![]() |
Akurat Mickiewicz pisał o grzybicach.
|
![]() |
Odmiana "opieńka" przekroczyła możliwości percepcyjne redakcji.
|
![]() |
A robiliście może takie coś jak pieczarki portobello z pieczonymi pomidorami, pancettą i kozim serem ? Musicie spróbować palce lizac:) Przepis jak zrobic:
Składniki na 2 osoby:
1 ser kozi Chavroux (opakowanie typu rolada),
4 duże pieczarki grillowe lub portobello,
200 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych,
150g pancetty pokrojonej w plasterki,
2 ząbki czosnku,
świeży tymianek,
oliwa aromatyzowana czosnkiem i bazylią,
sól,
Przygotowanie:
Siekamy kilka listków bazylii i 2 ząbki czosnku. Zalewamy 6 łyżkami oliwy i odstawiamy.
Kapelusze pieczarek delikatnie wydrążamy łyżeczką i nacinamy od zewnętrznej strony w kratkę. Skrapiamy z obu stron oliwą i przyprawiamy odrobiną soli i grillujemy krótko na patelni.
Pomidorki polewamy oliwą i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pancettę smażymy lub pieczemy w piekarniku, aż będzie chrupiąca (około 15 minut).
Na spód pieczarki kładziemy krążek sera pleśniowego Chavroux, pancettę, pomidorki, świeży tymianek i jeszcze jeden krążek sera pleśniowego na górę. Zapiekamy pod górną grzałką w piekarniku, aż ser się rozpuści i stworzy smaczną i delikatną serową powłokę. Polewamy aromatyzowaną oliwą.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|