto polać ciepłym syropem. Ciasto można posypać
posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
Jest to smaczne ciasto do herbaty, a jednocześnie zmielone orzechy dostarczają magnezu
oraz kwasów omega-3, które są potrzebna dla naszych DZIADKÓW.
|
|
Przesyłam przepis na wyśmienite ciasteczka maślane. Pasują zarówno do herbaty jak i kawy. A co najważniejsze: są bardzo proste w przygotowaniu. Składniki:500g mąki pszennej, 150g masła, 150g cukru, cukier wanilinowy, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Przygotowanie: Masło utrzeć na puszystą masą z cukrem i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść. Ciasto wywałkować na grubość około 4 mm i foremką lub radełkiem wykrawać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując półtora centymetrowe odstępy. Każde ciastko nakłuwać przed pieczeniem widelcem. Piec ok. 10-15 minut, w temperaturze ok. 160 stopni. Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny, spód delikatnie przyrumieniony, dlatego warto w połowie pieczenia wyłączyć grzanie od góry, jeśli piekarnik posiada taką opcję. Ciasteczka przed pieczeniem można posypać brązowym cukrem albo płatkami migdałowymi. Nadają się do dłuższego przechowywania. Polecam i życzę smacznego !!!
A wszystkim Dziadkom życzę dużo zdrowia i prawdziwej miłości!!!!!
Ostatnio edytowany 22 stycznia 2010 r. o 17:51
|
|
Mamy karnawał, a jeśli karnawał to najbardziej odpowiednim przysmakiem do herbaty będą lubiane zapewne przez wszystkich FAWORKI (CHRUST). Są one obok tradycyjnych pączków, symbolem tego karnawałowego okresu. Z tego względu chciałabym Państwu podać bardzo prosty i łatwy w wykonaniu przepis na te smakołyki. Na pewno będą idealnym dopełnieniem do pysznej herbaty.
"Faworki"
Składniki:
* 25 dag mąki
* 2 dag masła
* 4 żółtka
* ¼ szklanki gęstej śmietany 18%
* kieliszek spirytusu
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder
* cukier waniliowy
Wykonanie:
* Przesianą mąkę posiekać razem z masłem na stolnicy. Dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
* Energicznie wałkiem bić w ciasto przez około 15 minut, składając na pół, aż zaczną się tworzyć pęcherze powietrza. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aby odpoczęło.
* Ciasto bardzo cienko rozwałkować na stolnicy, podsypując w razie konieczności mąką. Kroić radełkiem na paski długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego ciasta nożem zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta.
* W międzyczasie rozgrzać w szerokim rondlu olej i partiami wkładać faworki, szybko smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i osączać z tłuszczu na papierowym ręczniku.
* Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
SMACZNEGO!!!
http://www.mmkrakow.pl/rep/newsph/3963/18734.3.jpg
|
|
Kocham Portugalię i słodką kuchnię pochodzącą z tego kraju. Do herbatki polecam więc portugalskie ciasto migdałowe.
Składniki: pół szklanki wody, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1/8 łyżeczki soli, 1 i 3/4 szklanki mielonych migdałów, 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej, 5 żółtek, 2 całe jajka, 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub Amaretto, 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej.
Wykonanie: Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni. W garnku wymieszać wodę, cukier oraz sól. Zagotowywać. Dodać migdały. Używając drewnianej łyżki cały czas mieszać, gotując na średnim ogniu. Gotować do zgęstnienia czyli aż powstanie pasta migdałowa. Zdjąć z ognia dodać masło i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. W misce ubijać żółtka z jajkami. Dodać je do masy migdałowej i dokładnie wymieszać. Dodać esencję i skórkę pomarańczową. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy. Piec 30 - 35 minut do momentu kiedy masa się zetnie, a góra będzie średnio złotobrązowa. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy. Zdjąć papier do pieczenia i pokroić na kawałki. Podawać w temperaturze pokojowej z kompotem truskawkowo - rabarbarowym i lekko słodką bitą śmietaną.
Pachnie apetycznie? SMACZNEGO!
|
|
Różowa Dama
7 jaj, 1 i pół szklanki mąki, 1i pól szklanki cukru, pół szklanki oleju , 3 łyżeczki proszku do pieczenia- ubić mikserem i podzielić na trzy części.Do pierwszej części dodać pół szklanki maku, do drugiej trzy łyżki kakao, a do trzeciej kisiel wiśniowy.Upiec trzy placki
Masa:
2 galaretki truskawkowe rozpuścić w pół litrze wody odstawić do lekkiego stężenia .Pół litra śmietany 18% ubić z 5 łyżkami cukru pudru, następnie dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.Masą przełożyć placki, polać polewą.
|
|
To ciasto, to raj dla podniebienia!
Znika ze stołu w mgnieniu oka. Jest proste do wykonania. Nie wymaga pieczenia. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo na prawdę warto.
Sernik na zimno z jagodami[s][/s]
Składniki
* gotowy blat biszkoptowy lub 2 opakowania herbatników albo biszkoptów
* 50 dag tłustego białego sera
* 300 ml kremówki
* opakowanie cukru waniliowego
* 30 dag cukru pudru
* 50 dag czarnych jagód (mogą być mrożone)
* 4 żółtka
* 10 dag żelatyny
Wykonanie:
Połowę jagód przesmażyć, mieszając z łyżką cukru na dosyć gęstą konfiturę, odstawić na bok. Ser utrzeć z cukrem waniliowym i częścią (15 dag) cukru pudru. Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtka. Ucierać masę, dopóki nie stanie się gładka i lśniąca. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, po czym wlać do masy serowej. Dodać kremówkę ubitą z resztą cukru, dokładnie wszystko wymieszać. Następnie dodać jagody i delikatnie, ale dokładnie wmieszać je w tę masę, po czym rozsmarować powstałe nadzienie na ułożonym w tortownicy blacie biszkoptowym (lub na pokruszonych herbatnikach albo biszkoptach). Przykryć ciasto folią i co najmniej na 4 godz. wstawić do lodówki, aby się porządnie schłodziło. Przed podaniem udekorować je wcześniej przygotowaną konfiturą jagodową.
http://ugotuj.to/im/9/3458/z3458849M.jpg
Smacznego!
|
|
Ciasto 3Bit (smakuje tak jak ten batonik)
Składniki:
8-9 paczek herbatników (ja kupuję zawsze 10 )
1 puszka mleka słodzonego (ugotować)
2 budynie waniliowe bez cukru
2 szklanki mleka
3/4 kostki margaryny
0,5 l. śmietany 30%
2 śmietanki Śnieżki
Wykonanie:
Masa karpatkowa: budynie ugotować z mlekiem i utrzeć z margaryną jak troszkę przestygną.
Ubić śmietanę z 2 śnieżkami, a mleko w puszce zagotować. Ja gotuję przez około 3 godziny w garczku z wodą (tak by woda przykrywała całą puszkę).
Układać warstwami w blaszce: najpierw herbatniki, później mleko z puszki (najlepiej jak jest jeszcze ciepłe, lepiej sie rozsmarowuje), następnie znów herbatniki,masa karpatkowa, herbatniki, śmietana ubita i na wierzch posypać startą czekoladą. Można posypać wiórkami kokosowymi albo kakao, co kto lubi
|
|
Ciasto na które przesyłam przepis jest na prawdę dobre i bardzo smakuje mojemu dziadkowi i pozostałym domownikom
-1/2 kg śliwek
-2,5 szkl mąki
-1,5 szkl cukru
-250 g margaryny
-ok 1l mleka
-2 łyżki śmietany
-6 jajek
-1cytryna
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 op. budyniu waniliowego
-2 łyżki kakao
- polewa czekoladowa
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ok 100ml mleka, żółtka z jaj, sok z cytryny, śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Na przygotowaną blachę wykładamy najpierw jasne ciasto a na nie ciemne. Na wierzch układamy odpestkowane i obsypane mąką połówki śliwek. Pieczemy ok 60 min w temp 180 st. Po upieczeniu ciasto studzimy i wykładamy na nie ugotowany budyń (2 torebki w 3/4 l mleka). Po wystygnięciu ciasto polewamy polewą.
Smacznego!!!
|
|
proste i bajecznie smaczne ciasto z owocami. Margaryna, 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru 2 jaja, łyżka wody, łyzka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 20 dkg owoców.
|
|
Witam,
mam do zaoferowania wspaniały przepis mojej przyjaciółki na szybkie ciasto. Jako, że jestem studentką mieszkającą na stancji ciężko o warunki do wypiekania różności, a do herbaty jakieś ciacho by się przydało. Zwłaszcza w zimowe wieczory, w trakcie sesji i w trakcie picia ciepłej, owocowej herbatki, z którą ciasto komponuje się idealnie.
TORCIK:
1 paczka biszkoptów okrągłych
3/4 kostki masła
500 ml mleka
budyń
cukier waniliowy
olejek rumowy
3 łyżki cukru
pół szklanki naparu z herbaty
dżem porzeczkowy
siekane orzechy lub płatki migdałów
Budyń ugotować dodając 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Ostudzić. Do ostudzonego budyniu dodać masło i miksować na jednolitą masę. Dodać kilka kropel olejku rumowego. Biszkopty nasączyć naparem z herbaty i ułożyć ich warstwę na dnie tortownicy. Każde ciastko posmarować dżemem. Przełożyć warstwą masy (1/2), ułożyć kolejne biszkopty również z dżemem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę, posypać orzechami lub płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
W czasie oczekiwania na efekt końcowy można oddać się lekturze książki lub pouczyć się do egzaminu Torcik najlepiej smakuje na 2gi dzień z cieplutką herbatką w miłym gronie przyjaciół lub rodziny. Wiem co mówię - testowane wielokrotnie
|
|
"Ciasto bez pieczenia"
Bywa i tak, że dowiadujemy się o niespodziewanej wizycie jakichś znajomych. Co zrobić, gdy ponagla nas czas? Jak to w polskim zwyczaju bywa, przybysza trzeba ugościć. Jest jedno rozwiązanie - "Ciasto bez pieczenia", które w swoim smaku dorównuje tym, które spędziły jakiś czas w piekarniku.
Skład:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 szklanka grysiku
2 łyżki kakao
1 torebka cukru waniliowego
6 paczek herbatników
1 olejek arakowy
Mleko, margarynę i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać grysik - cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, należy wsypać kakao (ewentualnie dołożyć jakieś bakalie - wg uznania) i olejek. Formę na ciasto wyłożyć herbatnikami i wylać na nie gorącą masę. Na wierzch ułożyć resztę herbatników lekko wgniatając je. I to wszystko.
Do lepszego smaku można zrobić polewę.
Skład polewy na ciasto:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody
Wszystko razem zmiksować.
Ostatnio edytowany 31 stycznia 2010 r. o 12:45
|
|
"Cytrynka"
Proste, tradycyjne i pyszne ciasto "Cytrynka", które z pewnością pobudzi zmysły każdego, kto skosztuje je w rodzinnym gronie, popijając pyszną, poobiednią kawkę.
Składniki:
5 żółtek z jaj
25 dkg cukru
25 dkg margaryny
To wszystko rozmieszać
30 dkg mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenie
To wszystko rozmieszać
Dodać ubitą pianę z pięciu białek
Składniki na krem do ciasta:
1 szklanka wody
1/2 szklanki margaryny
1 szklanka cukru
To wszytko zagotować.
Wlać 1/2 szklanki wody z 2 i 1/2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodać skórę obtartą z 1 i 1/2 cytryny oraz sok z 2 i 1/2 cytryny. Polać polewą cytrynową.
|
|
"Ciasteczka ryżowe"
Zmiksować:
25 dkg masła
1 szklankę cukru
1 torebkę cukru waniliowego
Dodać trzy żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kokosu
25 dkg kleiku ryżowego
Dodać ubite białka z 3 jajek
Kłaść łyżką na formę (blachę) i piec 20 min w temperaturze 180 *
|
Strona 1 z 2
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|